28 Apr 2013

Pesta Buku PWTC 2013

Assalamualaikum

Bahu  lenguh , sengal dan  kaki  bukan  kemain  sakit  sekarang .  ye lah, baru  balik  dari  pesta  buku   khoonn. Pesta  buku  yang  terbesar  tu berlangsung pada 26/4/2013 - 5/5/2013  di  PWTC.
Ni  kali  ke 1023 kali ecah pergi  sana . *tipu* . hehe .


Memandangkan  mak ayah  bukan  jenis  yang  suka  bershoping  dikala  tempat  tu  ibarat lautan  manusia  yang    bertolak-tolakkan  siap makan  ice cream  lagi. ecah  tak  peduli,  nak pergi  jugak ! tapi. ecah  pergi  dengan  family  cik Liena  untuk  tahun  ni. yeaa.. oh sukanya  hati  chumel  dahku


Hari  ni   kan  cuti   di  mana  anak  muda , pak cik , mak cik  dan  atuk nenek  akan    sama-sama  turun  ke  PWTC  untuk  memeriahkan  pesta  ni, so, conclusionnya..  hari  ahad  memang  ramaiiiiiii  orang  ,tu je  ecah  nak  bagitau  sebenarnya.  ditambah  pula  dengan  foreigner  dan  budak-budak  sekolah..mak  aihhh *tetiba mak  dipersalahkan* berlambaklah  manusia  di sana.


dari  google . maceehhh






                               
           
seronok  tau  tengok  suasana  keliling  penuh  dengan  buku,  wangian  dari  buku  yang  semerbak  gitu  dan  artis-artis  undangan  yang  menambat  hati. kalau  ecah  pergi  awal  sikit  hari ni, mesti  dapat  tengok  wajah  kacak ,tampan,mempersona  encik  Izzue  Islam .Tsskk Tssk T_T tak  sempat  tahu  nak  kejar  izzue  then  khusyuk  cari  novel  lagi. last-last  izzue   tak  dapat  ku  jumpa .ciss -.-


Based  on  belanjawan  ecah  kali  ni, sangatlah  berjimat-cermat  tahap  kedekut  gila. tak  sampai  RM100  ecah  keluarkan  untuk  beli  buku. bukan  sebab  cinta akan  duit  or  what.bukan tau .tapi, sebab  duit  tak cukup  ekceli. Kalau  boleh  nak  borong  semua  sekali  termasuk  pakcik-pakcik   yang  jual  aiskrim . hehe


Tu  je  ecah  nak  share sebenatnya . Moh lah  kita  beramai-ramai   memeriahkan  pesta  buku, selain  menambahkan  kesesakan yang  nyata  dalam  tu, kita  boleh  menambah  ilmu  di dada  dengan  buku-buku  ilmiah  kat  sana. Tak  rugi tau  malah  negara  kita  akan  berkembang lebih  maju  jika  rakyat  semuanya  suka  membaca. cewahhh.. berfalsafahnya  ecah ;p

13 Apr 2013

Gembira tak ketahuan hala

Assalamualaikum ^^

Kalau  korang  perasan  makin  kerap  pulak  ecah  menghapdet  belog . Kalau  berilmiah  takpe  jugak, ni  tidak  semua    entry  banyak  merepek  dan  kerapuan semata-mata. Kali  ini  pulak, ecah  nak  sebarkan  pasal  kegembira-an  ecah semalam.


Ecah  happy  tau  sebab  semalam  ecah  menang  tempat  ketiga  pertandingan  esei .(ecah  boldkan  bagi  korang  nampak) kehkeh. Rasa  macam  nak  nangis   atas  pentas  tahu. ngada  sangat  aku  ni -..- .  Walaupun  hadiah  tak  segempak  menang  kontes  Jamu  Mak  Dara . Tapi. Boleh lah  nak  menampung  kehidupan dahku  untuk  sehari . Muehahaha .


Tu  baru  happy  tahap  permulaan, alah  macam  panaskan  kuali  nak  goreng  pisang. Hati  ecah   bagai  nak  terkeluar  bila  dapat  celebrate  birthday  kawan  tercinta, Liena   dekat  McD . Walaupun   hujan   dengki  tak  nak  berhenti, kami  gagahkan  diri  sampai  ke  McD  even kitaorang  ada  tusyen  time  tu. Perut   chumel  weols  dah  mengalunkan  lagu-lagu  genre  rock  sebab  tak  makan  sehari  suntuk.(foine,  tipu  sikit-sikit)  Sampai  buncit  kami  melantak   walaupun  tahu  tu  makanan  israel . tak  mau  buat  dah -_-


Kegembiraan  semakin  kemucak  bila  nampak  "dia" . hoho.  "sudah  sudah  lah  ecah, nak  SPM dah.." Haaaku  peduli  ape =p . Admire  someone  tak  salahkan ? betul  tak ^^  Biarlah  kekal  as  my  admire . booooo  ecah . hikhik

Terima  kasih sudi  baca . nah  seketul  untuk  sorang  satu . .


11 Apr 2013

Talam dua muka

Assalamualaikum  muslimin  dan muslimat   sekalian ,

ecah  tak  nak  pung  cerita  pasal  resipi  turun  temurun  kuih  seri  muka  mak  terchenta  .bukan  tau . so.. kepada  auntie  yang  mungkin   terbukak  page  ecah  sebab  nak  cari  resipi  tu, shorryyy ye tiada  seri  muka bermuka-muka  kat  cini =) tapi  seri  ecah  ada  lah. bhaha

Sambung  balik . Ecah  langsung  tak  boleh  paham kalau  ada  hamba  Allah  yang  suka  berpura-pura  tak kena  tempat . Rasa  macam  nak  tempeleng  dengan  kawah  gulai  hak  milik kekal  tok  ecah . Serunokkah  menipu  semua  orang  padahal  ecah  tahu muslihat   dia  yang  entahpapejer. Budak  kecik  lagi  daebak  tau  berpura-pura  comel  nak  asam  boi  seketul ,compared  to u.

Kepada  korang  yang  hidup  dalam  kepuraan, pada  pendapat  ecah  lah kann, ecah  rasa  better  kamu  berterus  terang  dengan  orang  lain.  Maybe  anda  yang  comel  lagi   hensem  tak  sedar  yang  sebenarnya  kalian  sudah  terkantoi dan  buat   orang  ramai  rasa  menyirap  tengok  kalian .
"Stop  hidup  dalam  fantasy  , back  to reality "



P/s : Manusia  sanggup  menipu  demi  kebahagiaan  di dunia .

10 Apr 2013

letih dan bengang

Assalamualaikum  semua  yang  tiut  miut ,

Ecah  tak  pernah  rasa  tertekan  macam  ni , arhhh .. kalau  hulk  maybe  dah  bertukar  jadi  hijau  pokok  pisang.eh yeke? bantai  je la .tapi. ecah  cuma  boleh    sumbat  kuih  raya  tahun  lepas punya dalam  mulut  demi  menahan  tekanan  tahap  papentah. Namun,  pressure  semakin  berkurang  bila  tengok  parody  Shae-Sayang . Good job -.-

Apa  buat  ecah  letih  dan  kepenatan, kehausan ,  kepeningan  dan  ketiduran (macam  pelik  je):
  1. Hari  ni  ada  presentation  PPDa (dah  lepas )
  2. ada  test  english  (lepas -.-'' tanpa  rela )
  3. Cikgu  buat  test  bm  secara  terkejut   sampai  melatah  ecah  nak  menjawab
  4. tertengok  video  kes buli  yang  tengah  tersebar  di  setiap  4penjuru  Malaysia (menyirap  darah  guwa)

esok kan.. kan  ecah  ada  test  math  pulokk. Ecah  tak lah  hebat  mana  pung   tapi  boleh  lah  setakat  picit-picit  kalkulator  30 hinggit  tu . Doakan ecah  berjaya  tau !

8 Apr 2013

Naluri seorang kakak

Assalamualaikum ^^

Dulu dulu  waktu  ecah masih  di zaman  gigi  depan  rongak  sambil  pegang  lolipop sama besar  muka  ecah , ecah  selalu  berangan  nak  ada  seketul  abang atau  kakak . Jeles  tahu  tengok rakan taulan  bergembira  cicah  buah  pelam  dengan  kakak  ,abang ,kakak no.2, dan kakak no.3  ... aishh, ramai betul  kakak  dorang     -..-


Ecah  rasa  geram dan  jeles  tahap  nak  lompat  dari  bumbung  rumah jiran, selalu  merengek-rengek  nak  abang  kakak  kat  mak . Dengan  harapan  ada  seketul  kakak  yang  boleh  teman  ecah  pergi  toilet  memalam . Tapi . Bukan  dapat  kakak  or  abang  pun , makin  ramai  pulak  adik  yang  ecah  ada. Time  tu  bodoh  tahap  gaban  lagi.


Apabila  dah  makin  besar  gedabak ( perut  yang  makin  besar  lah ecah  oii ! ).hehe. ecah  sedar  sebagai  seorang  kakak  dan  anak  sulung  dalam  keluarga. Banyak  peranan  yang  kena  ecah  bawa . Kekadang  jadi  mak , jaga  dan  kemas  rumah  bila  mak  pergi  sembang  dengan  mak  cik  Timah  ,jiran  sebelah . Tapi  adik  dengki ! Dia  akan  sepahkan  rumah  bila  mak  dah  nak  masuk  rumah . pfffttt . Rasa  macam  nak  shoot  adik masuk dalam  bakul  baju-.-''

hanya  sementara ..

Kelmarin  kan , ecah  mula  sedar  akan  kewujudan  naluri  seorang  kakak . Adik  kecik  ecah  tersepit  pintu  lalu  adik  meraung-raung  dan  adiks(plural) yang  lain  jadi  tukang  pemerhati  je. dorang lah yang  buat adik  kecik  ecah  sakit . Rasa  macam  nak babap  dorang  dua. Tapi . ecah  lagak cool .

Tangan  Dinie makin  biru , mak  dengan  ecah  kopius  nak  buat  apa.

K.long  masuk PBSM  kan?-mak  tanya  sambil muka  gelabah

a'ah. Tapi. Cikgu  x ajaq  pun  nak  buat  pa  kalau  tangan  terkepit. huhuhu (effect)
mak  buat  muka  macam  nak  makan  ecah -.-

adik  makin  melalak  tak  ketahuan  hala. Asyik  cakap  sakit  dan  aduhhhhhhhh , akit..akit.
Telefon  ayah  suruh  balik , takut  jari  dinie  patah . Ecah  pulak  berlari  masuk  bilik  sambil  katup  muka  dengan  tuala . Sumpah  sedeh  baq  kat  hampa. tengok  adik  menangis  macam tu  buat  selera makan  ecah  tergendala  sekejap. kejap  je  pun .

Lepas  adik  berhenti  nangis  lantaran  mak  bagi   ubat  tidur, ecah  serot-serot  pergi  katil  Dinie . Ecah  nampak  mata  mak  berair  sambil  sapu  ubat  kat  tangan  dinie. Ecah  lagi lah.. menangis  sampai  shruuuttttttt . Lepas  mak  keluar  dari  bilik , ecah  baring  tepi  dinie  then  peluk   and  kiss dia. T_T  di situlah  ecah  mula  sedar  yang  senakal  mana pun  adik ,  perasaan  sayang  tak  pernah  berkurang. Makin   bertambah  adalah =D

ecah  bersama  budak  busuk , Dinie . hehe