24 Oct 2013

please be strong !!

Assalamualaikum uols,

Pernah  tak  rasa  nak  nangis  tetiba, padahal  bukan  ada  ape  pun. gedik namanya  -.-''

Final  countdown  for espiyeemmm really  make  me stress  sampai  rasa  nak  stop  kan  jarum  semua  jam.hempuk  jam  ke  lantai  sebab  tak  nak  masa  berlalu.  kalau  boleh  tak  nak  hari  esok  muncul . impossible right. yeahh stop dreaming  aisyah :'(


Rasa  macam  jatung hati  limpa  hempedu  semua  bagai  dihiris  dengan  pisau  kek, bila  ayah  announced  yang  ayah  kena  pergi  Jerman  . Tssk tssk. Masa  ecah  spm  pulak  tu. sedeh  tahu  bila  ayah  tak  da nanti. Ayah  selalu  ambil  berat  pasal  my  life. sanggup  ambik  cuti  masa  exam  pmr  dulu, khononnya  nak  bagi  semangat. yeahhh.. it was  really  worked.

 i  love  u   ayah. tu pun  kalau  ayah  baca  blog  huduh  kak  long  ni . hikhik.

* unfortunate  day, baju  sekolah  dah  macam  napkin  baby  aku  tengok.  makan  je   mesti  ada  je   makanan  tumpah  or  terkena  baju  waa. hari ni, kuah nasi  lemak mak cik kantin menempek  kat  lengan  baju. then  sauce bbq  pizza  sesuka  hati  je  melekat  kat  tudung and  baju. aduiii, comot  habis . baby  pun  makan  sopan    santun. mercikkkk.


mr google  yg  baik hati
" Hey  aisyah az, look  at  me  and  learn  how  to  eat?" , said a baby  with  spaghetti  on  his head.
ahaks =p

10 Oct 2013

A.math - the silent killer

Assalamualaikum !

Ecah  paksa  diri  untuk  mencintai  a.math  setulus  hati. tapi. aku tak  boleh hipokrit  lagi. Sesungguhnya  a.math  dan  aku  memang tak  ditakdirkan bersama T_T tssk tssk

Pernah  sorang  senior  ni, masa  ecah  form  3 rasanya. Dia  bagitau  dengan  nafas  tersekat-sekat  yang  a.math  ni  ibarat  silent  killer  yakni  boleh  bunuh  kita  secara  senyap-senyap. ecah  dah  garu  kepala, pehal  dengan  akak  ni, poyooossss je. a.math  je pungg -.-''


tapi. aku  akui  sekarang . aku  percaya  akak  tu 120% haaa,, nampak  tak  betapa   setujunya  aku  dengan  akak  tu. bila  dapat  result  exam,  a.math  ni  lah  yang  mencacatkan  semua  result  aku. sumpah  sedeh  kay. apa  nak  jadi  dengan  diriku  ini. benci tau  dengan  awak, a.math ! huhuhu

dalam  hati  sebenarnya...

"Tolonglah  a.math, marilah  kita  berbaik  dan  senangkan lah  otak  comel ni  untuk  menjawab  semasa  exam espiyeemm nanti". Mohon  aku  tak  blank  and  boleh  jawab  dengan  senyuman  mekar  di  bibir . gituuuu =p



Keke. aku  pun terpikir  kenapalah  kena  jawab  semua  soalan  yang  boleh buat  muscle  otak  kita  cramp  tahap  dewa. but, Cikgu  Jannah (my fav  physic teac) told  us  that  a.math  ni sebenarnya  untuk  menguji  tahap  kesabaran  dan  kegigihan  kita. even dia tak berguna  pun  masa  hari dewasa dan  tua  kita  nanti, tapi   untuk  teror  a.math  ni  kita  kena  banyak  buat  latihan  dan  passion  semasa  menjawab. Ada hikmahnya  khoonnn .


Jujur  aisyah  memang  tak  ngam  dengan  encik  a.math. rasa  ada  je  tak  kena. rambut  mesti  jadi  mangsa  tarikan  aku  waktu  menjawab.  hehe. ecah  cuba  perbaiki  result  a.math  dan  tawakal  selepas  berusaha. we can do  it!! cehhhh  . InsyaAllah  A+  for  A.math. Amiin =)


6 Oct 2013

Sebulan lagi oiii


Assalamualaikum hakak dan habang sekalian,


Gosok mata , mandi , siap pi sekolah, jalan kaki  dengan  sopan santunnya  and  sampai je kat sekola:

 "Awak  ada  dalam  sebulan  lagi  sebelum  SPM ,"cikgu  memulakan  mukadimah  paginya =(

Kecut  halkum  ecah  ni  sampai  tersedak-sedak . Tak  boleh  terima  hakikat  sebab  tinggal  sebulan lagi. ok serius , aku  memang  tak  pernah  buat  countdown  pasal  espiyeeemm. bila  cikgu  bagi warning, aku  mula lah  menggelabah  tak  ketahuan  hala  macam  ayam  Pak  Ali  yang  baru  kena sembelih. mak  tersayang buat  gulai. yumm yummm. okey, tak kena mengena  punngg -.-''


Ecah  dah  mula  demam, sakit  tekak  dan  pening  kepala dan  muntah  bihun sup . ngade sangat  tau  badan  ecah  ni, time nk SPM  semua  jenis  penyakit  melekat  kat  aku dan  masa ni jugak antibody  aku  lemah. pffftttt . Sementelahan  itu,  ayah mula  mencari  vitamin-vitamin  untuk kegunaan  badan  comel  ecah. yeaayyy.. sayang  mak  ayah.



Disini, ecah  nak bagi  beberapa  tips  for  those  calon  SPM 2013,2014,2015,..... boleh  diguna pakai sampai  7keturunan =p

  • Last  minute  macam  ni, tak  payah  terhegeh-hegeh  nak  revise balik  satu  buku  tebal  kau dari chapter 1  sampai  20 . Mahu  terjojol  keluar  kornea  mata  nanti  menghadap  buku  tebal tu. by  now,banyakan  jawab dari  trial  negeri-negeri  dan  past  year.
  • tingkatkan  kerohanian  diri . solat  jangan  tinggal (note  untuk  diri  sendiri) , al-Quran  baca selalu  dan  buat  solat-solat  sunat  such  as  Solat  Hajat , Solat  Tahajud  dan  Solat  Dhuha. InsyaAllah  akan  membantu  korang  nanti ^^
  • Tidur  secukupnya. Haaaa, ni  masalah  rakyat  SPM  yang  tak dengar  kata. Sanggup  awake sampai  dua  tiga  pagi. Makk  aii, bahaya  untuk  otak  kalian. otak  akan  jam  dengan   terseksanya. Masa  tu  sepatutnya  kalian  tido  dan  otak  boleh  berkerja  keras  demi menstabilkan  segala  sistem  badan  korang. ecah  jaga  baik  otak  chomeell ku.
  • Buang  segala  cekedis  dalam  rumah  korang. Air bicarbonate  dan  jeruk jeruk  suruh  mak korang simpan  dalam  peti  besi  sampai  habis  spm. Jangan  mengkedarah  sampai  tak hingat duniawi. kesian  kat  otak  anda  sebab  makin  lemah  dengan  makanan  yang  tak sihat!  
  • Take  time  untuk  merehatkan  otak  kalian  such  as   bergembira  dengan  family  sambil  cicah  buah  mempelam  dengan  kuah  rojak  mak bee. gelak  sakan  tengok  running man  dan  main  batu  seremban  ngan  adik.tu  pun  kalau  adik  uols tahu  main =p  hemohemo

Ecah  bersyukur  ada kawan-kawan  yang  selalu  bagi  support  T_T , buah  hati  pun  bagi  semangat buat  iols  membara  nak  study  dan  cikgu-cikgu  yang  kerah  tenaga  dalam  mengajar  kami. berhempas  pulas   sampai  cikgu  tak  sempat  makan  pagi. terimaa  kasihhhh semua  orang. wish me  the  best  ya. ^_^