9 Dec 2015

Shoes for women ❤

Assalamualaikum  uols,


okay, ecah  tahu  dah  hampir   tigabulanduabelashari  gua  hilang  tanpa  dapat dijejak. kononnya  busy  gila  lah degree life kan  sampai  blog  pun  tak  menyempat  nak  sentuh. booo

sorry  again T_T


 Sebab  ecah  dah  lama  gilos  nak  mathi  tak  online, so  today  ecah  berjaya  merajinkan  diri  untuk  kongsi dengan  enkorang  tentang

  "3 NUDE SHOES FOR WOMEN THAT ARE PERFECT FOR EVERY OCCASION "

hambik  kau  terus  rosak  capslock. do  screaming  gurls!!!! *sorry jejaka  sekalian.

Ecah  memang  kalau  bab  kasut, walaweihh  celah  gigi  je *mohon  jangan  sepak  ecah.tssk tssk. Kalau  dekat  matriks  dholu, satu  rak  kasut tu  memang  ditakrifkan sebagai "kasut  aisyah sahaja,kasut lain  mohon letak tepi sikit" even  sepatutnya  kena  kongsi  dengan tiga roomies lain.
dayummm

Tapi kan, my kasut  mostly  kaler  hitam, tak pun  kaler  cokelat. sumpah  tak menarik  weh  bila susun. No variety  langsung  gua ni. Namun,sejak  dah  dewasa sikit ni *ehemmm, ecah  dah  jadi obses gila  dengan  NUDE kaler! Kalau  masuk  shoes store tuh memang  terkinja-kinja  cari  nude kaler terus.

ecah  nak  kongsi  pasal  three nude shoes for women  to try as it gives that extra boost of confidence and style all at once. wuhuuuuuu~


1.high heels



 kalau  yang  high heel  punya  lagilah  suka, cantik  gila baq hang. Memang  wajib  ada  sepasang untuk kegembiraan  masa  berpanjangan tau. Pakai  pergi memana pun sesuai.  Bergaya  pi kerja, dinner dengan laki, nak bayar hutang tuperware kat  rumah jiran sebelah pun boleh tau  nak  bajet sekali sekala khonn. As someone  yang not-so-tall, heel memang  my fav tau tau. Kalau  boleh  pi  kelas  pun  nak  sarung heels, okay ecah  over gila. 




Lagi  cantik  kalau  padankan  dengan  dress  yang  warna  pastel, white or black , padahal  this  nude colour  sesuai  dengan  semua  warna. tapi uols yang  nak nampak  lagi stunning effortlessly and  ada element sophistication  gitu, boleh  lah  sarung  dress yang  soft colour. Barulah nampak  elegant !!! love it 


2.Bagi  you ols  yang  memang  alah  dengan heels, kalau pakai  tu  terasa  nak  terpeleot tiap  kali 
   jalan. haaa enkorang  boleh choose  nude ballerina flats.


Nampak  sweet sangat, dengan  feminin nya  lagi. tambah lah  pulak  ecah pakai kan,lagilah  nampak innocent tahap  takleh blah. huhuhu. Yang nak  nampak  nice modest appearance, this ballerina flats is a must  to have ;)

3. 

 Bagi  mereka  yang suka simple  tapi  lawa, digalakkan  pilih  nude sandals. Tambahan lagi yang rushing  ke kelas lepas  tu  tak  sempat  nak sarung  converse ,then  berkejar naik  bus - disarankan  pakai  sandals.sobsob Tamsilnya, macam student nama aisyah az yang  comel ni haa. puihh.


Yang  rasa macam  "eleehh baik  pakai  selipar  jamban  baling anjing je" " pergi  kelas  pun  nak  lawa sangat pehal".

eh eh, tahu tak  kalau  korang  pakai  sandals ni  semata-mata keluar  nak  buang sampah  tepi  rumah,
boleh  buat  enkorang  akan  feeling amaahhhhzinggggg. fabulous  gila nak mati  gitu  tau. Uols can have a balance down to earth yet stylish appearance kemana  enkorang  pergi. Percayalahh please.

Show off the nude sandals on your casual day out in  basic tee atau  pun jeans pun boleh. Perk up the simple look with a matching nude bag for a complete fashionista touch. memang  superb arh!aummm _


bagi  hampa  yang  masih  blurr  tak  tahu  apa  ecah  meroyan dekat atas sana, hehe. enkorang  boleh  terjah link nude shoes for women . Zalora  ada macam-macam  jenis  design kasut  sumpah  buat  korang  menjejes  air  mata. Ecah  kalau nak shopping je, memang  terus  bukak  website  zalora  sambil  tidur  pun  tangan  gatal  selongkar  Zalora. hahaha


byebye  korang. miss you ..

1 Sep 2015

Road to degree

Assalamualaikum uolsss


Masih  belum  terlambat  nak  wish " September please  be nice  to  me"

and yeah 1/9 , ecah  yang  separa dewasa ini  akan  mula  menempuh  satu  dunia  baru. ecewahh bajet  macam  naik  mesin  masa merentas  pi  dunia doraemon. tak  okei. Alhamdulillah, diberi  peluang  sambung  degree lepat  tamat  Matrikulasi hari tu. rasa  sekejap  je T_T dah  kena packing  barang  sambil  menjejes  air  mata.


Pasal packing ni, yang arif  lagi  menawan yakni  mak ecah, berusaha  sedaya  upaya  memastikan  ecah  bawak  segala  barang  sampailah  ke  pengorek  telinga  pun  diingatkan. fyi, barang  ecah  ada  yang  berterabur  sana sini lagi nih. rasa  nak  mengesot  je  kemas  barang  ni. Rajinnya  aisyah  az ni lahai.puihh,  sebab  aku  daftar  petang  haruslah   buat  kerja  biar  lambat  asal  selamat.


ditawarkan course  yang  memang  ecah  suka nak mati, so  takdalah  rasa  sayu  sangat  nak  pergi  jauh  dari  family. kroohh kroohh  ecah  always  manja  macam ni.

                 Sarjanamuda  sains  dan  Kepujian (Biologi) di  UKM, bangi

Allahu  tak tahulah  nak  gambarkan rasa  gembira betapa  bersyukurnya  ecah, i really  want  this and rezeki  Allah  dah bagi, Thank  u Ya  Allah.

so  the  new chapter of  my  life, road  to degree  within 3 years. May Allah ease.Goodluck for  those  yang  daftar  hari ni. Niat  belajar Lillahi Taala

Bye  korang. *sambil  lap  hingus

sumber gambar: google 

23 Aug 2015

Hari Merdeka Raya || entry bergambar #1

Assalamualaikum dak dak cun sekalian

Ecah  nak  campak balik  ke  zaman  matriks, mana  tak  teringatnya  setiap ketul barang  dalam  bilik  aku  ada  sentimental  dengan  matriks. benci  betul  sebab  asyik  nak  throwback  manjang.

tadi  boleh  pulak  terjumpa  sketch paper  khemah siap  ada  tompokan air  milo, lantas  membawa ecah  berlayar  bersama lautan seribu kenangan. cewah kemain ayat  kau  ye syah
 

"Siapa  boleh  hias  khemah  untuk  Hari  Malaysia? any volunteer?",soal si  aida  di  hadapan  warga B1  yang  sibuk  nak  berambus  keluar.

krik  krik..

"T8........", suara  garau  milik  jejaka  T7 berkumandang. aku  tersentak "dayum  siapa  berani  laung  nama  kelas  gua ni"

Suara  rakyat  B1T8  merungut  nun  di hujung  belakang  hall. aku  turut  meriuhkan  suasana  yang  tak  memerlukan  aku  bersuara  pun. aku  angguk  je  lah  tanda  setuju -_-

"Syah  kita  mana  cukup  masa  nak  hias  khemah jadah  ni? betul ke  kau  setuju?"

aku  senyum (bajet  kool  lah  ni weh)- secara  rasminya  kelas  kami  diwakilkan satu  kuliah  untuk  buat benda  yang  memerlukan  pengorbanan  masa  dan  kerjasama yang  padu jitu berkutu.

habis  kelas, aku  khononnya  nak  rehatkan  diri  di  bistro  walaupun  keadaan sesak  nak  mati.aku  pun  terus  curahkan  idea atas  sekeping  kertas  conteng.Plan  apa  nak hias  khemah, nak  letak spotlight or  maybe  banner sebesar  iklan  tepi highway, mungkin  aku  buat cincai marba,biar  padan  muka  B1  tapi  aku ni professional,kerja  aku  kena tiptop  dan  meletoppp (bayangkan  keluar  api  dari  mata  aku)hahaha


Petang  sabtu (13/9/2014)

Aku  dan  teman-teman  dah  mula  buat persiapan, semua pakat turun  anjung  tinggalkan assignment berlungguk, berpisah  dengan katil ,cancel date semata-mata  nak  buat bendaalah ni.

 kesayangan  hati sangat ni.masa ni  syirah dan  sarah  tengah  cuba berunding  dengan wak  doyok. hahaha 'pinjam bendera' sekali . mereka semua curah  idea  macam-macam lepas  tu  buat  kerja kemas  dan  efficient. mana  nak  dapat  species macam  ni  hoi.

sebelum  maghrib,kami  balik  siap  mandi wangi wangi. Lepas  solat  isyak  lagi  sekali  aku  suruh  mereka  berkumpul  siapkan  decorations. Ketupat, bendera  , bintang and  segala jadah  yang  lain.

sorry gais, ecah az malas remove red eye. harap  maklum huhu
ada  jejakas T7  yang  sudi  tolong  walaupun hakikatnya  mereka  datang  lepas  aku  sindir  pedas.hambek.Thank you  ijat, emeer , iqbal T_T  lepas  kes ni, terus  jadi  rapat tau.




lagi  sekali  aku  malaih remove red eyes. hahaha  girl with blue bawal on, Syaza  sayang (T3)! ahaks  dia  master buat  ketupat  anyaman tu. kiteorang  gigih  belajar  dengan dia  walaupun  the outcome  buruk gila.aku give up >_< sibuk  jugak  malam tu, kehulur  kehilir  cari  kotak, lepas tu  kena guide masing-masing. Wallahi , classmates  gua  sungguh  talented  dan  kerja dorang  pun not bad (usap  dagu). semua siap, tunggu  nak  gantung  je.


Kiteorang blah  lepas  uncle  guard  suluh  muka  kiteorang  dalam  gelap.halau lahh...
sebelas  malam baru  balik  bilik. sobsob  and  i still  remember  piqa  dukung  aku  turun tangga  and  i almost  cry  sebab  cuak.hahaha.


terharu  sampai  sekarang  bila segerombolan  classmates  sanggup  bazirkan masa  dan  ikot  apa  aku  rancang  tanpa  bantah ^_^  sayang kalian

sambung part 2...

20 Aug 2015

11 days to go

Assalamualaikum uols!

Rasa derhaka  selepas  abaikan  blog  yang suatu  ketika dahulu  menjadi  pentas  tarian  jari  jemariku. Kini  hanya  dihiasi  telur  puan labah labah. (bayangkan  masa  tengah  taip ni ecah  terlolong  sebab  nampak  spiders  everywhere)



Topik  ecah  untuk  entri sendu kali ni, 11 hari  yang  dinanti (yeke -__-) Alhamdulillah  dapat  tawaran  sambung   ijazah  sarjana  muda. blurr?? degree weh . yess degree. Dapat  kat  mana semua  tu, ecah rahsiakan dulu tau. pfftt, padahal  hampir  separuh  bloggers tahu  aku  sambung mana. Terima  kasih  sebab  eksaited  untuk  ecah  walaupun  empunya  diri  masih  mencangkul  mencari  semagat  belajar. 


empat bulan  cuti  beb....

enkorang  mohon ngerti  perasaan  budak  yang   dah bercuti  panjang nih


bersyukur  sangat  and  rasa  macam :  Walawehh   syah  nak  jadi  dak-dak  Uni. hohoi  asal  aku  rasa macam  umur 13  tahun  lagi. peghasonn

Selalu  orang  kata  degree's  life ni  lagi  smooth  and  tak  padat pat pat  macam  matriks. ecah was-was  nak  percaya. walaupun  perit  aku  telan  kata-kata  mereka, dihadam oleh  asid   perut  lalu dibawa  ke  large intestine. apa  aku  merepek ni bengong. ahaks


life is getting harder. mana  boleh  nak  goyong  kaki  selalu, kang tercabut  tempurung  lutut  dah  satu  hal  nak  mengesot  pergi  hospital. konklusinya, ecah  dan rakan-rakan  bakal  masuk  satu  alam baru.  alam universiti ler. kalau  mati  muda, masuk ke alam barzakh la.

ecah az  dengan  ini - sambil  ditemani  percikkan  ayam  percik, mengucapkan  selamat  maju  jaya  buat  rakan-rakan  yang sekarang tengah  gelabah  tatahuan  hala  buat  persiapan.Siap baling  laptop  tak  dapat  bukak  website ptptn. Pray for ecah okay ;)

k bye

3 Aug 2015

Drag Me Down


 "All my  life  you  stood  by me when  no one  else  was  ever  behind  me"

apak  besar  gua  tempek  gambar  lelaki-lelaki  masa  depan  ecah hahahah

bila lelaki  masa  depan  ecah  release  lagu  baru, terus download  sampai  nak  nangis  dengar  suara  oppa  Harry. Lepas tu kalau  pergi  beraya  rumah  orang, ecah request  selamba  badak  nak  dengar  lagu  Drag Me Down ni, lagu  air  mata  syawal  semua  boleh dah  kot  simpan  raya  tahun depan  sebab  dah masuk berapa belas  syawal  dah kan.


Selepas beberapa  bloggers  email  dan  whatsapp  suruh active berblog, ecah  yang rajin dan  kudus  ini  terus  terkam  lappy. hahaha  tolonglah  paksa  diri  korang  percaya.


ni  random  post  je tau  sebab  ecah  sekarang  tengah  berehat  sementara  mampu. Cuti  tinggal  sebulan  lagi oi  dan  ecah  tak tahu  apa yang  ecah  buat  sepanjang  cuti. ecah  kalau  boleh  nak  gunakan  cuti  yang  bersisa berdaki  ni  untuk  memberi  ruang  kepada organ  dan  muscles  ecah  menenangkan  diri erti  kata  lain saya  mahu  bermalasan.


Terima  Kasih  bloggers  dan  kawan-kawan  di  alam  maya  yang  tak putus-putus  tanya  khabar . ucapan  hari  raya  kalian  buat  saluran  air  mata  ecah  bocor  dengan  dasyatnya. Rindunya lahai

Dengan  kesempatan  yang  ada, ecah  nak  ucapkan  "Selamat  Hari  Raya, Maaf  zahir  dan  Batin"
ecah  tahu, blogger  yang  comel  ni buat  korang  rasa  nak  lempang berirama ecah  ni haa. sekejap  menghilang,muncul  secara  hambar  macam  chipsmore  lemau.

entry  serba  daif  ni  datangnya  dari  ecah  yang baru bangun tidoq.  k bye  nak  berambus  layan  oppa harry.

Nobody  can  drag me down  ehh ehh

1 Jul 2015

Review: Novel Asrama karya Muhammad Fatrim (FIXI)

Assalamualaikum  penduduk  bumi  sekalian,

ecah  memang  dah  lama  geram  nak  baca  buku  ni, pergi  MPH selalu  nampak  tapi  ecah  cuba  mengelak  dari  beli  atas  sebab  buku  ni  bergenre  seram gila baq hang  dan  keadaan  ecah  yang  memang  tinggal  di  asrama (matriks) lagilah  tak nak baca. T_T


habis  je  matriks, terus  tekad dengan  azam  yang  menggunung  nak  jugak  baca  novel ni.tak kiralah seram nak mati  ke apa. Taraaa dalam  satu  hari  ecah  berjaya  dengan  gemilangnya  khatam  novel  asrama. tenenene *menari goyang buah pinggang.

 dan... dan aku memang  saja baca  masa  bulan  puasa. hahaha  mohon  korang  faham  kenapa. lol

so here we go    ASRAMA
                                    ecah  beli  ni dah cetakan yang keduabelas.Bertapa  larisnya  buku  ni. sedih  sebab  aku  baru  baca tahun 2015


Alkisah, seorang  gadis Sabahan  bernama  DAHLIA, 16. Seorang yang  bijak, cantik,mempunyai keazaman  yang  tinggi .Di awal  cerita, Dahlia  ni  mengada  nak  pindah  sekolah  dari  sekolah  sains  ke sekolah  asrama  biasa dan buruk (SMK SERI  BAYU). Ayah  dia, Rashid  tak  suka  si  dahlia   nak  pindah  situ  tapi  disebabkan  satu  kejadian, dia akur  jua  dengan  permintaan  anak  tunggalnya.


Dah  sampai  ke  sekolah tu,ada satu  watak  penting, Pak darus  iaitu  Guard  sekolah  macam  usha  dahlia  semacam. dari  sini  ecah  dah  agak  yang  pak  darus  ni  mesti  sorok  something.huehue.
Penulis  jugak  tekankan  tentang  keadaan  asrama  tersebut. kelihatan  usang  dan  buruk.Pagar  asrama  yang  tinggi dan berkarat, di belakang  asrama pula, ada  sebuah  pokok  ara  yang  besar (macam  kat cover  buku kot) ecah  dah  seram bayangkan pokok  tu.Teruskan perjalanan mencari biliknya, bilik  206  yang  di dalamnya  ada  dua buah  katil dua  tingkat.

bermula  dengan  kisah  locker di dalam bilik  terdapat bangkai  anak kucing.not  a good sign huh? berkenalan dengan  3 roommates dahlia. Lena, May  dan  Farah, mereka  menceritakan  tentang  asrama  yang  ada  hieraki iaitu  Queen , Princess  dan  Slave.Queen dan  Princess tu  bapaklah  jahat  lahanat suka  buli  students, Dahlia  pun  mangsa  jugak. sobsob

Dahlia nak  balas  demdam  dengan  bermain Spirit  of  coin. Dia  tahu  syirik, tapi  dah  tak boleh nak undur  masa, sekali  main  kena teruskan  atas  bantuan  roommates dia. Mula  dari  situ  kejadian  pelik-pelik  berlaku. 

bunyi  orang bercakap-cakap  di  luar  tingkap,pintu terbukak, hentakan di locker, bilik  berasap  dan  panas. selalunya  masa  malam jumaat. meremang  bulu  roma ecah baca. paling  tak  boleh  blah  jumpa  ada  orang  basuh  baju  dan  bunyi  air  siram  padahal singki  kering  dan  tak da sisa sabun  pun. (semua ni  buat  aku teringat  dekat  matriks) dayum!

Dahlia  nampak  Pak darus  selalu  memuja  pokok ara  dan  kemuculan  perempuan  berpurdah  yang  cepat  menghilang. Lagi  mendatangkan kepelikan  dengan  kehadiran  Ira  dan  Maria  yang  selalu  cakap  perkara  yang  buat  Dahlia  rasa  pelik. mereka  lesap  bila  habis  bercakap  dengan  Dahlia  tapi  Dahlia  buat  taktau je. 

Dahlia  terlalu  sayangkan  roommates dia  sebab  mereka baik  dan suka  bergurau  dengan Dahlia. Sampai  sanggup teman  dahlia  bila  dia  kena  attend  kursus  jati diri  masa cuti  sekolah. Macam -macam  perkara  berlaku juga  yang  buat  ecah  meremang teruk. arhhh -..-

Yang  menjadi  topik  utama  dalam  buku  ini  ialah  berkaitan  Pengait  yang  berlaku di sabah. dekat  semenanjung  bermaksud  "Penanggal". Pengait  ini  ialah  orang  yang  buat  kerja  memenggal  kepala  anak dara  dan  semua  kepala  itu  digunakan  oleh  kontraktor  untuk  ditanam kat  tapak  pembinaan. kononnya  dapat  mengukuhkan  strukturbangunan. Allah, tak  boleh  bayangkan kalau  amalan  ni  masih  di amalkan . tssk  tssk


Selepas  naik  cuti  sekolah, dahlia  perasan  hanya  dia  yang  sampai  di  asrama  dan  menyusul  her  lovely roommates . hanya  mereka  berempat. yesss empat orang  di asrama -.-'' lepas tu ada  satu  kejadian  menyebabkan  dahlia  menghampiri  pokok  ara , ternampak  ada  perempuan  tanpa  kepala  di dalam  celahan  pokok. Pada  masa  yang sama, Maria  dan  Ira  berteriak supaya  Dahlia  jangan  dekati pokok  besar. tiba tiba  berasap satu  sekolah, dahlia berlari  keluar  bersama  roommates  dan  terjumpa  dengan  Pak Darus. Dia  terkejut  bila  melihat  wajah  rakan-rakan  dahlia tetapi  dia  hanya  selamatkan  Dahlia  ke  asrama  baru.

Walawei.. macam mana  Dahlia  tak  tahu  yang  semua  students  pindah  sekolah baru -..-
dekat  Asrama  baru, dalam  satu  bilik  mereka  dapati   ada satu  locker  yang  masih  bersih... iaitu  locker  Dahlia  yang kosong. that means  yang  dahlia  memang tak  daftar  masuk  situ. Apak  creepy.

Masa  tu  Dahlia  dapat  tahu:

  • selama ni, ramai rakan sekolah  pelik  tengok  dahlia bercakap  dan bergembira  sorang-sorang  dalam  bilik. Maria  dan  Ira  antara  orang  yang  cuba  nak  tolong dahlia  sebab  sebenarnya  dalam  bilik  206, hanya  Dahlia  sorang  penghuninya. 3 roommates tu  tak  pernah  ada  pun  kat  sekolah. seram siaaa
  •  setiap  kali  students tinggal  dalam  bilik 206, mesti  mintak  keluar  sebab  dorang  nampak  3 figures  yang  menakutkan.
  • perempuan  berpurdah itu ialah  isteri  kepada  ustaz di asrama  yang  cuba bantu  dahlia  sedar dia  sebenarnya  di tarik  masuk  ke dalam dunia  roh.
  •  roh roh  yang  bersama Dahlia  itu  roh yang tak  tenang. senang  cerita  mereka  antara  mangsa  pengait. dan kepala-kepala  mereka  di tanam di bawah pokok  ara. si Dahlia ni dah  lepaskan  roh roh ni  akibat  main spirit of coin tu laa. so salah Dahlia!
  • setiap  kali maria dan Ira  nak tolong bagitau. mesti  tak  sempat  sebab  roh roh ni halang.
Kes itu  dapat  diselaikan, masa nak  kunci  roh roh tu pun  seram  jugak. korang  kena  baca  buku  ni  kalau  nak  tahu  kisah  yang  sebenar. Bayangkan, kau dah  tinggal  dekat  asrama  6 bulan  bersama  roommates. last  sekali  dapat  tahu, dorang tu bukannya "orang" dan  segala  benda  yang  kau  buat  bersama . wuuuuuu  wuuu Y_Y

akhir  cerita, Dahlia  dan Maria  pergi  ke  library  dan  ada pelajar  buat  bising  semasa  baca  paper. 'ehemm ehemm' - dahlia berdehem tanda  mahu  mereka diam. Pelajar tersebut  terkejut dan berlalu  pergi  sebabnya kan dorang  tak  nampak siapa  yang berdehem. Masa  ni  gua  cakap sama lu, gua  dah rasa  macam " woowww.. what  happened to Dahlia  pulak??????" pandai  penulis  mainkan  pemikiran  pembaca.

dahlia  dan  hampir 200 students & guru mati  dalam kebakaran di asrama  selepas  kes pokok tu. dahlia nampak  muka dia , maria and mostly kawan-kawan dia  dalam  paper sebagai  mangsa kebakaran. masa tu baru dahlia  sedar  selepas  maria  bagitau  yang  dia sebenarnya  roh. ROH YANG TAK AMAN. the end.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Banyak persoalan  yang  ecah  geram  gila  nak tahu. harap penulis  dapat  jawab untuk semua  soalan ecah.

  1. Di  awal  cerita, kenapa  Pak  Darus  pandang  Dahlia  tak puas  hati? masa  ni  dia  dah  rasa  something wrong dengan Dahlia ke apa atau  sebab  ayah dia, Rashid?
  2. Ketika  dahlia dicabar  geng  princess  untuk  main bola dan geng  dahlia  menang  bersaksikan  ramai  pelajar dan  penghuni asrama. bukan masa ni, students lain tak  pelik  yang  dahlia ni bermain sorang-sorang. siap  sokong dahlia  lagi  tentang geng princess.
  3. kenapa  isteri ustaz tu, selalu  datang  jual karipap & donut dekat  dahlia. motif? dia membantu ke?
  4. semasa  Dahlia  bercuti di rumah, kes mak cik ani. yang  Dahlia  dengar  suara  mak cik ani nak  pindah keluar  tapi  bila  jenguk takda siapa. ada bunyi orang memasak  dan buka tv semua. satu adegan  yang  mak cik  ani  bersembang  dengan  jiran. maksudnya mak  cik  ani  tak balik  kg seperti  apa  yang  diperkatakan  oleh ibu dahlia  dan  apa  cerita  sebalik  semua ni???
  5. Dahlia  selalu  terkejut  bila  bersalam  dengan orang, sebab  tangan yang disalami  tu  mesti  sejuk. meaning  mereka  dah mati  dan  dahlia bersalam  bukan  dengan manusia? mak adam pun hantu ke macam mana...-_-
  6.  geng Queen  yang hilang tanpa  di kesan. semuanya  tu cerita macam mana si pengait culik mereka?
  7. kenapa selipar  yang  dijumpai oleh pak darus tertulis nama  diana  dan  bukannya  dahlia?
  8. Kenapa  hanya  Dahlia  yang  nampak  roommates dia, geng queen  macam  orang  sedangkan  dia  bermain spirit  of  coins  selepas  dah berkenalan dengan roomates. bukahkan roh-roh diorang ni terlepas  selepas  dahlia  main game syirik tu???
  9. kerusi  bergerak -gerak  dalam kelas dan bakar  asrama angkara  siapa? ermm ermm
  10. kes farah  dan azhar, siapa  yang spread  the rumour yang mereka dating. kenapa farah takut dan risau  dari mana  dahlia  dengar?
  11. Dan  kalau  betul geng  queen semua  tak wujud, semasa  kem jati diri kenapa  nama meraka naik  dan  maria  tahu  yang geng tu  suka  buat  perangai?? 

Harap  penulis  boleh  ceritakan  dengan lebih  detail. ecah curious  nak  tahu  sangat >_<apa  yang ecah tulis untuk entry kali ni, semuanya adalah pendapat  ecah je. overall buku  ni  best  dan korang  kena  baca  dulu, baru  dapat "feel" tu. lagi cool, baca  pukul 1 pagi ke.

4  ketul  bintang  untuk  novel Asrama

26 Jun 2015

XES Signature Launch 2015 |entry bergambar|

Yess ini entry basi  tau tuan-tuan dan puan-puan  sekalian -.-''

Memang  dari kecik  lagi, kalau  nak beli  kasut  ecah  akan   tarik  tangan  mak  masuk  kedai  kasut  XES, kekadang  cuma  nak  cuci  mata  tengok mana  yang  berkenan  di  hati, kalau  dah  jatuh  cinta  memang   terus  pakai  ukur  size  kaki, lepas tu  letak  kat  cashier  selamba  badak. turn  mak  untuk  bayar. setiap  masa, ecah  cakap " nanti kak  long  bayar  balik" dayum,penipunya aku.


tak  kesah  kasut  jalan ke, kasut  raya  atau  kasut  sukan, ecah  memang  suka  sangat shopping  kat  XES. banyak  pilihan  sampai   rasa  nak  beli  semua  untuk  orang  kampung ecah. obernya  aku. yang lagi  best, ecah  dapat  invitation ke XES  SIGNATURE  LAUNCH 2015 (The  Tales  of  Olympus) on 21 May 15




walaweh, tema  event  tu  ialah Greek  style  tetiba  ecah  rasa  menyesal  sebab  tak  pakai  crown daun  yang  kecik-kecik  dulu  selalu  letak  kat  kepala.huhu. Koleksi  kasut  yang  dikeluarkan  latest design  tau  you ols, the  collection's modern  take  on Greek-inspired  style  draws its inspiration from  the  ancient  Greece  and  its  influence  from  the  future. So, kasut-kasut  ini  diilhamkan  khas  dari the  mythical  Greek  heroes, as these  courageous  individuals  were  no  strangers  to  divine  footwear. hambek kau. inspiration  yang  mantop!

The New  Collections 





Runway begun !




XES bukan hanya menjual kasut malah beg  tangan juga  merupakan  keutamaan produk jualan  mereka. cantik belaka  designs dia. nomnom . sorry gambar gegar  sebab  sibuk  makan.bhahaha

ecah  seronok  tengok  model-model  tu  ber-catwalks  sampai  terlupa  nak  snap  semua  kasut  yang  dipertanyangkan. huhuuh luls leka  sangat  sampai  terluba  nawaitu  asal.lupa  daratan  betui T_T sobsob. Then,dapat free lunch   yang  maha  sedap, rasa  nak  tambah  banyak  kali  tapi  ecah  cuba  cekik  tekak  supaya  tak  mengkedarah  dengan  lebih  dasyat. Seronok  sangat  dapat  kenal  ramai  bloggers  yang  sumpah  buat  rasa  diri  ini  kerdil  dan  kerdilll -..- saya  cuma ada  blog  picisan ini.

 
 muka  happy  dapat  kasut dan handbags free. lol =p
thank you kak ayue. blogger yang  paling ecah rapat. huhu muah setempek

aisyah az bertenggek sebelah  mascot XES!

Rezeki  dapat  jumpa  kak Nisa Kay yang cantik giloss



Alhamdulillah, ecah  boleh  pulak  pilih  kasut  yang  jadi  pujaan hati, so  sepanjang  models tu  usung  kasut-kasut  baru  tu  merata.mata  ecah  dah  aim  satu  kasut ni  memang   tak  lepas  pandang  dari  awal. lepas  tu XES offer  pulak  kasut tu as redemption , menangis  terharu  kejap  tengok  betapa  baiknya  XES  kat  ecah.tssk tssk



nidiaaa.... pujaan  hati  ecah sebab  design ni antara  yang  paling lawa  gila  then  selesa  sangat  even 5inch wedges. tak sabar  nak  pakai  raya nanti hoho


kalau  nak  tahu   maklumat lebih  banyak  pasal latest update XES, mohon  kalian  terjah  website http://www.xesshoes.com.my/
&
https://www.facebook.com/xesshoes



22 Jun 2015

Pengalaman Puasa Jauh

Assalamualaikum
Selamat bersahur/berbuka ikot waktu korang tengah baca belog ni**

Naik mesin  masa  doraemon- Ramadhan 1435H , that was  my very first  time fasting apart away  from  my family. selalunya  mak yang  tabah  kejut  kami  ompat  beradik  bangun sahur, lepas tu  masak macam macam  untuk berbuka .Aku  selamba  request  nak  makan asam  pedas  pari , then rendang  ayam , pari  bakar blablabla. Nah kau, bila  masuk  matriks  rasakan kau.hambek


Awal puasa, berbuka  dengan  lelehan air mata, hingus sikit. Sayu je  bila  teringat  famili  ecah  kat  rumah berbuka mashaallah sedap -sedap T_T  ayah setiap  hari  sent  gambar makan  nasi  lauk best-best. nasi kerabu  yang  tak  boleh  tahan. terus  tacing  dengan  ayah  kejap. hoho.


then  ecah  sent  gambar  berbuka  dengan  quaker oats + air  mineral . ayah  reply  emoji  menangis  air  mata  panjang. Padahal  ecah  kongsi  gambar  makanan  waktu  sahur. Hakikatnya  ecah  berbuka  dengan  variasi  juadah. nasi  ayam la, murtabak, nasi  daging, nasi  lemak , nasi  hujan panas. apaklah  sedap hoi. semua  ni  ecah  beli  dekat  bazar  depan  blok kami huhuh.


rindu  saat  tu. tatkala habis  kelas  terus  marathon  ke bazar. adegan tolak  menolak  berebut  nasi,mengelupur  sakan  bila  air  tembikai  habis.pernah kecik  hati dengan  mak cik  sebab abaikan  pesanan aku, dengan  kes  kak bang  lagi. Dan ... dan.. masa ni  lah  gua  nak  intip  crush  yang  baru  habis  kelas. setiap  hari  pi  satu  gerai  ni  sebab  nak acah acah  terjumpa  crush  yang  memang  pelanggan setia. hahaha .kisah  lama

                                       aisyah az be like " dah nak berbuka ke kawan kawan?"


Masa  berbuka  best  sangat, roommates  pakat bersila  bawah  lepas tu  semua  pegang  makanan  masing-masing. Allahhh...... (azan) dengar je siap  baca  doa  terus   sumbat  makanan. kami makan  diam  dan  sunyi sepi. layan  perasaan  waktu  tu jugak. alahaii.. rindu  famili  sangat  ya  ampun.. tangkap  leleh wei. masa  sahur  lagilah  tragis, kekadang  nak  habis  waktu  baru  gigih  cari  makanan. ecah  makan  biskut kering. lagi  pantas dan  cepat gitu


lagipun,puasa  kat  matriks  tak rasa  penat  sangat. mungkin  jarak  blok  dan  kelas  yang  sangat  dekat  kot. Masuk  kuliah  saat  yang  dinantikan  sebab  sejuk  gila baq hang. hilang  terus  rasa  panas kat  luar. tapi.Selalunya  ecah  singgah  library  waktu  rehat, baring  terlentang kejap  dekat  sofa. fuhhh  nikmat  rasanya ;p

benda  yang  ecah  tak  boleh  lupa, seminggu  sebelum  raya.. ecah  kerap  pasang  lagu  raya. melalak  sesorang  lepas tu  nangis  sedih. hahaha perasaan kau  beraya  perantauan  sangat. roommates tidur , aku  pasang  lagu  raya  tepi  telinga dia, nyanyi  selow  selow

♩ ♪ ♫ ♬
Di hari raya
Terkenang daku kepada si dia ♪ ♫ ♬
Kampungku indah nun jauh di sana
Ayah serta bondaku.......
 ♩ ♪ ♫ ♬ ♩ ♪ ♫ ♬
dendang  perantau

terus  dia  terjaga, aku    pesan " bulan puasa  tak  boleh  mencarut , marah" terus kami  ketawa  bersama. makin  dekat  nak  raya, makin  bersungguh  aku nyanyi  lagu raya. they  will asked  me  to  stop  immediately. eleyy jeles la tu . aku siap  google  lyrics  tau  nak  buat  opera  lagu  air  mata syawal ^_^


nasib tahun  ni  dapat  berpuasa  kat rumah. jimat  sikit duit. khon.

terima kasih  sudi  baca :)
source gambar : google

19 Jun 2015

Masalah Perempuan pada bulan puasa

Assalamualaikum uols


Salam Ramadhan korang ;') yer tahu  dah  lama gua  hilang, ecah sibuk uli tepung  buat biskut  raya tau. lepas tu  busy  isi perut  comel  dengan mcd, kepci , durian creep , laksa kuala perlis sebelum  puasa supaya  perut  ni tak buat  perangai  mengidam tatahuan hala  masa  bulan  ni. kemain kan aku. ciss

tapi  ecah  mengidam burger hongkong kmpk pulak. arhh  nafsu  semua  ni, sambil  cubit perut *

Namun,apa  yang  di idamkan oleh  para gadis dan wanita  semasa bulan  puasa ni, hanyalah  satu iaitu "tak payah ganti puasa" ada  yang  siap  buat  solat  hajat bertubi tubi supaya  tak  period. Yang  sanggup telan ubat hormone bagai. Aihhh jangan lah begitu saudariku  sekalian. eceh

Yang  lagi  sedih  bila  kena period masa  awal  puasa, confirm hujung ramadan pun kena lagi -.-'' ecah pun berdukacita sebab  den terkono. Allah, semput  jugak nak  ganti puasa  lepas tu.lagilah jeles tahap  dewa  tengok  girlprens  rilek tak kena langsung. siap tenyeh hidung  cakap "aku  tak payah ganti puasa weh"  *gambar tahi halimunan

saya mengaku lukisan  huduh ini saya lukis. jangan hina okay

Tipulah kalau  ecah (wakil para wanita) cakap  tak pernah sedih kan.Sedangkan Saidatina Aisyah R.A sendiri  pernah menitiskan air mata kesedihan kerana  merasakan hilangnya peluang  beramal  dengan kedatangan  haid.
  
Jangan di tangisi haid tu

“Dan janganlah kamu terlalu mengharapkan (ingin mendapat) limpah kurnia yang Allah telah berikan kepada sebahagian dari kamu (untuk menjadikan mereka) melebihi sebahagian yang lain (tentang harta benda, ilmu pengetahuan atau pangkat kebesaran). "(Kerana telah tetap) orang-orang lelaki ada bahagian dari apa yang mereka usahakan, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian dari apa yang mereka usahakan;" (maka berusahalah kamu) dan pohonkanlah kepada Allah akan limpah kurnianya. Sesungguhnya Allah sentiasa Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu."(An-Nisa’:32)

Jadi apa lagi kalian mahu, cuba  redha dengan ketentuan Allah. Boleh kan ?

Ecah  nak  kongsi tips bagi  mereka sedang/bakal  mengibarkan  bendera  jepun  masa bulan  puasa. banyak lagi amalan yang uols  boleh rebut ;)

1. Selawat , zikir ,istigfar  dan baca maathurat. dapat pahala banyak tau.

2. Tolonglah mak enkorang  sediakan juadah berbuka dan  sahur. Best sangat, sambil sediakan
    korang  boleh melantak  sekali. hahaha  okey jangan buat  depan adik abang ayah dan segala yang
    berhalkum.

3.Dengar  bacaan al-quran. tahu susah sikit nak khatam al-quran  bila  datang haid masa  bulan puasa.
   apa  kata kalau  kita  pasang ayat al-quran  instead of  korang layan  meaningless kpop songs.(ku
   tujukan buat diri ini. T_T) at least  khatam mendengar ayat al-Quran. tak gitu.

sambil pecah periuk di pagi hari, korang pasanglah lagu yang  meningkatkan ketaatan kepada Allah.

4. Sedekah. sedekah banyak-banyak wei. Rezeki kena kongsi bersama, baru berkat  hidup tahu.

5. sibukkan diri dengan  buat kebaikan. macam buat kuih raya lepas tu sedekah dekat jiran ke. lagi
    sekali, korang  boleh ngap  sambil buat  kuih  almond landon. agagaga

Terimalah fitrah wanita ini dengan ikhlas,berbaik sangka dengan Tuhan. Berkumpul dengan orang yang soleh dan ambillah semangat mereka.

Sekian pengkongsian sis. jangan sedih sedih tau (baca ni aisyah az)

1 Jun 2015

Pentingnya kawan ♥

Assalamualaikum hakak abang sekalian

Masuk matriks dengan  perasaan  yang   sungguh  daku  tak  rela. berbekalkan pakaian  hanya  untuk  dua  minggu  sebab  result  ipg  akan  keluar  tak  lama  lepas  tu.ikot  hati malaih  nak  buat  kawan  sebab  khononnya  ecah  bermaustatin  sekejap je.

Masa  orientasi , berkepit  dengan  roommate  bernama  Roz. Lagi syiok  kami  sekuliah  tapi  lain  tutoran dan  aku  tak peduli  pun  yang  penting  dapat  pergi  kelas  sesama. On  my  first  day, aku  gelabah  kejap  cari  lab6, nasiblah  ecah  jumpa  kawan  sekelas  masa  dalam  perjalanan. ciss, aku  berjaya  buat  kawan  lebih  dari  seketul. haihh ni  lari  dari  plan -.-'

roommates
mula-mula, pergi kuliah sesorang, makan berdua (kucing cafe teman) , merangkak pi library  pun sesorang,pergi jamban sesorang  even  jam pukul 3 pagi. semua alone lah. nangis  bagitau  mak  yang  "kak long tak kuat, nak balik" hahaha bengong


Ingat  aku  sorang  je dalam  kelas  yang  memang  eksaited nak keluar  matriks secepat  mungkin!! Nurin, my  chingu   ada  nawaitu  yang sama. kami  menanti  result  dengan  tabah dan  cekal, bezanya  ecah  tunggu  ipg  dan dia, uitm. hehe terus  jadi  rapat  lepaih tu. b'tambah lagi kawan arhhhh


Saat  yang  dinantikan  tiba, result IPG tenenene. kawan sekelas  berharap  dan  berdoa aku  tak  dapat. kuang haja betul, dah  la  baru kenal  then  tak  bagi  ecah  berambus, apakah. doa  dorang termakbul, glurrp. Ecah  tak dapat  ipg, sampai  nak  pecah  skrin phone,  asyik  tekann butang  semak. aihhh



nak  tak  nak, ecah  bertarung  untuk  habiskan 10  bulan di  matriks. kawan kawan  bertambah dengan  drastiknya. mana taknya, dengan  pak cik  burger pun aku  buat  kawan. tak  termasuk  dapat  kenal kawan  kepada   kawan, lepas tu roomates  dorang  jadi  kawan  ecah. ntah sapa sapa  terus  claim  kami  kawan.


Allah. best gila  perasaan  bila  dikelilingi ramai  kawan  yang  BAIK. saya  ulang : yang BAIK !
terus  jatuh  cinta ,  tak nak  berpisah  siap semangkuk  maggi kari  kongsi  berempat.. bhahaha. macam mana pun  sampai  sekarang  hubungan  ecah  dengan  kawan masih  terjaga.  ada je  yang  berubah, People change  but  memories  dont. smile okay ;)


Plan  ecah  memang musnah berkecai  boleh  campak  dalam  laut  china selatan. daripada  taknak  berkawan, terus  Allah kurniakan   sebelungguk  kawan. alolo... thank  you Allah. sentiasa terbaik perancangan-Nya.

tanpa  kawan-kawan  ecah  kat  matriks,  ecah  dah  keluar  masa dua bulan pertama dorang  lah  yang  bersembur  air liur  bagi  nasihat, gomoi  ecah siap  lempang  aku  bila  ada  buat salah, teman  makan ,yang  bakal  back up  aku bila  kena  soalan maut. aihhh semua  dorang lahh. *lap hingus cecah  lantai . 

hari ni kalau  ikot  10  bulan  yang  lepas, at  this period  was  my  very  first  day for weekdays class.
sekejap  masa  berlalu  dan  ukhwah  yang  terbina  masih  utuh  dan  jitu. rindu  classmates, doormates, roomates(sangat) dan lecturers. tak lupa abang  roti canai bihun sup dan nasi ayam .hahahaha


thank  you  sudi  baca. nak cekelat sorang satu

27 May 2015

terharu tak sudah

Assalamualaikum

Lepas habis event kat Quill mall ecah  rushing  nak  balik  tak  menyempat. keluar je  dari  mall baru  perasan  hujan  lebat  ya ampun. ayah  dah  pesan  tunggu  kat  menara unikl  yang 100m  dari  tempat  ecah  terpacak.

lepas tu  ayah  hantar wasssap  emoji  mulut  mendatar  dan  muka  polis. aiyoyoo

kena  redah  jugak ni, skirt  jangan  cakaplah  basah  lencun. kalau  perah ni  boleh  dapat  sebaldi  dengan  muka  yang sememeh , tudung  dah kelepet  pet pet. saat  aku  mula  nak  marathon  dengan  perasaan  yang  "lantak mampuih pi lah  apa  nak jadi". Ada  seorang aunty  yang  sebelum  itu  aku tenung  kerana  beliau  menarik  perhatian  aku. Dia  berjalan  perlahan  menuju  ke arah  aku. diam  aku di situ memerhati.


aunty  tu  hulurkan  beberapa  keping  surat  khabar  yang  dia  gunakan untuk  berlindung dari  hujan.
sebelum dia  berikan  kepada  ecah, dia pastikan  surat  khabar  yang  dia berikan tu  masih  kering  ,tak  kena hujan. Terharu  gilaaa... nasib hujan sebab  mak cik  tu  tak nampak  aku sobsob T_T


alahai, even  apa yang  dilakukan  oleh mak cik tu  tak  seberapa  bagi  enkorang. tapi . bagi  aku  besar sangat  jasa  mak cik  tu  sampai  sekarang   aku  tak  boleh  lupakan  wajah  aunty tu. hujan + kena kepala aisyah = demam. Alhamdulillah, tak demam  pun lepas  kena hujan hari tu. Thank  you  again  aunty *if you  read  my blog  lah. muah muah

Terima  kasih  sudi  baca ;) sayang aihh

21 May 2015

19 , one nine

Assalamualaikum


18th May 1996 marked the first day a girl began her journey orbiting the sun. Throughout her journey, she faced a lot of ups and downs, heard stories, made discoveries, there were days she cried herself to sleep, and those days where she laughed so hard her stomach ached. 19 years passed by, the girl turned into a fine young lady named Noor Aisyah binti Azizon. Whatever she had, and may face in the future will surely germinates into memories that she couldn't find herself to speak about, to express to others when she's old, but enough for her to remember em deep down her mind as no one would ever understand what she felt for the memories. How the memories were made. No one. Except her. She, lived her life. Happy growing old Aisyah.

Apa  yang diperkatakan di atas, bukan nukilan dari saya but from encik ameer .tepuk tangan gemuruh. sorry ameer sebab publish wish  tanpa kebenaran . nah spanar hehe.

MY  LAST TEEN YEAR

Allah, rasa  baru semalam je kena make up , tenyeh lipstick merah mak ngah oleh cikgu pra dulu untuk  photoshoot graduasi pra-sekolah. tuptup, sekarang  dah  masuk  umur yang  melayakan aku  jadi  mak orang. aipp, ecah maksudkan  alam  remaja.

sembilanbelas tahun  dan lagi best  muka ecah  tak macam  gadis 19 pun. bagilah chan nak angkat bakul kali ea. hihi Kalau  kutip duit  raya nanti, cukup kot nak beli instant camera seketul .tapi. bila orang dah tahu umur kita, mak cik mak cik pakat tanya  ecah  dah  berpunya ke belom. ecah selamba badak cakap

            "Biarlah rahsia" huehuehue peace mak cik

lepas tu, ecah  rasa  usia remaja ni lah banyak gila aral   yang  melintang ,membujur tambahan lagi hidup  zaman serba  canggih. handfon setia  melekat  dekat  tangan  sampai  nak basuh uhuk  adik, sempat  lagi  balas twitter. Tu tak termasuk dengan  amukan gelora jiwa  yang ntahpape.

mercik

Semoga  tahun  ni menjadi  lebih  ohsem dari sebelumnya. berharap sangat  dapat tamatkan alam  remaja  dengan gembiranya. amin

Happy birthday to me, padahal dah dua hari berlalu. love you all



20 May 2015

Mengharap

kawan kawan  kalut  pasal  interview  upu sana  sini, ecah    bajet  bertenang  sambil hiburkan diri layan  exo next door. stress  wei nak kena tunggu  lima  hari  demi new episode. haihhh  aku  pandang enteng wassap rakan yang disayangi  sebab dorang akan

                    "syah, dah check ke iv" "kau dapat mana wei" "eley  kauu, mesti dapat punya"

kau rasa?

tahukah soalan di atas  mampu  membuat  kadar  kemarahan   meningkat  tetiba.euphoria menurun dengan derasnya. sebabnya  aku  masih  menunggu  untuk  dipanggil ke temu duga . senang cerita  aku  tak dapatlah haaa kan senang bagitau  awal-awal.

"ecah  sedih  la tu "-bisikan  si busuk

siapa  je tak berduka lara, rasa  nak  terbang  bersama angin ke langit  yang terbentang luas. phew, bukan rezeki  aku  sekarang. kena lah redha  sambil  tu  lap ayaq  mata dengan kain  lebihan baju kurung. Rezeki ada di mana mana cuma kena SABAR.

sabar  tau ecah. muah ciked .aku terus berharap dan percaya kepada  takdir Illahi. For those yang terpilih, semoga berjaya.

Dan Riduan pesan  suruh aku sentiasa tawakal  lepas berusaha. so yeahh , aku  tawakal sepenuhnya dan  lantas aku terus nyanyi  lagu gemuruh jiwa selepas berkata begitu  dekat diri sendiri.

cuti yang  ada akan gunakan sebaiknya yeehhhaaaaa ;)

p/s: alhamdulillah! petang lepas adegan tacing di atas,ecah checked web ukm tau. thank u Allah, dapat iv yess! May Allah ease. syukur syukur ^_^

17 May 2015

demam dan oppa

Assalamualaikum.

pagi tadi  jalan  kehulur kehilir macam zombi, lepas tu  mak ecah dah  buat  ketuk  ketuk  kuali  kat  dapur.Ecah rasa  tak larat  nak  tolong. Tengok m-countdown  jap sambil tu kunyah  cekodok  panas mak. Allah , memang  layan habis lah. kepala dah berlitup  dengan  tuala  merah  jambuku. nak  melangkah  mandi  pun  aku  malas. aktiviti tidak sihat itu aku teruskan sampai nak habis rancangan.


dah  buncit  perut, baru  ingat  nak  mandi.hehe nawaitu murni aku disekat  dengan kemunculan exo. aku  sambung tengok , remote  b-yond  aku  pegang ulang patpuloh kali  performance exo tadi.

Alahai skemanya, ecah dah chop dua oppa kai dan sehun. yang lain enkorang boleh ambik. huhu. pls not my oppa. euuww gediknya  ecah. puih.

adik  aku  dah  buat  muka  busuk di, jadi sebagai kakak mithali yang sopan santun, ecah mengalah jua. masa nak berdiri selepas  satujamduapuluhlimaminit  aku  duduk, kepala  dah  pening tatahuan hala.Pegang  dahi , panas semacam  tapi  masih  terkawal. Sebenarnya,aku  tak  perasan  yang aku demam. bhahaha itu  je motif  entry  ni. Exo tetap dipersalahkan antara punca  ecah demam .


Patutlah bengun pagi tadi aku  rasa tak sedap  badan. tak syok lah  demam  bila  hampir jadi  birthday girl ni. terus rasa nak sepak laju teddy bear then  telefon  kawan siap nangis nangis , aku dah terlalu lama pendam  rasa sampai demam. teori kawan aku meh.

Thank you ya Allah. Sakit ni kafarah dosa, esok  aku  nak nyanyi happy birthday  sambil bergulung dengan  selimut. huhu

16 May 2015

Nak kahwin


Rasa nak acah acah lari  kat  padang  rumput , sambil  angin lembut menampar  muka  mulus ini , eksaitednya  bila  cakap  pasal  kawin atau nikah. ke tidak?kau  rasa macam watdehek, gelinya  cakap pasal  kawin bagai.

bergantung pada  tahap  pemikiran masing-masing. tak suka  pi  duk  celah  katil sana.

Tadi  mak  ecah  tanya  target nak kahwin umur berapa. terkezut iols sampai gugur bulu mata palsu

'around 27-30'

'apa 30 ' . terbeliak  bijik mata  mak siap sekali  dengan  bunyi  guruh. *pakej mungkin. Serius ni wei, pasal kahwin  semua  ecah  tolak ke tepi  dulu sebab  tak  perlu, tak  penting  dan  tatahuanhala. orang ajet cakap " biar masa yang tentukan" gituuu. rasa masih muda untuk  cakap  tentang ni hehe. itew malu lah  orang selalu suruh  kawin cepat-cepat ni.hikhik
 

ecah  nak dahulukan tanggungjawab sebagai anak.yela dah 'study pun tunggang langgang, ada hati nak jadi bini orang' , hati comel berbisik. paragraph ni membuktikan aku  semakin matang. hahaha

lagipun, aku boipren pun takda, enjoy  zaman muda ni sebaik mungkin. Sampai  masa, baru boleh bajet update  status "ana tengah  mencari  bakal zauj" "setia menanti  pemilik tulang rusuk" euuuw :p  hehe. bukan kah bagus kalau  masa tu ecah  pun  dah  persiapkan diri. kan kannn

Perancangan masa depan:

  1. Rilek kalau orang tanya anak dara tu (aku) buat apa .- tengah  sambung Phd.
  2. siap dah ada kereta, rumah sendiri , travel sana sini .- perancangan awal, takut apa apa jadi at least ada backup.
  3. duit berketul-ketul. tak nak susahkan mak dan of coz bakal encik suami perfect 10,suami ku ustaz,dia sebenarnya suami aku.
  4.  Nak banggakan mak ayah sebabnya aku ni gugurl sorang, wajibal maal ghunah depa nak  tengok aku berjaya dunia akhirat. insyaAllah.
Kita hanya merancang, Allah yang tentukan. Karang ada orang datang  merisik, anggap je lah entry ni cakap  kosong dari aisyah az. ahaks. Mohon putera raja datang jumpa orang tuaku. *tampaq muka sedas.

aku tak perlukan kawan yang hanya mencari aku ketika susah.rasa dipergunakan.-iklan duasaat

terima kasih sudi baca repekan saudari ecah az.

cikgu-cikgu kita

Assalamualaikum semua

seronok sangat bila ingat zaman sekolah dholu dholu. haih, boleh tak sehari nak  menyamar jadi  budak sekolah  balik. ermm ermm


kenangan terindah  masa sekolah, selain bergembira tahap  budak  tak cukup  umur, memories  bersama  cikgu cikgu  tak pernah  luput  dek zaman. walawei, ecah dulu  boleh tahan  femes  dekat  sekolah. terkenal  dengan  skemanya dan raut  wajah  yang comel. puihh

                           budak skema
______________________________________________________________________________________

sekolah  rendah

ecah  selalu  masuk  pertandingan bercerita, pidato , NILAM, ucapan berirama  dan  segala bendalah  yang  membolehkan aku bercakap. Thank  you kepada cikgu  Lily, cikgu iszam , teacher hazirah  sebab  selalu  bagi  sokongan padu. Malas nak cerita, dulu  ecah  tokoh nilam tau. tenyeh hidung*riak, takbur ,angkuh . terserlah keskema-annya.

skema skema pun, aku  boleh  tahan  nakal jugak. pernah  sekali aku  kena ligan(kejar)  satu  kelas sebab  patahkan kuku  kesayangan cikgu sains aku. hahaha. betapa  cuaknya aku  masa tu, cikgu  sains  simpan kuku jari  kelingking, boleh tahan panjang hoi. then  aku  bagitau  cikgu  nak  pegang  kuku  kesayangan  dia.
"prakkkk"

kuku  tu patahhhh weiii tak semena mena.. hahahahah lariiiiii. kelakar gila bak hang. sampai  sekarang  cikgu ingat  aisyah azizon.

kena  rotan? haruslah pernah. especially  subject  math.. Pembaris satu meter tu hahaha hambik kau.
alhamdulillah  masa darjah 6,  aku dapat anugerah terbaik subject math tau. see, kebaikhon kena  rotan . tapi.bila  masuk sek menengah, aku  jadi bebal  math  sampai  ke matriks kot, memang  lemah math. haih benci

aku  syak  sebab tak kena rotan mungkin *usap kening

cikgu cikgu  sekolah  rendah  garang, wuihh  sebab garang tu  jadi  orang sikit sekarang ni. hehe ada yang comel kemain,

cikgu radzi (math)  kalau  nak  panggil aku  mesti dia akan laung macam ni

" aiman ariff ambik buku"
"amira nadiah"
sampai turn aku,
"ecahhhhhh"  " ecah ni haaa kenapa comel tulisan comot sangat"

cikgu saiful (muzik) suka pulak  call aku " ecah ajijon". Tak kelakar hokei. nasib cikgu ensem dan masih ingat ecah. hehe, cikgu  lelaki  used tp panggil  aku "ecah". Riang ria ecah mendengarnya. mana mana akan be like "ecah datang bilik guru sekarang" 

lepas tu ada ustazah  yang  akan panggil aku " siti  a'isyah *dengung sikit " padahal nama aku takda siti pun. cair  hati  dengar. ada cikgu yang sweet sweet letak hadiah bawah meja, tulis wish comel comel. alahaii, sayang sangat cikgu sekalian.

zaman sekolah rendah seronok  tak hingat. sampai sekarang, cikgu cikgu  masih ingat ecah. jumpa mak ayah akan tanya "aisyah tu tak balik ke? " "bila nak habis study kat matriks" *lap hingus air mata. tanpa cikgu, saya mungkin tak jadi macam mana saya sekarang. sobsob

___________________________________________________________________________________

sekolah menengah


SMK Padang Tembak dari form 1- 5, boleh tahan glemer lah aku dalam kalangan cikgu cikgu. bhahaha . aku pernah nangis nangis depan cikgu  mariam, sebab beliau suruh aku  masuk  kelas first (cekal). aku tekad tak nak, sebab aku rasa aku tak boleh nak survive. nah,sampai form 5 cikgu mariam ungkit. padan muka aku -.-

Mr.Khoo(math) pujaan hati, mengajar aku  masa form 3.gigih beliau bagi latihan math supaya aku score A. Sampai ke form 5 kalau jumpa beliau pasti:

" aisyah, you punya math okay?" " you study okay tak?"

ha ha ha my math >_<''

Seterusnya,aku jenis yang sayang apa  orang bagi, pensil mekanikal pemberian cikgu sejarah masa ujian trial PMR. masih aku guna sampai sekarang, jawab pmr, spm semua pakai pensil tu.Now, pensil tu dah retak sebab aku TERduduk dalam dewan kuliah. harem betul. balik hostel terus hentak hentak pintu sedih.

cikgu Fauza, cikgu  kimia  yang baik, tegas, kelakar. hahaha aku pernah jatuh  bangku dalam lab kimia. hahah sebab gelak hilang kawalan. cikgu buat lawak tahap terlentang... aku terhibur dengan semua jenaka beliau.

sayang cikgu semua. cikgu ajar saya erti hidup  dan  tak pernah lekang bagi nasihat. huhu


p/s: rindu arwah cikgu roslina. ;(
_____________________________________________________________________________________

matriks

Dah tak panggil cikgu. tukar kepada pensyarah "lecturer" . masa awal awal aku rasa tertekan sebab aku  tak  tahu status  lecturer tu. ye lah bila nak bagi salam , semua benda keluar

"Assalamualaikum miss, ehh madam, ehh ehhh bonda" 

kekadang sir pun aku terpanggil madam. lempang muka bertalu-talu



dekat matriks hubungan  lecturer  kena jaga sebaik mungkin. selalu berjumpa, kalau boleh tegur la selalu bila berjumpa. Alhamdulillah, kekadang bila terserempak  bukan aku  tegur  tapi  lecturer, lantaran aku ialah gadis rabun yang membajet  tak pakai kaca mata.

"Aisyahhhhhhh" nada ceria siap ada wave wave tangan dari jauh

ehh  siapa tu? - aku *buat bodoh je

"aisyahhhhh awak nakpergi kelas ke ni?" 

ALLAH, madam kimia lah *dalam hati. hentak kepala kat meja lepas tu.

kalau jumpa para lecturers kat cubicle lagi syiok,
"hai aisyahhhhhh" nada ceria
perasaan dia bila cikgu kau excited jumpa kau, tak boleh nak  diluahkan. gembira sangat  bila lecturer ingat kita.

                                                  tak aci, madam nampak lagi muda dari student.

pernah sekali sir sc comp tayang blog  aku  dekat  depan kelas. hahahaha nak menangis aku  nampak  blog ecahwacha dipertontonkan di khayalak ramai. siap baca lagi apa aku tulis,huhu  nak menyorok bawah meja masa tu. hahah kenangan semua ni.


cikgu matriks ibarat macam mak ayah kedua kita,pada merekalah aku luahkan segalanya. family jauh. yang jaga kita lecturers. habis matriks pun,lecturers masih ber-wassap bertanya khabar. indahnya ikatan ini. ;')

_____________________________________________________________________________________

menjejes air mata menaip entri kali ni. pengorbanan para guru  terlalu besar, dengan sistem  yang makin complicated. cabarannya haruslah lagi banyak.Hargai sesangat.

Terima kasih cikgu

Kepada cikgu pra-sekolah skpd,
cikgu sek ren skpd
cikgu sek agama Pulapol
cikgu sek men smkpt
lecturers matrikulasi perak.

Happy Teacher's Day
 sayang kalian sungguh sungguh.

ikhlas dari,
aisyah azizon
(anak muridmu  yang nakal tapi comel)