20 Dec 2012

Mataku silau di I-City

Assalamualaikum ^^

tariiikkkk nafas.. malam  ahad kan kan.. ecahh  kann.. dapat .. hikhik.. pergi  bertandang  ke i-siti !!

Dalam  hati  syok  tak  terhingga nak  pi  sana . Walaupun  dah  berabad  tempat  lampu  bergemalapan  tu  dibukak , sebeluguk sedara  ecah  post  gambar  kt fb  kononnya  dorang  dah berjaya  menjejakkan  kaki . eleyh . sekarang ecah  dah  boleh  print  gambar  sebesar  klcc . tunjuk  kat  dorang  sampai  terbeliak  bijik  mata  tangok  bertapa  ohsemnya  Nur  Aisyah  suasana  kat  i-city .

I-city   dibuka  pada  pukul  6 petang - 6 pagi . Kira  duabelasjam lah . Kalau  rasa  kepala  hotak  tengah  serabut  dengar  jiran  sebelah  gaduh  nak cerai  bagai  pukul 2pagi . Boleh  lah  datang  sini  sambil  pakai  kain  pelikat  pun  tak pe . Seyesly  korang  akan  rasa  happy  tengok  pelbagai  warna  cahaya  menghiasi  segenap  4 penjuru  i-city .


Boleh membajet macam dalam wonderland .  Rasa nak bawak balik je dua tiga ketul pokok ni .
Baru semangat sikit nak study . hikhik  >_<

Pelbagai  spesis  pokok  plastik  boleh  jumpa  dalam  ni . Sumpah  lawa, guwa  rasa  macam  nak  nanges   tengok  pokok  tu  colourful  bagai . Semua  pakat  nak  tangkap  gambar  dalam ni , pokok  krimas  kecik toik  pun  kena  beratur  panjang  kalau  nak  tangkap  gambar . *tipu sikit
ecah  dan  kak long @my kazen . ignore  my weirdo  face  

Pokok  hijau  tu  antara  sepisis  pokok  yang susah  nak jumpa  di alam semesta ni . Bertuah  sape  yang  dapat  pegang .
 foine tipu  lagi -.-''

Jangan  ingat  dalam  ni  penuh  dengan bunga, pokok plastik , makanan , toilet je . Kat i-city  ni  jugak  ada  tempat  permainan  yang  best-best  . Kalau  rasa  nak  kembali  ke  zaman  hingus  pun  mak yang lap . silalah  berkunjung kat  sini  sebab  budak-budak  akan  enjoy and have  fun  main  game  kat  sini  


Omo  omo .. Kalau  cakap  pasal  i-city ni  mesti  otak  ligat  ingat  pasal  snow  world  kan?? Kalau  rasa  duit  dah  mampat  dalam  dompet , cubalah  masuk  kat  sana. Tiket  masuk agak  mahal   bagi  ecah . tak tahulah  kalau korang  rasa  murah . 
Mengidam  nak  pergi main salji , lepar berketul-ketul  bola  salji , berangan  ada  kat  London sekarang? Kat  snow world  lah  tempat  melempiaskan  segala  keinginan dan nafsu  nak  sentuh  salji  sekali  seumur  hidup. kononnya =.=
Memandangkan  sekarang  musim  cuti  sekolah  . Kalau parents  rasa  buntu  nak  heret  anak-anak  pergi  bercuti  kat  mana . I-City  tempat  paling  ideal  dan  murah  untuk  bersuka-ria . Picnic  kat  situ  sampai  subuh  pun  boleh . Tak  rugi  kalau  kita  keluarkan  duit  sedikit  semata-mata  ingin berhibur  dengan  keluarga .  Daripada  makan kuaci  &  golek  depan tivi , better  datang sini . Selain  menjana pendapatan  negara  , boleh  mengeratkan  tali silaturahim ^_^

                                          Guwa suke bunga . nak bagi  bunga  plastik  pun  boleh . yang penting bercahaya :')

# Tak sabar  nak  jumpa  tok  kt  kampung . Hai nek . Miss u  . muahhhhhh !

5 Dec 2012

2AM datang Malaysia bersama kejutan

Assalamualaikum si cantik dan encem   

Tema  entri  ni  ialah  K-POP !! Sila  baca  selow-selow  yer  anak-anak sekalian  ^_^


Nampak  poster tu  menari -menari  di facebook , terus  tarik  tangan  mak  ajak  duduk  bincang  .  Mak  dengan  muka  excited  terus  tanya  nak apa , ecah  dengan  muka  macam  baru dipinang  aaron aziz   terus  bagitau" 2AM  nak  mai  sini,boleh tak  mak sponsor  seratus  dua??" .


" Laa... ingatkan  randy  pangalila  nak  mai -.- ", soalan  ecah  tak  dihiraukan bagai  dibawa  angin  berlalu  begitu  saja .  Mak  sambung  balik  proses  memasak  bagi  mengisi  perut  chumel  anaknya.


Tssk Tssk  . T_T . Nangis  laju-laju  bila ingat  yang  konsert  dorang  lagi  berapa  hari . Baru  nak  korek  duit  tabung , tengok  yang  tinggal  hanya  5sen  tu  pun  sebab  dah  berkarat  yang  lain  dah  berjaya  dibawa  keluar  secara  paksa  dan  kejam . Haisshh , lepas  tu  godek-godek  tabung adik .Hampeh , ada 5kupang  je .

Dengan  hati  yang  bengkak , akhirnya  ecah  merestuilah   yang  konsert  tu akan  berlangsung  jugak  tanpa  ketiadaan  dahku . Sobsob . (bajet  macam VVIP  je )  . 2AM  datang  Malaysia  30/11  tapi  depa  buat  konsert  1/12/2012 .


2AM  ni  merupakan  sebuah  grup  balada  asal  dari  Korea  . Oppas (plural )  jarang  menari  kalau  menyanyi , dorang  just  berdiri  tegak  dan  nyanyi  lagu  dengan  asyik  serta  syahdu . Suara  dorang  sedap  , merdu ,  lunak  , enak  ..blablabla .
Dari  kiri Jinwoo , Jo Kwon , Changmin , Seulong
                                                                                           Kredit to uncle google :)

Yang  buat  ecah  terkejut  sampai  terkeluar  gigi  rebit  tercinta  tatkala  tertengok  kat  utube ,2AM  nyanyi  LAGU  MELAYU . Wow , tak  semua  k-pop  group  datang  M'sia  akan  nyanyi  lagu  melayu , bagi  ecah  2AM  nyanyi  lagu  Bila  terasa  Rindu  by Dafi  (Baik punyeee )  sangat  lancar  dan  hebakkk . 

   

  
 Seulong -ah.. langsung tak dengar  slang korea . Please release  lagu  melayu  dalam  album oppa _

Oppa , saranghae  huhu . Setahu  ecah , dorang  practise  nyanyi  lagu  ni  sehari  sebelum  konsert.  Oppa  berjaya  membuat  kejutan  kepada  1AM ( 2AM fans ) . Maceehhh , Kamsahamnida  for the  ohsem  concert :) Hope  datang  lagi  ke M'sia .   Mungkin   ecah  akan  tonton oppa  kat  utube  jugak  nanti  -.-''

25 Nov 2012

Syukur sudah 18 tahun mengenali anda :)

Assalamualaikum 

Dia  lahir  dua  tahun  lebih  awal  dari  ecah . Dia  cantik  kedababooom . Otak  dia  100  kali  ganda besar  dari  mata  dia . Dia  memang  pandai  . Tak  dinafikan  dia  cukup  sempurna . Ecah  rasa  beruntung  wujudnya  dia yang  sangat  baik , bijak  dan  pandai  berkata-kata . muka  serius ni . Dia  yang dimaksudkan ialah  Nur  Athirah bt  Kamarudin . Ecah  panggil  dia  KAK  NGAH 

 
Time  ni  dia  join  celebrated Dewali . Hoho . Lawak  ja , dia  ada  ape ntah  kat kolej dia ^_^
Hari  ni  genaplah  my  beloved  kak  ngah   umur  lapanbelastahun . Selamat hari  beranak  ya  sis :) Hubungan  kami  dianggap  sepupu ,belah  ayah  ecah . Kini   kak  ngah tengah  bergembira  dan mengaji di  Kolej MARA  Seremban .  Budak  pandai  dia  ni  . Tenyeh  hidung . Dia akan  berambus dengan  kadar  segera  untuk  pi  oversea  tak  lama  lagi . hehe .


Dari  kecik  kami  bermain bersama , gembira  bersama, menangis  bersama... rahsia iniiiii (Lagu Teman  Peganti  tetibe -.-'') . Sekarang  ni  nak  jumpa  pun  payah  yang  amat  even  time  raya  pun  kami tak  sempat  nak  beramah  mesra , tangkap  gambar  sampai  pening  dan  bercakap  pasal  ehem-ehem . Tak  macam  zaman  sebelum dia lanjutkan  pelajaran . 


To  my  Kak Ngah  : 
                                                                   Happy  Birthday !!!

  Sekarang  Kak  Ngah  dah  tua 
Mohon  sedar  okey
 Jangan  nak  membajet  diri  tu  muda  lagi :p
18  tu  satu  nombor  yang cukup  cun  disebabkan  ecah  lahir 18.5.96 *xde kena mengena pun

 InsyaAllah ,  Hidup  Kak  Ngah  akan  bahagia dan  berjaya  dengan  gemilangnya

Belajar  dengan gigih & jitu  dekat  sana
  
 Ecah  harap  dapat  berjumpa dengan  kak ngah  walaupun   iPhone125  dah  keluar
Pi   la  sambung  belajar  kat  oversea, nyah  kak  ngah  dari  sini .
I  LOVE  U  _

We're  Young !


p/s :  Matluthfi  menang  shout  award  semalam, congratulation  bro  :) 

22 Nov 2012

My childhood's memories dan sekarang

Assalamualaikum  saudari  ecah  ucapkan 

                                    
Tetiba  rasa  syahdu  dan  sebak  di  dada  apabila  rindu  mula  bertandang  di hati . haha . Ayat  aku  memang  puitis  sungguh .  Semalam ecah  teringat  kat  kawan-kawan  yang dah  lama  dahku  lupakan. hehe.  Kawans  masa  umur  ecah  pattahun . So , entry dilemparkan  khas  untuk  mereka yang  aku  baru  teringat .

Waktu   zaman   gigi  masih  boleh  dikira  dengan  jari  . Ecah  ada  beberapa  ketul  kawans baik . Tapi . Disebabkan  atas  faktor  kena  pindah  ke  KL . Hubungan  kami  terus  t'putus.  Sampai  nama  dorang  pun ecah  dah  lupa  =.='  Yang  pasti  umur  dorang sekarang  dah  20 tahun and  above .Dulu  ecah  bajet  kawan  dengan  orang  besar je . Tak  main  lah  kawan  dengan  budak  baling-cekup  batu seremban  dan  sikat  rambut  barbies  bagai . hehe .

Dalam  misi  menjejaki  mereka  , ecah  nak  buat  satu  pesanan  yang  ringkas tapi  padat  dan  manpat  dengan  maksud  tersirat .

Pesanan   for  them ^.~

Kepada  kamu  kamu  kamu dan  kamu  yang  ecah  tak  ingat  nama .  Kalian  yang comel  *time kecik  dulu  agak  omey  , x taulah dah besaq ni  muka  hampa  dah  macam  erra  , salena  gomez  or Aaron aziz . Masih  ingatkah  kalian   pada  budak  kecik  yang  muka  macam  amoi  jual  kuih  pau ? Taksub  bermekap  tebal , yang  suka  ketuk  rumah  kalian  ajak  main  tanpa  mengenal  waktu   siang  dan  malam , ajak  pergi  kedai   beli  aiskrim  malaysia  nampulohjuta batang sampai  kena  serang dengan  ulat  bulu -.- . Rajin  buat  korang  kena  marah  dengan  mak  korang  sendiri  sebab  balik  lewat *akulah  penghasut  hampa  semua . hahaha . Kita  berenang  sama -sama  dalam  kolam  renang  plastik. Teman  korang  tiap  kali  kalian  nak  naik  bas  sekolah . Ingat  tak ??  Ecah  lah  tu.
Seyesly , ecah  rindu  moments  kita  bersama.  Walaupun  dah  12 tahun  masa  berlalu ,  memori  dengan  hampa  semua  tak  pernah  luput  dimamah  ingatan  yang  semakin  tua .  Ecah  tau hampa  semua  pandai  belaka . Mesti  pakat  ada  kat  U sekarang ni . Ecah  je  yang  masih  remaje.  fuuuhhh . Bangga aku . Harap  kita  boleh  berjumpa  lagi  .InsyaAllah  kalau  ada  jodoh :)
Coretan  ikhlas ,
 Ecah ,
si  budak  suka  gegar  pagar  rumah korang

Ecah  tak  ingat  nama  sebab  time  budak  hingusan  dulu , just  panggil  dorang  kak ngah , along , achik , dan others . Dorang  sendiri  pun tak bagitau  nama  sebenar  dorang . Pape pun , semua salah  mereka . kahkah :D

Jika  korang  tengah  menjamah  setiap  words  yang  ditulis oleh  ecah , mungkin  anda  orang  yang  paling  ecah  rindui   sampai  cekelat  DAIM  tepi  mata  pun tak  selera nak  makan . Tipu seketul-dua  words !
  
Ni  gambar  ecah  time  abad  ke - 20 .huhu


Gelak berdekah-dekah  tatkala  terjeling  gambo  ni . Masih  tanya  diri  sendiri
 "Ini akukah . Alahai , chumelnya " * mohon  jangan  sepak  ecah*

Now  , who  i am  ^_^
"Sekarang  aku  sudah  remaja"  hehe . Muka  dah berubah  . Mata  semakin  membesar.
 Dulu , nak bukak pun  tak  boleh , sepet sangat . Hemohemo :)

Sharelah  kisah  childhood  kalian , mungkin lagi hebaakkk daripada  ecah . hoho :D

16 Nov 2012

Tatkala Student Batam & Student Malaysia bertemu

Assalamualaikum  dan  Salam  Ma'al  Hijrah ♥ 

tak  da  motif  (ー_ー;)
Sekali  imbas  baca  tajuk  entry  ecah   macam  kisah  cinta  antara  dua  negara  serumpun .  Acecehhh . Malangnya  bukan  macam  tu .  Kali ini  ecah  nak  cerita  pasal  kedatangan  anak -anak  dari  SMA Negeri 5 Batam  ke  sekolah  ecah  . Kalau  tak  silap ingatan  otak  chumel  dahku ,  dalam  bulan march  kot . Dah  basi -.-''


 First ,  kami ( 4cekal)  dapat  tahu  pasal  kunjungan  dorang  dua  hari  sebelum event   ni .  Cikgu  tersayang buat  surprise  bagai  ,  kami yang berjiwa  kanak -kanak  sejagat  mulalah  bertepuk  tangan , menari  bagai  tatkala  cikgu  annouce   pasal  event  tu . hehe .


Balik  rumah , terus  tengok  cerita  indon  14jam  tanpa  henti . Tipu je .  Walaupun , time  tu  tengah  anti  cerita  nada  cinta  yang  bagai  tiada  episod  akhir . Terpaksa  juga  ecah   jojolkan  bijik  mata  tengok  sinetron  paling banyak  episode .  Kononnya  senang  nak  slang  indon  nanti .Rentetan  daripada  tu ,  ecah  gagahkan  diri  layan  balik  semua  lagu-lagu  indon  yang kini  hanya  tinggal  kenangan .  Karaoke   lagu  wali  band  kuat-kuat  sampai  jiran  sebelah  terpekik-pekik   macam  nak  terkeluar  halkum . Jahatnya  aku .

Sampai  harinya ,  kami  di arahkan  berkumpul  di  bilik  ERC : English  Resources Centre .


Kami  bergambar  dah macam  orang  gilos  dalam  ni..

 Manakala  mereka -mereka  dari  Batam :

 Dorang  ada  presentation  kat  bilik lain . hehe .Nampak  tak  perbezaan  aktiviti  kami .

Mereka  comel  dan  cantik !
                                     Kredit  to : Febry  Ramadhan  (my new  friend ) huhu ^.~

Lepas  dah  satu jam  berlahak  dan  ambik  gambar smpai  bateri kamera  cecah  satu  bar, kami  dipanggil  ke  bilik tersebut  untuk  jumpa dengan  mereka : )

hurm . bila  kaki  ni  masuk ke dalam  bilik tu , nahhh  mereka  semua  pandang  kat  kami . huarhh. malu -.-
Dorang  berpakaian  biru dan bertudung merah  kalau   laki , berbaju  melayu  biru with songkok . Ada yang pakai baju  kemeja  biasa with  blue  skirt/trouser .





Time  ni , kami  dibahagikan  kepada  beberapa  group untuk  bawak  rombongan  pengantin  students  Batam  main  lari-lari  keliling  sekolah . hehe . Group  ecah ada  anak  kepala  sekolah . wuaaa . means anak  pengetua  sekolah .


Mereka  merangkap anak-anak  buah  baru  ecah  macam  malu-malu kucing . arhhh , punya  lah   ecah  tanya  macam   nak   rak , dorang  jawab  ciput  je. Bila  ditanya  dorang  paham  ke tak  apa  yang  ecah  tanya .  ompat anak  buah  baru tu  pakat  geleng  kepala. Sudaahhhh.. ni  yang  payah, so  kena  kecek  Indon juga. T_T

Kalian  si  datang  ke Malaysia  kapan ya?
kemarin  
owh , kamu  naik  belon  ya?
waduhhh , apa an  si  belon tu??*aik tanya  aku  balik -.-'
Kawan  ecah  sepantas  kilat  siku  pipi  ecah .

Kawan :  Wei,  kau  ingat  kita  tengah  escort  student  sarawak  ke?

Ecah     : Apahal  pulak ni ? *bengang  sebab  kena  siku*

Kawan :  Yang  kau  cakap  belon  tu  pehal ! bukan  belon  la  pandai tapi  PESAWAT .

haha .  maafkan  ecah .  manalah  tahu  kapal  terbang  tu  PESAWAT . ecah  mana  reti  speaking  indon  ni, jawa  boleh  lah -..-
    __________________________________________  _________________________________________
Waktu  di  BATAM  sama ngak  di  Malaysia  ?
Tak  sama , lain  sikit *cakap  melayu  >.< ,terkejut  ecah
apa   yang  tak  sama ya?
Kita  kalau  disana,  waktu  cam  gini (11  pagi )  sudah  panas  yang  amat .
owh  ,  saya  paham
korang  kat sini  belajar  sampai  pukul  berape? 
*terkejut  lagi , dia cakap  melayulah*
Pukul 1 ptg, ermm..kamu   boleh speak malay ?
Hahahaha.  tak  ramai  yang  boleh  cakap   melayu 
 saya   ada  saudara  dari  malaysia

Ciss.. aku  kena  tipu hidup-hidup . tadi  bila  ecah  tanya, semua  pakat  tak paham . Rupanya  salah  sorang member ni, boleh  cakap  melayu -.-'' pandai  mereka bergurau 



Bila  ditanya  umur, dalam kepala  hotak  ligat  kata  yang  mereka  ni 18  or 19 tahun  sebab  mereka  dua kali  ganda  dari  ecah .  rupanya  mereka  semua  sebaya  dengan  ecah . nambelas  tahun ^_^

yang  baju  biru  semuanya sahabat  baru  daripada  batam, baju  cokelat/oren , guru mereka.
Mereka yang  berada  di  group  lain .

Dah  nak  tengah  hari  , kami  berkumpul  di  dewan   sekolah . Ada  persembahan  dari  mereka .


Kami  berserunokkan  dan  bergembira  dengan  persembahan  tarian  dan  nyanyian  dari SMA Negeri  5  Batam.  Mereka  best . Peramah .  Tak  lokek  dengan  smile :) , gigih  bercakap  walaupun  mereka  malu . 

Bila  dah  nak  balik , barulah  anak  buah berempat  tu  mula  menunjukkan  tanda-tanda  nak  beramah  mesra.  hehe. Dorang pandai  bergurau  dan  buat  lawak . Then, aisyah  dapat  kawan  baru  yang  teramat  baik , nama  dia  Yosi 
Yosi yang  kat  sebelah  budak  hijau  tu.. eh eh. itu  ecah >.<



Kami  bergambar  untuk  kenangan  dan  bertukar  cenderamata.. wuaaa. seyes  rasa  sedeh  sangat  nak berpisah  selepas  satu  hari  suntuk  berkepit  dengan  dorang . Alhamdulillah, ada  fb . Akhirnya  ecah  rasa  Mark Zukerberg  ni  baik  sangat  orangnya . Kami  berhubung  menerusi  FB. 

Last, T_T  kami  hantar  dorang  balik  dengan  acara  bertukar  nombor  fon dan  link fb , siap  tunggu  depan  bas  kot. hehe .

Ecah  berharap  hubungan  Malaysia  dan  Indonesia  akan terus kekal  terjalin  dengan lebih  erat . Glad  to know them 

10 Oct 2012

OHHH Maaiii, kizif !

Assalamualaikum  

Bajet  tenang  dan  riang  lepas  balik  sekolah  hari ni . Senyum-sengeh  sampai  ke kening  siap  bermesra bagai  dengan  adiks (plural -adik  ramai  sangat) . tapi . Dalam  hati  yang  comel ni  sebenarnya macam  retak  menanti  rentung  . Otak  kata  relax and  chill lah  Nur Aisyah  benda  kecik  je  pun. Demm . Aku  tak  nak jadi  hipokrit  lagi .
                            

Hari  ini  10/10/12 . Bukan  tarikh  mati  tikus  tersayang . Bukan  tarikh  lahir  mak  cik  Jemah  sebelah  rumah . tapi . *makan  cekedis  kejap * Hari.. ecah .. mula  ...periksa.. akhir .. tahun ..(bajet  jerit  dalam  serombong  asap) . Fine. Nampak  macam   - Bapak  mengada-ngada  budak  ecah ni , exam  je pun !- Tahukah  kalian yang  tiut  miut  ,  paper  apa  yang  ecah  terpaksa  jawab  hari  ini ?? KIZIF *terbalikan* >.< bukan  tak  paham  lagi  kot -,-' F..I..Z..I..K   sila  senyum  ramai-ramai  :)

 
 Beliau   genius .  terkelu  lidah  dahku 

Baru  jawab  papar 2 dan 3  tapi  rasa  macam  jawab  1000 soalan  add math .  Kelapa  kepala dah  pening-pening  langau . Dapat  kertas soalan ,  mula-mula  senyum  makin lama  makin  pupus  senyuman tu.

    Cikgu: Sila  check  muka  surat  kertas  soalan , cukup  muka  surat tak ?

     Ecah : *bukak  satu-satu , tapi  tak  pandang  atas  cuma  tengok  number  muka  surat  kat  bawah *

    Cikgu : ada  masalah  tak ?

     Ecah : Tak  da  ! senyum :)
               *glurp . alamak. terpandang  soalan . mati  lah  aku . aku tak  baca  eksperimen  tu . T_T

Sementelah  tu , mulalah  aksi  mengeliang mengeliut . letak  pensil  kat  hidong . Tulis  ayat-ayat  retis  kononnya  tanda  mohon  maaf  kat  cikgu . Minum  air  sebotol  terus. Minta  izin  nak pergi  toilet nampuluhjuta kali .  Gila  teruk  aku  ni . Arrhhhh .. kenapa.. kenapa.. ulang  patlibu kali . Kenapa  aku  tak baca  eksperimen tu . Grrr -.-'  menyesalnya  dan  rasa  bersalah  tahap  gaban  kat  cikgu . Huarhh . Ecah pandang  kanan , orang  sebelah  boleh  lena  dengan  aman  dan  sejahtera . aku ? buat  puisi   berlagu shahdu  taman  kektes  boleh lah .


At  least, ecah cuba  yang  terbaik *Sedapkan  hati *  lantak  pi  lah, apa  nak  jadi , jadilah .. ecah  redha  seadanya .  Padan  muka  aku . Siapa  suruh  duk  menggatai   layan  citer  Harry  Potter  sampai  terjojol  bijik  mata . hurm, nasik ayam  dah  masuk  perut chumel  aku . Dah  terlambat .Dushh.. rasa  macam  kepala  terhantuk  kat  dinding konkrit  sampai  benjol  3  ketul .



Kenapalah  ecah  tak  terpikir  nak  jawab  macam   makhluk  di atas  ni  jawab .heheheh. mahu  kena  sekeh    pat hari  3malam  dengan  cikgu.

Esok , dan  esok , esok , esok  ada  lagi  berbelas  paper  yang  dahku  terpaksa  jawab . Doakan  ecah  tau tau Wish  me  the  luck  okey .  Lulus  pun  kira  dah  cukup  rahmat . Nak  sambung  melantak  cekedis  sampai  kembung  pipi  sebelah . Frust  ni .

Tolonglah  otak   terchenta , janganlah  tepu  sangat .Kentalkan  saraf-saraf  otak . Manpat dengan  ilmu  yang  tiada  penghujungnya . InsyaAllah  boleh ! ㅠ.ㅠ  emo  tetibe . ahakss !


12 Sep 2012

Busy . Sibuk . Macam Lebah T.T

                       

Assalamualaikum 
                    
Apa  khabar  si cantik  dan si kacaks  sekalian . Mesti  kembang  10 cm   lubang  hidong -..- .hehe.Yummm.Yummm. Tengah makan  cekodok  panas sdn.bhd . Nampak  tak! bertapa  sibuknya  keadaan  ecah  sampai  makan  sepuluh  ketul  cekodok  sekaligus  sambil  menaip .

Ecah  sekarang  cuba  menyelit   dan  mencari  waktu  senggang  bagi  menghapdet  blog busuk  ni. Pelbagai  onar  dan  rintangan  yang  terpaksa  ecah  tempuhi  semata-mata  tak  nak  tinggalkan  belog ni  jadi  tapak terbengkalai  berpuntianak .


Hidup  sebagai  insan  bergelar pelajar  yang  berusia  16 tahun  pada  18 Mei  lalu *Promote birthday .Tralala. bukannya  senang  macam  kita  melantak  sepinggan  dua  nasi  lemak  . Susah  tau . Ingat  bila  dah  jadi  senior  Form 4  ni  boleh lar  baring-baring  sambil  silang  kaki  tinggi  kat  kerusi  apek  kedai  simpang 4 . Dusta  semuanya . duaribuduobelas lah .Tahun   yang  paling  sibuk  bagi  ecah .


Kalau    zaman  kegemilangan  PMR  dulu  boleh  lagi  terbongkang  4-5  jam  atas  katil  empuk  dan  gebu .Tapi. sekarang  nak  duduk  sipi  atas  katil  pun  rasa  bersalah  sebab  fikirkan  omwork  yang  melambai-lambai . Karang  tak  siap , terpaksa  pakai  losyen  berlepat-lepat  kat  tapak  tangan  sebelum  ke  sekolah . sebatang  roti  panjang  menanti >.< . Tak  pun  berlatih  bunyi  donald  duck  awal-awal ,prepared kalau  kena  jalan  itik  keliling  sekolah . hoho .Ecah  budak  baik. Homwork  sume  berrrehhhh. Bangga  pulak puji  diri  sendiri. ahaaks!


Namun , semakin  menghampiri  hujung  tahun . Rasa  macam  diri   seperti  seekor  lebah  kecik  yang  teramatlah  busy  memanjang ." aikk . ada  latihan  sketsa  lar".  "hadoi , kena  ajar  adik  baca  sifir", "Ulangan  citer  adam-hawa  lah" , " kena  hantar  folio  esok " . Bertepik  tak tentu  hala  tatkala  pelbagai  benda  tak  dijangka  berlaku . Suasana  yang  asalnya  gembira  tahap  gaban  terus  lenyap  pabila  tehingat  akan  benda-benda  yang  belom  langsai.  Adoish . Tergendala  segala  program  daku . sobsob .



Kesibukan  yang  melanda  ecah  hanyalah  2.169%  berbanding  rutin   PM  yang jauh  lebih  sibuk . Respect  mereka . Macam  mana  lah  ecah  nak  hadapi  keadaan  ni  kalau  baru  diuji  sedikit  dah  mula  hantuk kepala  kuat-kuat  kat  dinding =.= . Kekadang  benda  yang  tak  sepatutnya   ecah  sibuk   yang  buat  ecah  makin  gian  nak  menyibuk . Memang  tak  dinafikan  sifat  mazmumah  iaitu  Bertangguh  merupakan   penjenyah  utama  yang  buat ecah  sibuk  gilos  time  last  minit. Fuhhh *Tiup  jauh-jauh  sifat  tu *


Hows  kehidupan  ecah  bila  dewasa  nanti ?*emotional  tetibe* Disebalik  hati  yang  comel  lote  ni ,  tersemat  satu  cita-cita  yakni  nak  jadi  Doktor. Doktor  apa ? masih belom  dikompomkan . Doktor  cinta  pun  boleh  kot.  hemohemo ,gatalnya  aku . Hidup  sebagai  doktor  maybe  patpulohjuta  kali  ganda   sibuk daripada  hidup  ecah  yang  tak  ketahuan  hala  ni  . So  papa pun  ecah  kena   cari  cara  nak sentle  hal  ini  dengan " Encik  Sibuk"  yang   dengki  gila  ni!
                                  
          
Thanks  sudi  baca   kisah  kekalutan , kekilaun  , kecelaruan dan  kesibukkan   diri  ini.

4 Sep 2012

Raya Raya . Oh yeahh ! I ENTRY BERGAMBAR I

         Assalamualaikum my Sunshines 

Vroooom ooom.. *bunyi  vacuum  versi  Pak  Mat  Tempe Kg.Jerai . Sibuk sesibuknya  mencuci  dan  menyental  belog  NURAISYAH  agar   sesuci  yang  mungkin .haha.  Dah Berhabuk , berdebu , berkerinting ,  bersepah-sepah dan  berpeleseran keturunan Spiderman  kat  blog  ni .


Dah  berabad  lamanya   Ecah  tak  menghapdate . Boleh  bilang  guna  rambut  adik  ecah,  berapa  lama  tak  bukak  blog  tercinta  ni . Sampai  Mr. Spiderman  siap  buat  ucapan  Selamat  Hari  Raya  Cik  Ecah pemalas  yang  tegar  dan  cintahatiaaronaziz! *suke-2


Hanya  ucapan  maaf  mampu  dahku  katakan .  Tak  ada  duit  raya  yang  akan  diberi . hehe. 
Kononnya  tengah  bow  ala-ala  orang  korea  kat  tengah  rumah  flat  patpuloh  tingkat  tanda  menyesal  tak  terhingga  kerana  meninggalkan  belog  sendirian  dan   ecah  susun  sepuluh  jari  sebab  tak  layan  segala  komen & pujian  yang  ada. Puihh. Macam  beribu-beriban  je  yang  baca  entry  ecah  selama ni . Padahal  seketul  dua  je  yang  sanggup  besarkan  mata  cokelat,  baca  entri  ecah  yang  t'sangatlah  ohsem .Terpaksa  puji  diri-sendiri -.-'



So, entry  kali  ni  nak  share  pasal   baraya di   Kampung  halaman  tersayang . *Lagu  Balik  Kg  please.  hehe.  Semua  blogger  terhebat  dah  khatam  cerita  lebat-lebat  pasal  sambutan  raya  dorang, tinggal  budak  chumel grrr-.-'.  ni  je  yang  baru  terhegeh-hegeh  nak  manaip setelah  hampir  dua  minggu  setengah  kita  menyambut  1Syawal .


Raya  tahun  2012 , ecah  dan  family  beraya  di  Kodiang, Kedah  Darul  Aman.  Kami  sambut  secara sederhana  saja. Memang  setiap  tahun  macam  ni  pun =.= . 


Ecah  tak  tahu nak  gambarkan  acener  perasaan  sebenarnya  beraya  di  kampung . Bajet  jadi  budak  perantaun     pulang  ke  kampung  je.  Yang  paling  best  pun  kat  kampung,  time  tunggu  giliran  bersalaman  cium  tangan, menangis  teresak-esak  memohon  maaf    dan  waktu  berkumpul  beramai -ramai  serta  hati  macam  nak  pecah  melangut  tunggu  pengumuman  raya  bersama  sedara  sepupu  sepapat  selepat  plus  jiran  sebelah  rumah . 

Semasa  di  kampung :

Pagi-pagi  raya , lepas  siap  comel-comel , tengok  orang  takbir  kat  tv , telan  seketul  dua  ketupat  dan  balas  sepantas  kilat  message bestie  . Ecah  dan  adik-adik  pergi  tunaikan  solat  Sunat  Hari  Raya  kat  madrasah  ___ *tak da  signboard. memang  rutin  every  year .


                                               Ustazah  ecah ,Ewan,  Fahmi  dan Dinie^^

Lepas  solat , lepaskan  gian  ambil  gambar banyak-banyak   sampai  terkeluar words "BATTERY  LOW " kat  Camera.  Buehahaha. 


Raya  tahun  ni  kami  berpakat   nak  sedondon  colour  biru  turquoise . Biar  dari  500 M ,  orang  dah  nampak  gelombang  biru  nak  pergi  terjah , serang  rumah  diaorang.  Tapi .  Sampai  sekarang  masih tak  paham  kenapa  setiap  kali  tangkap  gambar  tetiba  kaler  biru  tu  nampak  macam  biru  biasa -.-'

Gambar  paling   tak  ready  ecah   tempek  kat  sini >.<'
Tetiba  ada  seketul  kaler  pink  kat  tengah-tengah  power  rangers  biru  . Tak  nak   show  off  baju  raya  lagi  time  ni .  Simpan  rapat-rapat  dalam  lembari .

Ni  baru  gambar  bersama   keluarga  Pak  Ngah  tersayang .  Tak  campur  dengan  generasi  ke-2,3, dan  4 . Kang  terpaksa  crop  kepala-kepala  mereka .


Dah  nak  tengahari  tetiba  datang  perasaan  takbur  dan  riak  nak  tunjuk  baju  raya . *sengeh*  . Baru  terkedek-kedek  pergi  tukar  baju .  Nak  ambik  gambar  keluarga  kat  kedai   kg sebelah  katanya .  Tapi . Bohong  belaka. Fakta ,  tangkap  gambar  kat  kerusi  antik  peninggalan  moyang  ecah je. T.T Sobsob.


Balik  kampung  belah  ayah  kat  Perlis  petang  tu  juga . Alahai . Dekat  je  pun . Baru  nak  lipat  sarung  cornflakes  dah  sampai  kat  kg  ecah .


Pemandangan   tepi  rumah  tok  ecah .   Tenang  dan  nyaman  kan .  Rasa  macam  nak  seret  bantal  tilam  , tidur   kat  tepi  bendang  ni.  Tak ada  gambar  raya   kat  sini  . Tak  sempat . Kunonya  alasan  aku ~

In  Sya Allah ,  entry  ni   akan  bersambung  jika  tahap  kerajianan  cik  ecah  muncul . Final  exam  dah  dekat . So  , tak  boleh  membebel  sorang-sorang  kat  depan  lappy  lagi   kena   baca  buku  sampai  muntah    balik   kueh  raya  almond london  sebalang . haha . 


Akhir  kata,  SELAMAT  HARI  RAYA . MAAF  ZAHIR  DAN  BATIN . Kalau  sepanjang  penulisan  ecah   selama  ni  ada  yang   terkecikan  hati  kalian .Maafkan  la  saya . Duet  raya  boleh  post  kat   rumah.  Ecah  terima  dengan  hati  terbuka  dan  gumbiranya  sambil   sumbat  lembang  3 bijik  dalam  mulut .


p/s: entry  kali  ni  saja  nak  bagi  mata  korang  juling  sekejap. Entry  cecah  lantai  bak  kata  kak  yuyu

15 Aug 2012

Apabila Adik Mula Pandai ......

Assalamualaikum 














































Dia  comel ,tampan , kacak  dan  macho  macam cintahatiku , Aaron Aziz .haha   .Bukan  kemain  ecah  describe  pasal  adik  bongsu  kechentaannn  keluarga  ni .


Muhd. Dinie  Irfan  nama  diberi . Omey  tak  nama  dia ??  kalau  letak   seketul   perkataan  yakni  Aaron  kat  depan  tu  mesti  lagi   chummel  kan  .huhu . Dinie   bermaksud  Agamaku  dan  Irfan  ialah  pengetahuan .  Indahkan  nama  beliau  .  Harap   perangai  beliau  bila  dah  besar  gedabak  nanti  sedebik  macam  nama  yang  termaktub  dalam  birth  certificate .


Satu  habit  beliau  yang  membuat  ecah  terkejut  sampai  terkeluar  gigi  rebit  tersayang.sobsob T.T Beliau suka  self-cam ,candid , bergambar  dengan  menggunakan  alat  telekomunikasi  bergerak   cokia  ecah   tanpa  mendapat  cop  kebenaran  dari  dahku  dulu .


Lalu  bersepah lar  beberapa  habuan  gambar  tanpa  had  dalam  phony . Antaranya  gambar  di  atas.  Dia   ohsem  dalam  berposing  ala-ala   lee min ho . tapi . Dinie  tak  boleh  buat  sign  peace.  aneh !


Dinie  sekarang  dah   masuk  umur  duatahun . Alhamdulillah , dia  kini  boleh  membaca A B C . Ecah  time  seusia  Dinie  tak  tahu  apa  satu . Hisap  botol  susu  perisa  milo   expertlah  . Budak-budak  zaman  alaf  digital  semuanya  main   kaih-kaih  guna  jari   dekat  iPad je  . ermmm .  untunglah . Ecah  dulu main  masak-masak  guna  tanah  liat  kononnya  nak  buat  cekodok  perisa  cokelat  dengan  jiran  sebelah  .


Papepun ,  ada  adik  memang  best  meskipun  rambut  selalu  kena  kesat  dengan  susu , kena  marah  bertalu-talu  dengan  mak *adik  shows  thumbs up  time  ni ,  terpaksa  layan  dia  walaupun  homework  bertimbun  -.-' ,  tak  dapat  tengok  rancangan  tercinta  sebab  adik  layan  kartun . tappii   waktu-waktu  cenggini  lah  kita  nak  beramah  mesra  nanti  dah  besar   semua  ni  belum  tentu   akan  berlaku  lagi .

Kak Long  ♥ sayang  dinie  sangat sangat . muahhhh *ketempek  kat  pipi  sikit  :')

11 Aug 2012

Ramadhan & Malam Lailatul Qadar

Assalamualaikum 

Tengah  bekerah  keringat tak  ketahuan  hala  membuat  kueh  raya  yang  paling susah--> konplakes madu -.-'


Sedeh  dan  sayu  je  hati  ecah  kali  ini, Bulan Ramadan  berlalu  begitu  pantas  tengok-tengok  dah  hari  ke duapulohduo    ecah  dan  segenap   umat  islam  yang  sewaktu  dengan-nya  berpuasa.


Ya Allah, kenapa  aku  rasa  macam  baru  semalam  aku  kena  simbah  sebesen  air  oleh  abah  sebab   bangun  lewat  sahur  di  awal    puasa  hari  tu .*tipu semata-mata  .hehe . Sirius ecah  tak  nak   lepaskan  bulan  yang  mulia  ni   berlalu   pergi . nak  kumpul  pahala  bayak-banyak lagi. Masih  banyak  perkara yang  ecah  belum  laksanakan  sepanjang  bulan  ni .
Lepas  Ramadhan , bulan  Syawal  pula akan  mula  mengambil  tempat   lepas  tu  *t'sengih sikit .

anak murid  yang  dikasihi sekalian, cikgu  ecah  nak  kamu  semua  baca   entri  ni  dengan  khusyuk  dan asyiknya . Kalau  tak  cikgu  tenyeh  dakwat  pen  hitam  permanent  kat  hidong >.<'


Yeaah , disebabkan  kita  semua  sedang  giat  berpuasa    pada  sepuloh  malam  terakhir, ecah  nak  kongsi  sikit  tentang  MALAM  LAILATUL  QADAR :')


Sepanjang  10  malam terakhir, akan  ada  satu  malam  yang  penuh  keberkatan  dan  malam  yang  lebih  baik  dari   seribu  bulan, yakni  Malam  Lailatul  Qadar .Para  Malaikat  akan  membawa  nikmat  dan  kebaikan  kepada  mereka  yang  gigih  beribadah . Ya  Allah .  sesiapa  yang  dapat  merasai  malam  ni kompom  dia  sangat  beruntung  .
    

Terjemahan :
  1.  Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada malam Lailatul-Qadar,
  2.  Dan apa jalannya Engkau dapat mengetahui apa Dia kebesaran malam Lailatul-Qadar itu?
  3. Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.
  4.  Pada malam itu, turun malaikat dan  Jibril  dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun Yang berikut)
  5.  Sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit  fajar  
    ( Surah al Qadr )
  

Tanda-tanda  malam  Lailatul  Qadar  ialah :


  • Malam  berlalu  penuh  keheningan  dan  tenteram
  • Angin  bertiup  sepoi-sepoi  bahasa  pada  keesokan  hari 
  • Pagi  hari,  langit  nampak  redup  dan  mendung
  • Orang  yang  beribadah  berasa  tenang
  • Malam  yang  terang  , tidak  panas, sejuk , tiada   angin  kencang  dan sebagainya
  • Bulan  nampak  separuh  bulat
  • Pada  malam  itu, Malaikat   Jibril  akan  menyalami  orang-orang  yang  beribadat  dan  tandanya  ialah  kita  tetiba  rasa  sayu  dan  nanges  teresak-esak . Subhanallah 

Ahli  ulama'   ada  yang  mengatakan  bahawa  malam  ni  jatuh  pada  hari  ke-21  dan  23  Ramadhan.Wallahualam. Pape  pun, kita  disunatkan  supaya  beibadat  sebanyak  yang   mungkin   sepanjang  10   malam  terakhir  agar  kita   dapat  merasai  malam  tesebut . Marilah  beramai-ramai  kejar  malam  ini  .  In sya allah :)


“Carilah malam lailatul qadar pada sepuluh hari yang terakhir. Namun jika salah seorang dari kamu tidak mampu, maka jangan sampai terlepas pada hari ketujuh yang terakhir.” (Hadith Riwayat Muslim)


Aisyah r.a mengatakan : " Rasulullah S.A.W beri'tikaf di sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan dan beliau bersabda : "Carilah malam Lailatul Qadar di (malam ganjil) pada 10 hari terakhir bulan Ramadhan" " (Hadith Riwayat Bukhari 4/225 dan Muslim 1169)