30 Jan 2014

Backbiting.. aku gigit-gigit kang !

Assalamualaikum akak abang yang comel 
 

backbiting . yeah, wa  tengah  cakap  pasal  manusia  yang suka  cakap belakang. bukan nyamuk betina  yang duk bite belakang  korang tanpa  kerelaan hati.

ecah benci backbiter. depan  kita  siap  senyum manis , gelak pun kepit-kepit, sopan santun, tatasusilila bagai. tapi. belakang  kita,dia bukak  aib  dan cerita  buruk tentang  kita. hoi, siapa  tak sakit. rasa nak bertukar  jadi dragon ball. then fire mereka yang suka  ngumpat.

i'm tired. penat  dengar  cerita  yang buat  telinga  ecah capang sebelah. selama  ni ecah layan dia punya baik , tapi  duk cerita  kelemahan ecah kat  keluarga dia. it is what  we call friend ? kalau cerita tu betul 103% xpe jugak. ini semua tohmahan -.-''

sedeh hoo. kena kutuk ,lepas tu dengar  daripada  orang lain. kau! kalau  nak  cakap  benda jahat, cakap  depan-depan. nak hina or  kutuk  habis-habisan, baik kau cakap  face to face. aku  tak  heran  kalau  kau terus terang. kejujuran memang  memerlukan pengorbanan. cehh!

pesanan ecah  satu je, sebelum nak mengata  pasal si anon, better tilik  muka 2jamtigapulohminit depan cermin. if you think, u're pretty good enough. so go ahead! cakap la sampai  CNY tahun depan. bengang ni :(

dugaan ? yeah. assume tu as ujian daripada Allah.

p/s: someone  tolong jadi  cleaner kejap, hati ecah  melting tengok dennis oh. Tolong lap hati wa yang tengah menitis ni. muehehehehe. ASST

                          
tampal muka my Hilman Yong (dennis oh) besar gedabak,kurang sikit rasa  amarah .Penangan novel ASST? by melur jelita. novel tebal abadi . =)

23 Jan 2014

Cara merawat hati yang terluka

Assalamualaikum uols ^^
"mama, do  i look  cute?" -xda  motif- thanks to google




Semua orang pernah  rasa  sakit  hati  khonn?  hal  ini  termasuklah  tatkala  korang  break up secara ntahpapetahapmintakpenampar , kena  marah  tak tentu pasal, dikertawakan  atas  kekhilafan diri  yang  kerdil tapi comel ,dan  time  korang diperlekehkan  kerana  kelemahan  diri.

Ecah  banyak  kali  sakit  hati tau. sampai  dah  rasa  muak  dan  malas  nak  layan  kesakitan  hati  yang  tiada  sesiapa  peduli. cehh.. tragis  tahu :(

Sumber: Google ^^

Tips  cara  tangani  sakit hati  sebelum  melarat  lalu  membawa  kepada  kemudhoratan  diri
berjela  tajuk  ecah  .muehehe

1.berIstighfar selalu

ingat  Allah  bila  rasa gembira, bersyukur, sedih  dan  kecewa . Kerana  orang  yang  selalu  mengingati  Allah, akan   terpelihara  dirinya  daripada memiliki hasad  dengki  yang busuk. Tahap  kesabaran  jugak  bertambah. kann  baguss .

2.Memaafkan


“Jadilah engkau pemaaf, dan suruhlah orang mengerjakan yang ma’ruf, serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh.” Surah Al-A’raf : 199.
Walaupun di hati  tengah  bengkak  menanah  akibat sakit  hati yang  terlampau. ikhlaskan  hati  untuk  memaafkan  si anon. maybe dia  tak  bermaksud  nak  buat  kita  sakit  hati , berhusnuzon aje lah. kalau  dia  nawaitu nak sakitkan  hati  kita  secara  mengsengajakannya pun. tu  urusan  dia  dengan  Pencipta  kita  yang  agung. 


"biarpun luka hati itu kecil atau besar kita tidak akan boleh benar-benar bahagia sebelum memberi maaf."

Allah  sayang  sangat  muslim  yang  memaafkan  orang  lain. even sebelum  korang Zzz, niat dalam  hati "maafkan  semua  orang" . 

3. Buat  tak tau

haha. ini kepakaran  ecah, kau  bebel lah  sampai  ketandusan saliva serta  salivary amylase.  ecah  tetap  dengan  muka  bodoh. sometimes orang  fed up  dengan  aku  sebab  tak  bagi  respon  yang  dorang  inginkan. likes menangis teresak-esak  sambil  hingus  meleleh  keluar lepas tu  keluar  perkataan  yang @#@$#%#. 

the  best  way , buat  tak tahu. kalau  boleh  time  dia  tengah  memperlekehkan kau, kau  buat benda  lain, macam  pakai headfon, menyanyi sekali  or  main angry  bird. kompom  dia  belah.  lepas  tu  tanya, "kau  nak  main angry bird  sekali  x?"

4. Dating  dengan  Allah

Yang  ni  paling  daebak, insyaAllah =)
Solat  taubat  dan  menunaikan  solat tahajud  selalu. Dating  dengan  Allah  pada  waktu  tengah  malam. mengadulah  segala  mesalah  yang  membelengu  diri  korang. Sesungguhnya  Allah  maha  Mendengar. Never  underestimate  the  power  of Dua.

Berdoa kepada  Allah  agar  dipermudahkan segalanya . Allah yang Maha  Penyayang  dan  Maha Pengasih. Biarlah  orang  lain  xsuka  tengok  kita, janji  Allah  suka kan kita. tu tiket  untuk  ke Jannah kan..

5.  buat  benda  yang  kita  suka

Macam ecah, i love doodling dan  tengok  baby photo. tiup jauh-jauh  rasa  sakit kita.shuuhhh. tak payah  ingat dah. Memang susah untuk  lupakan tapi kan, tak salah  kalau kita  mencuba. Allah  suka orang  yang mencuba untuk ke arah  kebaikan.

korang boleh tidur if  tu the thing yang korang  paling suka  buat. relekkan  otak  kiut korang. jangan  tak bangun  pulak, kang  penyapu  cium muka  korang . hehe. 

Sungguh  perit  rasa  sakit  di hati, luka  di luar  boleh disembuh dan dijahit. Namun, luka  di hati  hanya  kita  mampu  plasterkan. u know what i mean. Watlek wat peace yaw!

p/s: aku tunggu buat  latihan  driving dari pukul 11.00- 4.30 . Hanya  sejam je  aku berlatih.grrrr.. istighfar  cahhh -.-''
sumber : pak cik Google
  

19 Jan 2014

Kecelaruan Fantasi diri

Assalamualaikum

Bukan kemain  tajuk  ecah  kali. haha. tajuk mesti gempak , baru  ada  orang sudi  baca. betul ngak? perasan :p

-iklan.- tak da kaitan ngan entri, tapi aku mmg suka nutella. so what ?


teruskan membaca
sejak  dari  umur  7 tahun , ecah  menghidap  penyakit  ni.kasi misteri sikit. seriously aku  tak  tahu  ni  penyakit  or  masalah mental. aku  perasan  penyakit ni  bila  aku  darjah  3. kott. tak sure pulok. darjah 4 kot. hee. lantak arhh.

Sebenarnya  macam  ni, alkisah

 Setiap  kali  aku  baca or  nampak  alphabet  a,b,c...z
ada  satu  cerita  yang  bermain  di  fikiran  aku
something  like  history  of alphabet.
susah  kemain  nak  eksplen ni -.-. fuhh
Bagi ecah, setiap  huruf  ada  karakter  dia  sendiri. got it?
macam..

huruf A dan B merupakan  pasangan   yang  setia,
A macam seorang  yang  disegani,
huruf H seorang  raja  yang  mencintai  huruf I (puteri raja) ,
malangnya  I  setia  menanti  huruf K. dorang bencinta dalam  diam.
H  ni garang. raja katakan 
J merupakan orang tengah  dalam  percintaan huruf I dan K.
ada cerita  dari  huruf A-Z
kalau  nak cerita kat sini, memang  cecah lantai la ^.~
dan benda  ni  berlaku secara automatik
gila  apa  aku  nak buat  karangan  pasal huruf.dah macam sinetron tahu.
aku tak pernah  mintak  pun benda ni ;(

gerenti  korang  tak paham. huhu. aku rasa  1 dalam  sejuta  kot  orang  yang  sama spesis  ngan aku,
setiap  kali  aku menulis  or  buat  homework,
contoh tulis huruf  O, aku akan berkhayal  kejap  pasal karakter dia,
O ni berkawan  baik dengan huruf P(bff gitu)
macam  pelik  je kan aku ni. haih
even  mak ayah pun tak tau.

someone  please  explain to me, sebenarnya  ni kes apa.
mohon jasa baik doktor yang sudi  singgah blog gua, kalau ada -.-''
beri sepatah dua  kata  tentang  penyakit  aku ni.
tssk tssk
adakah benda  ni bagus  or  bahaya untuk diri  aku. adakah  aku spesis  yang suka berkhayal gitu. kalau jadi macam anna khayalan ,tak pelah jugak. puihh. haha. atau  benda ni  tak beri impak langsung untuk diri  aku pada  masa  depan. sedehh ni hoi. 

dah kahwin, nak tinggal kat dalam tu boleh  tak? muehehe..
thanks sudi baca .

nah seketul ♥,sorang satu . jangan berebut.

4 Jan 2014

resah gelisah..

Assalamualaikum

Semalam aku  cuba lelapkan mata  selepas  menepek bedak sejuk  di muka  dalam  pukul 12:30 pagi. mata  masih  degil  kebenor  tak mau  tidur. okey fine. mata ketegaq  sangat. otak suruh  tidor, tapi  mata  cuba  mengikari  arahan. cisss -.-


fikiran ku melilau memikirkan macam-macam perkara, bunyi detikan jam  menemani aku . perasaan ku resah gelisah tak ketahuan hala. entah pasai apa  tak boleh tidor, selalunya  senang je. Hati ku  terasa tak tenang , aku cuba beristifar  banyak kali. Lagu terapi  diri Astafirullahalazim by Hafiz  hamidun memecah kesunyian bilik. aku  cuba golek-guling  atas  katil. namun, mata  masih  keras  kepala. sedihh tahu. T_T


Sungguh di saat itu, aku rasa sunyi  kesepian dalam  keadaan gelap. Hanya  berdoakan  kepada  Allah  agar  Dia  menemani  aku  sepanjang  malam itu.  telefon  buruk  cap  baling ke dinding  aku  tatap. sedar tak sedar , jam menunjukan pukul 5.15 pagi.

aihhh mata  sayang, bila nak katup. 

semua  orang  sedang  enak diulik mimpi. aku? cuba  mencari keindahan  di sebalik  kipas  yang berpusing  di syilin rumah. bosan.

akhirnya  aku tertido. zZZ

lol. apa  motif  aku  post entry ni. lantak  arhh. just  cuba  menghilangkan segala keresahan yang bertandang di hati =)

Terima kasih  sudi baca. entry merepek  lagi untuk santapan kalian.

1 Jan 2014

Welcome babe ! 2014 !! oh yeah

Assalamualaikum,

duaribuempatbelas hai hai =) greet dengan sopan santun.

2013 tahun yang best, 2012 pun sama , 2011 paling best . 1996 tahun aku beranak. hurm, aku merepek  di awal intro. bhahaha

2014, harap  jadi tahun yang  daebak. harap harap lah.harap okey. tahun yang bakal menguji degupan jantung   aku  dengan macam-macam. dengan keluar result SPM, duit  pun takda hoi , tolong buatkan kerja rumah adik lagi. arhh, xsuke haihh T_T sobsob.

so here i paste  my neverending list. for 2014 =)
Taraaaa



Semoga Allah permudahkan segalanya. Tak salah  kalau kita berazam bukan untuk satu tahun je, but for the rest of our life.

untuk belog yang hodoh  tapi kiut ni,
  • ecah  akan ziarah  belog bloggers lain. sekerap yang boleh ^_^
  • renovate segala cacat cela belog ecahwacha
  • akan hapdet  banyak-banyak. sampai terjojol bijik mata korang nak baca. muehehe
ecah masih baru dalam dunia belog ni. padahal dah 2tahun -.- tapi masih jahil pasal blog semua. hope bloggers sekalian yang hebat boleh tegur tang mana salah nohh.


                                       saya mengaku lukisan huduh ntah pape ni, saya lukis. tssk tssk

throwback, aku menyambut  happy new year di atas katil gebu,empuk , kenyal dan enak. ehhh.  actually aku tak minat tengok bunga api bagai. suka duduk rumah, menikmati mimpi indah. so for my future husband, saya tak suka keluar memalam. harap maklum. hikhik

So my dear readers, Happy New Year. May uols  will get a lil joy and  have a great  memories in 2014. love u guys . muahh muahh.

dipersembahakan ecah twinkle-twinkle _