21 Sep 2013

pi-bi-as-am

Assalamulaikum and hi hi *lambai tangan*


"Kau kan puteri  lilin, kena panas sikit  je ,tapi   berpeluh  dah  macam  baru  terjun  dalam  kolam renang Tuk Ali", kata  Aminah(nama tipu)  kepada  Aisyah az (aku)


Betul  kata aminah, aku  tak suka dengan activiti outdoor  macam  senaman  yg  buat  muscles  aku  menangis, kawad  lagi lah, lari satu  sekolah  kalau  cikgu  suruh  masuk  n the last one  is  bersukan  such as  lumba lari, tarik tali -.- *aku yg kena  tarik nanti  dan  netball. aku  memang  tak minat  benda  yang  buat  jantung  aku  mengempam  deras. yaa. terserlah yang aku  tak da  semangat  kesukanan !


so  aku  masuk  club chess. indoor activiti ^^ . aku  tak  kan  berpeluh  sakan  cuma  otak  aku  je  yang merana  kejap  sebab  sibuk  duk pikiaq  cara  nak  tumbangkan  cik queen  pihak lawan. unit beruniform  pulak, Pbsm  lah  yang terbaik :) sebab  aku  suka  tolong  orang  sakit . ceehhh. sebenarnya tu alasan  kedua,  aku  pilih  unit   ni  coz  memudahkan  urusan hari-hariku . tak  payah  skip  kelas  sebab kawad  semua  tu. :p


Hari  ni  my  school held  the sport's day. and  i'm  pbsm. for sure, tolong  tampar  orang  pengsan  and  rawat  runner  yang  cramps . seronok  sangat  sebab  dapat  perasan  tahap  mak ngah  yang  aku  ni  jadi  doctor. bila  nampak  dorang  dah  healed n said  thanks  to me. waaa, perasaan yang  tak  dapat  aku sembunyikan. Gembira  weii  sebab  dapat  rawat  "patient"hemohemo  and  dorang boleh  jalan  balik. Thank  u  Allah .


so  for  those  yang fikir  pbsm  ni remeh  and  the tired  one. better  korang  test  dulu , join unit ni. best  cik baq  kat  hang. feeling awesome  dapat  rawat  students  lain. dihargai  and blabla. hehe. i'm super  tired today  and  got  to go now  . berlari  gi  tuition  pulak . teehee =)

me  and  jessica. we're  PBSM members ^.~

12 Sep 2013

wake up people !

Assalamualaikum  and  May bless upon u , me and all of us



Feeling  awesome when someone call you as " budak hot" ? i realised  that it's been  a trend nowadays  which people  will  give  more attention  for those yang  ada  gelaran  " budak hot" . Siap  back up  bagai  when  there is  some people yang  komen   about  budak  hot tersebut . I can't brain that  at  all ! why  must  kita terlalu  memuja  dan  support  those  who  could not  giving  you  any  benefits  and  good  deed.


It's alright  if  someone  tu  memberi  impak  positif   dalam  hidup  kita. Who open  our  heart  and  giving  you the  direction  of  the right path  for our life. such  as  Kak Aisyah  Syakirah   and  Kak Adibah  awang. they  are  really inspired  me bout   Islam  and teaching  me  how to  manage  my  life  be  more meaningful. Tapi.certain remaja  zaman  sekarang  lain  macam  sikit. lebih  meminati  n being  a  loyal followers  kepada  budak-budak hot.


In this  case, kita  sebagai  seorang  manusia  yang  diberi  akal  untuk  menilai  baik buruk  sepatutnya  memilih  seseorang  yang  betul  untuk  dijadikan  idol  as  our  motivator. bukan memilih  mereka  yang  tidak  meletakan  agama  sabagai  tiang  kehidupan. Jika  runtuh  tiangnya  maka  akan  hancurlah  hidupnya. Wallahualam .


I've a friend  yang  selalu  memuji  si  " Aminah" bukan  nama sebenar . Follower  bukan  kemain  ramai  and  my friend tu  bukannya kenal  pun si  Aminah. but  she  always  giving  the  compliments  likes  cantik  lah  dia, ramai  lelaki  suka  dia. likes  gambar  on  fb  pun beribu  riban. so  one day, i  stalked  aminah's  fb
my  first  expression was  ha ha ha *flat tone . she  didn't cover  her aurat  properly  and  taking  a picture  closely  with  boys.Bukan  nak backbiting or what. i'm also not  perfect but  agak-agaklah  dalam  meminati  someone . Pilihlah mereka  yg  berhijab  as  role  modal  n  not  the  one  who  dye  their  hair  sampai  nampak  hilang  identiti  kemelayuan. it is more pathetic when  most  of  the  komentar  are  Islam.  They  should  give  an  advise  to her or  him  dan  bukannya   mendorong  dia  untuk  lebih   berfesyen  dan  hang out  bersama  lelaki ajnabi.



Bagi  ecah, tak  ada  faedah  langsung  jika  kita  beri  perhatian  kepada  mereka  yang  tidak  memberi apa-apa  ganjaran. Stop  doing  something that  just wasting  ur  time. why  must  kita  busy  pasal  kehidupan  orang  lain , stalking gambar girlfriends  and  boyfriends sampai 2-3 jam. sedangkan  masa  untuk  diri sendiri pun  tak  cukup. let's  set  a new  resolution  for  our  life  . InsyaAllah, change  to be  a  better  person.


this  blogpost  actually  bukan sebab  aku  jeles  ke hape. Just  cuba  untuk  menyedarkan  masyarakat  pada  alaf  siber  ini  supaya  sama-sama  berubah  ke  arah  yang  disukai  oleh  Allah.