21 Feb 2014

6 reasons i like my name

Assalamualaikum uols =)

entri kali ni  bertemakan  obsessi ngan nama  sendiri. muehehe



Kata-kata Anak tak reti mengenang budi -.-
"kenapa  mak letak nama  kak long - NOOR  AISYAH-?
tak glemer-lah nama tu. letak lah  Qistina Nur Aisyah ke,  Aisyah Yusra  or Elya Nur Aisyah."

Kata-kata  mak  yang berwawasan
kira okeylah tu  bagi  nama noor aisyah, kang aku letak nama  Siti Timah Sameon . menyesal seumor hidup nanti. hoho

masa sek rendah, lidah kawan-kawan macam pelat pun ada jugak bila sebut nama aku.
they pronounced  it like No-Or Aisyah. sobsob. that's why i love to write/mention  my name as Nur Aisyah je.

but now i realised  yang  aku  dah sukakan nama  yang diberi oleh ayahandaku.
bila  ayah marah, beliau akan cuba dengungkan  sikit nama aku. Noor Aisyah!!!!! (dengung dan panjangkan 4harakat kat oor) ahaks.



antara  sebab yang lain
#1
mostly ustazah  kat sek akan  sebut  nama  aku  dengan lenggok arab gitu. Noor 'Aisyah. (ain syah)idgham  dekat  ain tau tau. ada yang  call "siti aisyah" dengan lembut dan gramatis gitu . sejuk dan mempersonakan  hati betul lah.

#2
Nama  aisyah  juga  ialah nama  isteri  Rasulullah SAW. Saidatina Aisyah r.ha .isteri kesayangan Nabi selepas wafatnya isteri pertama yang tidak pernah dimadukan, Saidatina Khadijah.

sebenarnya ,ada tanggungjawab  di sebalik nama aisyah. yakni tugas  memelihara  dan  menjaga  nama mulia  aisyah  dengan  baik sehingga mati. Memegang nama  persis seorang  tokoh  wanita  islam ummul mu'minin (ibu segala orang mukmin) Saidatina Aisyah  Binti Abu Bakar r.a ,bermakna ecah kena berusaha  untuk  menjadi  muslimah sejati  for the sake of Allah  . 

Saiditina Aisyah r.ha adalah  idolaku. Wanita  mulia  dan  setia  bersama  suaminya. *lap air mata.

Aisyah  bermaksud  bahagia . Yeah, ecah nak hidup bahagia di dunia dan akhirat. Amin =)


#3
selain itu, nama aisyah dipetik  daripada  nama  sebuah  klinik. hahaha. ayah kata  dia  pernah  ternampak  sebuah  klinik  DR. AISYAH  dan  Rakan-Rakan. terus  ayah  bernazar bersaksikan kawan beliau  untuk taruk  nama  aisyah  bila  ada anak  gugurl. kalau ayah nampak  Klinik Siti Nurhaliza , mesti tu nama aku sekarang ni.  muehehe.

Harap dapat lah  jadi  doctor  one day. amin. macam nama  Doktor Aisyah  tu.

#4
Nama  yang  senang dan ringkas. nama aisyah  memang  tak  lapuk  dek zaman, even memang  daebak digunakan sampai bila-bila. Antara  nama-nama  islam yang  femes  dan  sedap. hehe.

bergantung  kepada ibu bapa  untuk menokok tambah nama  ,aisyah tu. Aisyah  Az-Zarra pun sedap jugak. hikhik. nak letak nama  anak macam tu lah.

#5 nama  singkatan  yang boleh diguna pakai  sangat banyak. 
     - Aisyah
     - Ecah
     - cah /chaa
     -Aish
     -Aisyah  50sen . seyes aku tampar sapa  call aku  macam tu -..-''
     -Ayi
     -Syah ( aku xsuka  sangat nickname ni, sounded  macam  nama lelaki)

#6
Noor  Aisyah   nama  yang  diberi  oleh  ibu bapa kandung ecah . nama  yang terbaik untuk their only daughter. i'm very grateful  and  glad  to be somebody named "Aisyah".terima kasih  mak dan ayah. hikhik

Nama  ni (Aisyah) seyogianya  highly recommend  for  parents  yang  confused  nak  taruk nama baby apa. haha ^_^

 Noor  Aisyah  itu  saya

Terima kasih  sudi baca   

18 comments:

  1. serius menarik entry ni. tetibe terkenangkan nama sendiri yang panjang ni ha. hehe

    ReplyDelete
  2. Kelakar respons daripada mak yang berwawasan :D

    Aisyah itu nama indah. Adik saya pun nama Aisyah juga :)

    ReplyDelete
  3. same lah ejaan 'Noor' kite..kekadang cik pelik jugak nape 'noor' nape bukan 'Nur' kan ecah..ape2 pon syukur lah...seb baik name cik bukan siti wan kembang..kalau tak sesuai lah name dgn badan...kahkahkah

    ReplyDelete
  4. kan. sedap je sebut bunyi arab ai'syah. hehee. kawan ee pun ada nama aisyah gak. panggil dia ecoh je.
    ee pulak tk habis curious apesal nama macam org france. eceh perasan. hahaha =3

    ReplyDelete
  5. Singgah & follow :)
    http://rookieleviosa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. Kakak qila siti aisha eheheheh <3
    piwittt. untunglah comel dan cantik hiks <3333

    ReplyDelete
  7. Noor 'Aisyah is a lovely name.
    Follow each other.

    ReplyDelete
  8. ank sdara sya yg bru lahir nie nme dye aisyah jgk tp nme nyee panjang... btw suke entry awk... n i like my name tooo :)

    ReplyDelete
  9. Sedap nama tu... Noor Aisyah...

    ReplyDelete
  10. nama semanis tuannya lah :-)

    ReplyDelete
  11. salam ecah ^,^

    baru la tau ejaan nama dia yg sebenauu nye kannn..NOOR...hehe
    trigt jugak dulu mse sek rndah xsuka nama sdri sbb selalu kene ejek ngn kengkwan. sbb kbtulan masa tu ada jgk nm budak laki nama hidayat..nak2 sama mcm nma yaya sdri-hidayah. huhu. geram je sape yg ejek tu..tp dah besau ni, rasa syukur sgt..nama penuh dgn makna..-NURHIDAYAH- ^_^

    ReplyDelete
  12. nice nama aisyah kan.nama isteri nabi..

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum dan salam singgah sini dik...salam kenal dan salam Ukhuwah dari akak..

    ReplyDelete
  14. Nama seindah tuannya..seronok bila tau maksud nama2 org ni..hehe

    ReplyDelete
  15. samalah kita!!! best nama Aisyah ni~ rasa indah :P
    orang yang nama Aisyah memang banyak persamaan lah.

    ReplyDelete
  16. Nama kita dekaat sangat sangat kak xD

    ReplyDelete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~