31 Dec 2013

Balik Kampung dan ular ! arhhh

Assalamualaikum muslimin dan muslimah

      Gambaq  bendang's Tok . cantik and subur  sangat. SubhanAllah

Saya  anak jati  Perlis. kalau tengok muka waa, selalu  orang cakap  muka waa macam Kelatanese. Hakikatnya ecah orang perlis. tolonglah  terima hakikat okey  *tetiba perasan -.-''

Balik kg di  kedah merupakan  satu  benda  yang paling  ecah suka gila.  boleh  makan nasi lemak banyak-banyak.mengkedarah  sampai  perut  buncit. 60 sen je sebungkus. murah sangat kan. dah lah sedapppp gila hoi. *saya  xgila, tapi suka  guna word gila. mohon fahami saya . ^.~


boleh lari-lari kat sawah  padi, acah-acah macam  filem hindustan. pemandangan  lawa yang amat, sejuk mata  memandang. waktu pagi dan senja paling bestt.  sejukk gila. mak  pandang  pelik  bila bangun pagi  tengok  anak dara dia ni tido berbungkus  guna  toto. sejuk yang amat baq kat hang.

lawa  sangat kan. SubhanAllah. ni dah  musim menuai.


Cuti  kali  ni, agak mencabar  hidup  waa. sebabnya, ecah diheret tanpa  kerelaan hati comel  ke Taman Ular. saja bold kaler pink. bagi nampak comel kiut miut tiup

arrhhhhhhh, ULAR weii. *mengigil taip word tu ㅠ ㅠ . because my adik gedik tahap shin chan, ecah terpaksa  ke Taman Ular. menangis jap  depan  gate, sebab  dalam hati  merontak kencang taknak  jejak situ.


"Perasaan ku tak keruan, seolah-olah merasakan ular bebas di mana-mana. "yeah di situ ecah memberi fakee smile  sehabis  mungkin. kepala lutut  rasa nak cabut kot. gagahkan diri untuk photoshoot dgn encik ular.

cuba  menampakkan gambar tu comel habis. arhhhhhhh.. aku tak leh berhenti menjrit sekarang.Ular dan muffin. comel comel .brrrrr.. gelak hambar -.- 

Layan gambar je, sebab korang kan memang suka tengok gambar compare to read it .lol xp

aku tak pandai buat reaction muka, harap faham >_<




                                                             Malu iols  bila ostrich padang kat TitE. hukhuk

so kat Taman Ular di Batu Pahat, perlis, bukan ular je ada. macam-macam jenis binatang menetap di sana,  for me, ular dia macam sama je dengan ular  yang ecah ziarah 12 tahun lepas. hoho

#ecah tak bercadang  nak pergi lagi. serikkk dan serammm . urghhh T.T

                                             Kami comel .sekian. hahaha. gelak sopan santun

                                                            -the end-

13 Dec 2013

Keracunan makanan :(

Assalamualaikum =)

Ecah  menyepikan  diri  dari dunia  belog  untuk  2hari, 2hari  rasa  macam 2tahun okey T_T lantaran  ketegangan fizikal  yang  melampau. hukhuk . nangis  dalam  nada  terkawal.

cerita dua hari lepas
ecah  eksaited kemain  nak makan  pizza  sampai lompat  terkinja-kinja  suruh  ayah  beli. memang  tak senonoh  aku  ni -..-'' Ayah  buat  muka  lalu  mengheret ecah  pergi  beli  pizza. Ecah  senyum  sampai  otot  mulut  kebas lahhhh !


Dah  dapat  pizza  dan  bbq chicken wing , tak  main la  basuh  tangan kan,recite bismillah  pun aku  abaikan , terus  aku  mencekik  semua  tu  dalam  kereta  pacuan  empat  roda ayah. muka  ecah  tak yah cakap  la, senyum  sampai  keluar  gigi  rebit .


burppppp ! kenyang  iols  lepas  mengkedarah  semua  makanan . lepas  tu , ecah golek-golek atas  katil  sampai  mata  kata - tidolah~ ~ tido lah . hee. tak  sampai  10  minit, perut  comel  mula  bergolakkan. pantas  aku gi toilet -..-'' berulang  alik gi toilet  malam tu, sampai  satu  tahap  ecah  heret  bantal  busuk  dengan  selimut dalam  toilet. ingat  nk tido  dalam  tu terus >_<


bukan setakat  sakit  perut , pukul 2pagi  ecah  muntah-muntah  teruk . semua  jenis  pizza  keluar, cakap  je  nak  apa , semua  ada. Mak  risau  sampai  nak  heret aisyah  ke hospital.

Jom lah  pi  hospital, mak risau  tengok  along ni.

hee. bejet ok. tak pe laa maa, satgi  ok lah ni. 

okey  pale hotak mu. dari tadi uweek uweekk . badan  kau  bukan main  sejuk. zombi ke kau *adik nyampuk

hurmm.. aku okeylahh. kau pi tidoq. satgi  aku muntah kt  pale otak kau kang 

adegan tu  berlangsung  selama  5minit20saat. ecah tak boleh tido  sampai  pukul 4pagi. air  mata toksah  tanya, bergelinangan  macam  sungai  kinabatangan. sebab  esoknya  ecah  ada  test komputer.

keesokan paginya, ecah  gi klinik  sambil   dalam  hati membentak  dan menghamun pizza yang  ecah  makan  semalam. macam-macam  ecah  terangkan kat  doctor, cakap  makanan  tu keracunan la, tak bersih , banyak  virus , blabla.

Conclusion
Last-last  doctor  kata, sebenarnya  penyakit  berpunca  dari  ecah sendiri. okeyy , aku diam  bila  doctor  cakap macam tu. perrhhh, aku  pulak  yang  salah. nak kena ni. *ngumam aku dalam  hati.

Adik  tak basuh  tangan  ea?

basuh tangan? watdeee...

a'ah, saya  lupe. senyum hemohemo*

tu la, virus  dah  masuk dalam badan , nama pnyakit gastroentritis. 3-5 hari okey la.
lain  kali  basuh  tangan hokey! *pesan beliau  sebelum ecah  keluar . perhhh. sentapp habis.

sebab  derhaka  tak  mau  ikot  pesan  iklan lifebuoy , cuci tangan  sampai  wangi  semerbak . perut  aku  menerima padah. padan muka kau !

p/s: cuci  tangan sebelom  makan ye my dearest . ^^ hikhik. malu sambil sengeh kerang busyuk=p

10 Dec 2013

My Tangle

Assalamualaikum :)

This is just a short entry ,about my problem.just wanna to share it with u guys .aceceh ,speaking pulok =p


Masalah ni membelengu  kotak  fikiran  daku, about  my SPM result. arhhhhhhh . *jerit  atas Gunung Alps .my cousin  tanya  tak  mintak biasiswa ke  sambil  dia  sibuk  melayan  rm.WHAT ! biasiswa? layak kah aku , what i mean is result  yang aku  dapat  nanti  melayakkan aku  untuk dapat biasiswa kah. soalan  tu  menggangu  benak  fikiran  aku  sejak 10jam35minit lalu.


i'm not  the top student ,even  aku pun  bukannya  pelajar  harapan sekolah . Hanya Kepada-Nya  aku  memohon  kekuatan dan cuma  bertawakal  kepada Allah yang Maha  Esa. ermm ,aku dah berusaha  sehabis mungkin *ye ke but usaha aku maybe tak setekun, segigih dan segagah pelajar lain .


Aku  tak  target  tinggi pun untuk  result, aku  tahu  keupayaan  daku  dan   setelah  apa  yang  aku jawab  sepanjang  Spm. Hanya  kepada  Allah  untuk  memohon  dipermudahkan  segalanya . i feel  really down . rasa  nak menyorok  dalam almari  selama sepulohhari.

Sorry entry ni agak mengarut, but  this is the big crisis bagi ecah . tssk tskk

itu saya , aisyah  az ! 

6 Dec 2013

novel paling sedeh dan Mydol

Assalamualaikum awak dan awk di sana


Tahu  pasal  kaki  novel ? yaa, dengan bangganya  ecah tergolong dalam kalangan kaki novel seantero malaya. Kalau  dah  namanya  bosan tahap  tak  boleh blah , novel 400 pages tu dengan  jayanya  ecah baca  dalam masa 360000saat. riak takbur  sekejap  >_<



sepanjang  17 tahun  hidup  dengan penuh  pancaroba, ada  satu  novel  telah  mencuit hati  perempuan daku.  T_T . lebih  dari  enampulohenam kali  ecah  nangis  baca  novel ni tau. tipu =p . erm.. actually  7kali  je sebenarnya. Hingus  dah  cecah lantai  siap  tisu  berpaket-paket. sedeh  gila baq kat  hang.




novel hasil  tulisan  kak Melur  Jelita(MJ) berjaya  membuat air mata bulat-bulat gemuk-gemuk  aku  mengalir  deras. My Precious Iris  sebenarnya  sambungan  kepada  I LOVE U STUPID. disebabkan aku  ni gelojoh ntahpape -.-'' , aku terus baca sambungan . Lelah  jugak nak habiskan novel ni. Mengandungi  1001 pages yang  telah  memainkan  emosi  remajaku.



Storyline  sangat  sweet  sampai  aku  rasa  macam  dah  kawin *senyum gatal  dan  ecah  rasa  ibarat  berada  dalam  hidup  si Iris. Cerita , pasal  Firman Ebrahim  seorang inspektor  polis berkahwin  dengan  anak  orang kaya, Iris.  Hidup  sangat  sederhana  dan  mengikut  cara  hidup  Islam yang sempurna . Dorang  kena tempuhi pelbagai  ujian  sampai  ada satu  part, Iris  cedera  teruk  dan  buta  sedangkan  iris  tengah  sarat  hamil.tssk tssk ;'(  Firman banyak bersabar  melayan  sikap iris  serta  firman , suami  yang sangat romantik   even dia bukan sorang yang kaya. #mr.frisbee-ehemehem

gambaran  watak firman  dan iris. sumber : Google

Memang  sedih  tahap kamehameha . Silalah  baca  novel ni sebab :

  • penuh dengan  ilmu  keagamaan  (diriku terasa  kerdil sangat semasa baca) sobsob
  • kelakar gila  hoi  sampai  mak nyaris  telefon  hospital metal * sbb aku tak boleh stop gelak
  • cara  penulisan  MJ  memang  lain  daripada  penulis novel lain.
  • banyak  pengajaran *seyes  tak tipu , uols akan  rasa  insaf sangat  lepas baca.

even  bagi  ecah , kak MJ macam  kejam  sangat  tulis  novel  yang  tersangatlah sedeh  sampai  air mata  asyik  nak  keluar. gurau = p hehehe. kak MJ tetap  terbaik tau tauu . Novel  ni  memang tak  rugi  untuk  dibaca. banyak maanfaat  di samping  boleh  gelak ketawa  sambil  kunyah kuaci masa  baca novel.
Saya  bagi   ☆ . kalau boleh  nak bagi sejuta stars !

Sesiapa  yang  dah baca , mesti  melelah  macam  ecah  juga . sememeh habis muka ecah. haha . share  la  ur  komen  bout  this  novel.  jujur tau. aip aipp  tak  baik tipu ^.~

* * *
how my  phony's screen lock  look
For those k-poper macam  ecah, best sangat  app ni  Mydol . Boleh  download  di playstore. sangat  comel  lock screen ni. everytime korang   on fon , dapat  messages  cinta  daripada ur  idol. ecah  memang senyum ear to ear la. ^_________^  exo exo

3 Dec 2013

Ikan bilis yang bersalah?

Assalamualaikum  my sweethearts  =)

Mak  dulu  suka  buat  nasi  goreng sedap-sangat -hoii  dan  mak dengan  sengaja  letak  ikan bilis sebagai  penambah  selera . Malangnya, selera ku  hilang  tatkala  terpandang  susuk  badan  si  ikan bilis. -.-''

namun, bukan  ikan bilis  ini. terlalu  comel  untuk  di hadam.

                                                                   tapi ...

ikan  bilis  INI !!! i really  can't  eat  this  ikan  kepeng.

bukan  ecah  ngada-ngada  tak  mau  telan  ikan bilis  but  i have  an allergic  with  this  small  fish -.-''  tak  aneh mana  pun kan?  tolonglahh berkata  sedemikian T_T .  kalau  ada  orang  allergic  makan  durian  musang king  so  apelah  sangat  alahan   ku  dengan si  ikan bilis  yang bermillion di lautan.


Masalahnya  sekarang , masyarakat dasarwasa  ini  ibarat  tidak  boleh   menerima hakikat  bahawasanya   ada  mahkluk  Allah  yang  lemah  dan  hina  serta  kiut  alah  pada  ikan  bilis (cehhh, lepas  exam  bm, makin  rajin  aku  guna ayat  gramatis)  puihhh =p .
          
                                                                                   ***

aku  tak  boleh  makan ikan bilis la. allergic kot . sambil kunyah nasi lemak mak cik kantin

kau  ni ada-ada  je la . *muka yang  buat  aku  rasa  nak  bagi sedas tumbukan  padu.

betul  la  nanti naik bintik-bintik  merah  bawah  mulut

eleyyy, kau  memang  dah bukak  pusat  peternakan  jerawat  kat  muka. nak salah kan ikan bilis *sumpah  rasa  cam  nak  blend  dia  jadi  sambal  ikan  bilis . mercikk :'(


Salah  ke  aku  tak makan  ikan bilis ? berdosakah  aku? (hambooiii ter-emo pulak) . orang  pandang  enteng  kat  ecah  sebab tak makan ikan bilis. lebih cintakan  ikan  bilis  daripada aku . nangis   belakang  rak  kasut  nenek. sobsob

Sekian  cerita  aku   dan  ikan bilis. apa pendapat korang  pasal  ecah  tak  boleh makan ikan bilis ?

terima  kasih  sudi  baca. muahhhhh   ♥_

2 Dec 2013

Pemalas sebenar

Assalamualaikum  akak and abang sekalian

Spot me? ------- tak kan  jumpa. lols

Watak  ecah  hari ini  ialah  menjadi  seorang pemalas. Aku malas  nak gerak , malas  nak  baca  novel , malas  nak tengok  sinetron semua . haissh . Adik-adik  terchenta  jadi  masa  dera 24h , patuh  mendengar  segala arahan  kakak dia  yang  comel  ala  ariana grade. bahahahaha. *gelak sopan kepit-kepit.

watak  ni berjaya  aku bawak  sampai  sekarang .  *yawwnnn . kalau  mak cik Jemah  tengok aku  yang  macam  hidup-menyusahkan-mati-tak-mahu , sah-sah dia reject  jadi  menantu  dia. tssk tssk -.-''


ntah  kenapa  aku jadi  malas  sangat. hari ini je okei ! kalau esok lusa  malas, mahu penyapu  mak  tersayang  menempek  ke muka  gebu  mulus  ni * sila  muntah  cekedis  ya . hahaha . dengan cuaca  yang  sejuk  bak  di genting , membuatkan  ecah  rasa  malas  tahap  -10.065788 % tahap tak  boleh diselamatkan dah . =(


semua  message  bf/gf  aku  pandang  sebelah  mata , tangan nak  taip  pun malas . kecuali  wasap  dari  mr.frisbee , jari  ni  laju je  nak  menaip. Gatal  kan jari  aku ni . bhaha. salahkan  jari  buat  aku  rasa  tenang. lol.

terima  kasih  sudi  baca ^^

tahu  entry  ni merepek , janji  aku  tak kan buat  entry macam ni dah. ~.^

1 Dec 2013

cerita SPM aisyah az

Assalamualaikum  !

tak  ada  kena  mengena pung -.-  nak  iphoneeeeee

Sepanjang  SPM exam yang  berlangsung  selama 4minggu  ini  till my last  paper 3 biology macam-macam  probs  yang  berlaku  dekat  ecah   dan  alhamdulillah  semua  berjalan  lancar =)

makan  tak  kenyang
k foine, aku  tipu sikit-sikit  sebab  berat  turun  dengan  lajunya = 2kg. sedehh  okey. penat  aku  ternak  lemak  dalam  badan selama  246hari , then hilang  macam  tu  aje . first  sebab  aku  selalu skip meals , busy  study khonooonyaa  then  sebab  aku  agak  cerewet  bab  makan .

tido  tak  lena
haaa  yang  ni  memang  betul , bukan  aku  sorang  rasanya  sebab  most  of spm candidates  akan wake up  early  nak study  semua. Tido  pukul  12  bangun   pukul  4 . hahaha. lepas tu pengawas  peperiksaan  dah   macam  muak  tengok  muka  aku  dengan  eyebag tebal  dan  selebet  tahap gapang . (maafkan  anakmu  ibu )

demam  dan  batuk  macam nenek
dua  hari  sebelum  habis  paper , demam  mula  mehinggapi  diriku  yang  lemah ni. sambil  duk  loret  jawapan , duk kesat  hingus  and  sapu  balm rimau  ke hidung . pathetic  bukan? alhamdulillah  dapat  jugak  sit for spm  sampai akhirnya  dengan  kepala  pening  tahap goyang-goyang *lagutamil berkumandang.

selain itu, masa  exam  ada perkara  yg  buat  kupu-kupu  dalam  perut  mengepak  semacam.



memang  tak  boleh  blah   tahap  mak  jemah  bila  hadapi  situasi  ni , why  asyik  dapat  jawapan  yang berderet  sama . aku  stressssss -.-' alhamdulillah, bila check balik  rupanya  ada  jawapan  tu  ada  yang  salah  kira semua. thanks  Allah


Dato Fadzilah  Kamsah  duk  bercanang  sana  sini  pasal  jangan  bincang  soalan  lepas  exam !
disebabkan  aku  ni  ketegaq  tahap  kepala  batu  bata. bila  discussing  pasal  soalan lepas, mesti  ada  soalan  yang  aku careless.  nangis  tepi  skirt  pink  mak . why why  i  didn't  realised  what  actually  that  question wants.

 
hahahaha. i cannot  hold  my  laugh  dah  sebab  situasi  aku  macam  sama  je  ngan  gambaq di atas. mula  soalan  no.2  tak  boleh jawab , hold on jap  then  selak  next  page, lagilah  payah . hold  on  lagi  sampai  soalan  terakhir. benda  ni  berlaku  dekat  aku  masa  jawab  biology P2. sumpah  rasa  nak nangis  sebab  tengah  pening  kepala  and  blank  sekejap . adui. pedihh je rasa   T_T

 -------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------

However, semua  tu  dah  berlalu  kann *kunyah  cekodok  mak . malas  nak  dikenang , yang  penting  tawakal  dan  redha  segalanya . huhu . Officially  now, saya  bekas  pelajar  smkpt and  now  sibuk  menanam  anggur hijau  di rumah -.-''  

firman Allah Ta’ala (bermaksud),Barang siapa bertakwa kepada Allah niscaya Dia akan memberikan jalan keluar, dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka. Dan barang siapa yang bertawakal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan (keperluan)nya. (QS. Ath Thalaaq [65]: 2-3).

Tawakal  yang  paling  penting  sekarang  , Allah  yang  Maha  berkuasa  di  langit  dan  dibumi . my advise is  jangan  tinggal  solat  hajat  and  solat  Dhuha.  Allah  akan  tolong  orang  yang  selalu  mengingatiNya.

 source of  all the  pictures  from encik Google =)

All readers, do pray  for  me  yaa . semoga dapat  result yang  membuatkan  my parent  proud  of  me.