22 Jun 2015

Pengalaman Puasa Jauh

Assalamualaikum
Selamat bersahur/berbuka ikot waktu korang tengah baca belog ni**

Naik mesin  masa  doraemon- Ramadhan 1435H , that was  my very first  time fasting apart away  from  my family. selalunya  mak yang  tabah  kejut  kami  ompat  beradik  bangun sahur, lepas tu  masak macam macam  untuk berbuka .Aku  selamba  request  nak  makan asam  pedas  pari , then rendang  ayam , pari  bakar blablabla. Nah kau, bila  masuk  matriks  rasakan kau.hambek


Awal puasa, berbuka  dengan  lelehan air mata, hingus sikit. Sayu je  bila  teringat  famili  ecah  kat  rumah berbuka mashaallah sedap -sedap T_T  ayah setiap  hari  sent  gambar makan  nasi  lauk best-best. nasi kerabu  yang  tak  boleh  tahan. terus  tacing  dengan  ayah  kejap. hoho.


then  ecah  sent  gambar  berbuka  dengan  quaker oats + air  mineral . ayah  reply  emoji  menangis  air  mata  panjang. Padahal  ecah  kongsi  gambar  makanan  waktu  sahur. Hakikatnya  ecah  berbuka  dengan  variasi  juadah. nasi  ayam la, murtabak, nasi  daging, nasi  lemak , nasi  hujan panas. apaklah  sedap hoi. semua  ni  ecah  beli  dekat  bazar  depan  blok kami huhuh.


rindu  saat  tu. tatkala habis  kelas  terus  marathon  ke bazar. adegan tolak  menolak  berebut  nasi,mengelupur  sakan  bila  air  tembikai  habis.pernah kecik  hati dengan  mak cik  sebab abaikan  pesanan aku, dengan  kes  kak bang  lagi. Dan ... dan.. masa ni  lah  gua  nak  intip  crush  yang  baru  habis  kelas. setiap  hari  pi  satu  gerai  ni  sebab  nak acah acah  terjumpa  crush  yang  memang  pelanggan setia. hahaha .kisah  lama

                                       aisyah az be like " dah nak berbuka ke kawan kawan?"


Masa  berbuka  best  sangat, roommates  pakat bersila  bawah  lepas tu  semua  pegang  makanan  masing-masing. Allahhh...... (azan) dengar je siap  baca  doa  terus   sumbat  makanan. kami makan  diam  dan  sunyi sepi. layan  perasaan  waktu  tu jugak. alahaii.. rindu  famili  sangat  ya  ampun.. tangkap  leleh wei. masa  sahur  lagilah  tragis, kekadang  nak  habis  waktu  baru  gigih  cari  makanan. ecah  makan  biskut kering. lagi  pantas dan  cepat gitu


lagipun,puasa  kat  matriks  tak rasa  penat  sangat. mungkin  jarak  blok  dan  kelas  yang  sangat  dekat  kot. Masuk  kuliah  saat  yang  dinantikan  sebab  sejuk  gila baq hang. hilang  terus  rasa  panas kat  luar. tapi.Selalunya  ecah  singgah  library  waktu  rehat, baring  terlentang kejap  dekat  sofa. fuhhh  nikmat  rasanya ;p

benda  yang  ecah  tak  boleh  lupa, seminggu  sebelum  raya.. ecah  kerap  pasang  lagu  raya. melalak  sesorang  lepas tu  nangis  sedih. hahaha perasaan kau  beraya  perantauan  sangat. roommates tidur , aku  pasang  lagu  raya  tepi  telinga dia, nyanyi  selow  selow

♩ ♪ ♫ ♬
Di hari raya
Terkenang daku kepada si dia ♪ ♫ ♬
Kampungku indah nun jauh di sana
Ayah serta bondaku.......
 ♩ ♪ ♫ ♬ ♩ ♪ ♫ ♬
dendang  perantau

terus  dia  terjaga, aku    pesan " bulan puasa  tak  boleh  mencarut , marah" terus kami  ketawa  bersama. makin  dekat  nak  raya, makin  bersungguh  aku nyanyi  lagu raya. they  will asked  me  to  stop  immediately. eleyy jeles la tu . aku siap  google  lyrics  tau  nak  buat  opera  lagu  air  mata syawal ^_^


nasib tahun  ni  dapat  berpuasa  kat rumah. jimat  sikit duit. khon.

terima kasih  sudi  baca :)
source gambar : google