16 Nov 2012

Tatkala Student Batam & Student Malaysia bertemu

Assalamualaikum  dan  Salam  Ma'al  Hijrah ♥ 

tak  da  motif  (ー_ー;)
Sekali  imbas  baca  tajuk  entry  ecah   macam  kisah  cinta  antara  dua  negara  serumpun .  Acecehhh . Malangnya  bukan  macam  tu .  Kali ini  ecah  nak  cerita  pasal  kedatangan  anak -anak  dari  SMA Negeri 5 Batam  ke  sekolah  ecah  . Kalau  tak  silap ingatan  otak  chumel  dahku ,  dalam  bulan march  kot . Dah  basi -.-''


 First ,  kami ( 4cekal)  dapat  tahu  pasal  kunjungan  dorang  dua  hari  sebelum event   ni .  Cikgu  tersayang buat  surprise  bagai  ,  kami yang berjiwa  kanak -kanak  sejagat  mulalah  bertepuk  tangan , menari  bagai  tatkala  cikgu  annouce   pasal  event  tu . hehe .


Balik  rumah , terus  tengok  cerita  indon  14jam  tanpa  henti . Tipu je .  Walaupun , time  tu  tengah  anti  cerita  nada  cinta  yang  bagai  tiada  episod  akhir . Terpaksa  juga  ecah   jojolkan  bijik  mata  tengok  sinetron  paling banyak  episode .  Kononnya  senang  nak  slang  indon  nanti .Rentetan  daripada  tu ,  ecah  gagahkan  diri  layan  balik  semua  lagu-lagu  indon  yang kini  hanya  tinggal  kenangan .  Karaoke   lagu  wali  band  kuat-kuat  sampai  jiran  sebelah  terpekik-pekik   macam  nak  terkeluar  halkum . Jahatnya  aku .

Sampai  harinya ,  kami  di arahkan  berkumpul  di  bilik  ERC : English  Resources Centre .


Kami  bergambar  dah macam  orang  gilos  dalam  ni..

 Manakala  mereka -mereka  dari  Batam :

 Dorang  ada  presentation  kat  bilik lain . hehe .Nampak  tak  perbezaan  aktiviti  kami .

Mereka  comel  dan  cantik !
                                     Kredit  to : Febry  Ramadhan  (my new  friend ) huhu ^.~

Lepas  dah  satu jam  berlahak  dan  ambik  gambar smpai  bateri kamera  cecah  satu  bar, kami  dipanggil  ke  bilik tersebut  untuk  jumpa dengan  mereka : )

hurm . bila  kaki  ni  masuk ke dalam  bilik tu , nahhh  mereka  semua  pandang  kat  kami . huarhh. malu -.-
Dorang  berpakaian  biru dan bertudung merah  kalau   laki , berbaju  melayu  biru with songkok . Ada yang pakai baju  kemeja  biasa with  blue  skirt/trouser .





Time  ni , kami  dibahagikan  kepada  beberapa  group untuk  bawak  rombongan  pengantin  students  Batam  main  lari-lari  keliling  sekolah . hehe . Group  ecah ada  anak  kepala  sekolah . wuaaa . means anak  pengetua  sekolah .


Mereka  merangkap anak-anak  buah  baru  ecah  macam  malu-malu kucing . arhhh , punya  lah   ecah  tanya  macam   nak   rak , dorang  jawab  ciput  je. Bila  ditanya  dorang  paham  ke tak  apa  yang  ecah  tanya .  ompat anak  buah  baru tu  pakat  geleng  kepala. Sudaahhhh.. ni  yang  payah, so  kena  kecek  Indon juga. T_T

Kalian  si  datang  ke Malaysia  kapan ya?
kemarin  
owh , kamu  naik  belon  ya?
waduhhh , apa an  si  belon tu??*aik tanya  aku  balik -.-'
Kawan  ecah  sepantas  kilat  siku  pipi  ecah .

Kawan :  Wei,  kau  ingat  kita  tengah  escort  student  sarawak  ke?

Ecah     : Apahal  pulak ni ? *bengang  sebab  kena  siku*

Kawan :  Yang  kau  cakap  belon  tu  pehal ! bukan  belon  la  pandai tapi  PESAWAT .

haha .  maafkan  ecah .  manalah  tahu  kapal  terbang  tu  PESAWAT . ecah  mana  reti  speaking  indon  ni, jawa  boleh  lah -..-
    __________________________________________  _________________________________________
Waktu  di  BATAM  sama ngak  di  Malaysia  ?
Tak  sama , lain  sikit *cakap  melayu  >.< ,terkejut  ecah
apa   yang  tak  sama ya?
Kita  kalau  disana,  waktu  cam  gini (11  pagi )  sudah  panas  yang  amat .
owh  ,  saya  paham
korang  kat sini  belajar  sampai  pukul  berape? 
*terkejut  lagi , dia cakap  melayulah*
Pukul 1 ptg, ermm..kamu   boleh speak malay ?
Hahahaha.  tak  ramai  yang  boleh  cakap   melayu 
 saya   ada  saudara  dari  malaysia

Ciss.. aku  kena  tipu hidup-hidup . tadi  bila  ecah  tanya, semua  pakat  tak paham . Rupanya  salah  sorang member ni, boleh  cakap  melayu -.-'' pandai  mereka bergurau 



Bila  ditanya  umur, dalam kepala  hotak  ligat  kata  yang  mereka  ni 18  or 19 tahun  sebab  mereka  dua kali  ganda  dari  ecah .  rupanya  mereka  semua  sebaya  dengan  ecah . nambelas  tahun ^_^

yang  baju  biru  semuanya sahabat  baru  daripada  batam, baju  cokelat/oren , guru mereka.
Mereka yang  berada  di  group  lain .

Dah  nak  tengah  hari  , kami  berkumpul  di  dewan   sekolah . Ada  persembahan  dari  mereka .


Kami  berserunokkan  dan  bergembira  dengan  persembahan  tarian  dan  nyanyian  dari SMA Negeri  5  Batam.  Mereka  best . Peramah .  Tak  lokek  dengan  smile :) , gigih  bercakap  walaupun  mereka  malu . 

Bila  dah  nak  balik , barulah  anak  buah berempat  tu  mula  menunjukkan  tanda-tanda  nak  beramah  mesra.  hehe. Dorang pandai  bergurau  dan  buat  lawak . Then, aisyah  dapat  kawan  baru  yang  teramat  baik , nama  dia  Yosi 
Yosi yang  kat  sebelah  budak  hijau  tu.. eh eh. itu  ecah >.<



Kami  bergambar  untuk  kenangan  dan  bertukar  cenderamata.. wuaaa. seyes  rasa  sedeh  sangat  nak berpisah  selepas  satu  hari  suntuk  berkepit  dengan  dorang . Alhamdulillah, ada  fb . Akhirnya  ecah  rasa  Mark Zukerberg  ni  baik  sangat  orangnya . Kami  berhubung  menerusi  FB. 

Last, T_T  kami  hantar  dorang  balik  dengan  acara  bertukar  nombor  fon dan  link fb , siap  tunggu  depan  bas  kot. hehe .

Ecah  berharap  hubungan  Malaysia  dan  Indonesia  akan terus kekal  terjalin  dengan lebih  erat . Glad  to know them 

17 comments:

  1. wah ! best nye dapat kawan baru dari negara jiran :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe . best lah jgak . tapi. akak pun boleh nak dapat kawan dri Indonesia . Kat negara kita pun ramai ape :)

      Delete
  2. bestnya :D skolah zai takde pun rombongan2 gini..huhu

    ReplyDelete
  3. oh ye, waalaikumussalam dan salam Ma'al Hijrah 1434 ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurm , kebetulan je ada event ni . memang best :)Thanks sudi datang sini . melawat lah ecah selalu ^^

      Delete
  4. dulu ida terpilih tuk pertukaran pelajar..tp ada aral...xpat la join...huk3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh.. untungnya kak ida. hehe. xpe , mungkin ada hikmahnya sis xdapat nak join ^.~

      Delete
  5. waa...bestnya ecah dapat kawan2 baru...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha .memang best .Dapat kawan ngan cik hana pun best sangat!

      Delete
  6. Besrnya dpt kwn baru. hehe =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa.. best la jugak .Have u as my new friend also make me feel glad :3

      Delete
  7. belon eh? hehe bestnya dapat bermesra dengan kawan baru :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi. perli ecah ea ^.^ .ya, rasa bruntung dapat kawan baru dari seberang~

      Delete
  8. Seronoknya dapat kenal kenal kawan dari seberang.untung dapat pengalaman macam ni.bukan semua sekolah ada buat camni kan.

    ReplyDelete
  9. wahhh best nyeeee... xpnh dpt event yg mcm nie.. hehe.. tp lawak yg part belon tu..

    ReplyDelete
  10. seronoknya..teringat zaman sekolah dulu..terima kasih ye sebab sudi singgah blog saya..done follow dear too..selamat berkenalan. keep in touch. ^__^

    ReplyDelete
  11. beshnyer..sekolh yaya dulu xde pon org lua dtg..
    yg dtg org dlm negeri sdri la..haha

    ReplyDelete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~