12 Sep 2013

wake up people !

Assalamualaikum  and  May bless upon u , me and all of us



Feeling  awesome when someone call you as " budak hot" ? i realised  that it's been  a trend nowadays  which people  will  give  more attention  for those yang  ada  gelaran  " budak hot" . Siap  back up  bagai  when  there is  some people yang  komen   about  budak  hot tersebut . I can't brain that  at  all ! why  must  kita terlalu  memuja  dan  support  those  who  could not  giving  you  any  benefits  and  good  deed.


It's alright  if  someone  tu  memberi  impak  positif   dalam  hidup  kita. Who open  our  heart  and  giving  you the  direction  of  the right path  for our life. such  as  Kak Aisyah  Syakirah   and  Kak Adibah  awang. they  are  really inspired  me bout   Islam  and teaching  me  how to  manage  my  life  be  more meaningful. Tapi.certain remaja  zaman  sekarang  lain  macam  sikit. lebih  meminati  n being  a  loyal followers  kepada  budak-budak hot.


In this  case, kita  sebagai  seorang  manusia  yang  diberi  akal  untuk  menilai  baik buruk  sepatutnya  memilih  seseorang  yang  betul  untuk  dijadikan  idol  as  our  motivator. bukan memilih  mereka  yang  tidak  meletakan  agama  sabagai  tiang  kehidupan. Jika  runtuh  tiangnya  maka  akan  hancurlah  hidupnya. Wallahualam .


I've a friend  yang  selalu  memuji  si  " Aminah" bukan  nama sebenar . Follower  bukan  kemain  ramai  and  my friend tu  bukannya kenal  pun si  Aminah. but  she  always  giving  the  compliments  likes  cantik  lah  dia, ramai  lelaki  suka  dia. likes  gambar  on  fb  pun beribu  riban. so  one day, i  stalked  aminah's  fb
my  first  expression was  ha ha ha *flat tone . she  didn't cover  her aurat  properly  and  taking  a picture  closely  with  boys.Bukan  nak backbiting or what. i'm also not  perfect but  agak-agaklah  dalam  meminati  someone . Pilihlah mereka  yg  berhijab  as  role  modal  n  not  the  one  who  dye  their  hair  sampai  nampak  hilang  identiti  kemelayuan. it is more pathetic when  most  of  the  komentar  are  Islam.  They  should  give  an  advise  to her or  him  dan  bukannya   mendorong  dia  untuk  lebih   berfesyen  dan  hang out  bersama  lelaki ajnabi.



Bagi  ecah, tak  ada  faedah  langsung  jika  kita  beri  perhatian  kepada  mereka  yang  tidak  memberi apa-apa  ganjaran. Stop  doing  something that  just wasting  ur  time. why  must  kita  busy  pasal  kehidupan  orang  lain , stalking gambar girlfriends  and  boyfriends sampai 2-3 jam. sedangkan  masa  untuk  diri sendiri pun  tak  cukup. let's  set  a new  resolution  for  our  life  . InsyaAllah, change  to be  a  better  person.


this  blogpost  actually  bukan sebab  aku  jeles  ke hape. Just  cuba  untuk  menyedarkan  masyarakat  pada  alaf  siber  ini  supaya  sama-sama  berubah  ke  arah  yang  disukai  oleh  Allah.

8 comments:

  1. Ohsem entry ni :D good entry anyway. ;) Kawan dengan orang baik2, insyaAllah jadi baik jugak. Ameen ^^

    ReplyDelete
  2. lain org lain pndgn tp hukum tetap sama kan =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa.. setiap org ada pndgan yg lain. tapi pndgan yg betul ialah bdasarkn kitab suci al-Quran .

      Delete
  3. I like this stats . You never give people boring Ecah ! Semoga ALLAH memberkati hidup anda hehehe . And not forget for Your SPM to hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.thanks mah sbb sudi baca coret-corit aku ni. strive for spm!

      Delete
  4. kalau nak jumpa org gitu ramai jugak dekat Twitter, ehhee
    entah la tak tahu la kenapa setengah org tu suka dia digelar "hot"..
    Post itu ini, ramai orang itu ini..
    Tak pe lah janji kita sendiri tak macam tu kan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan cik eiqa :) thanks sudi singgah sini .Huuhuuhu

      Delete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~