15 Jul 2012

(Sakit ) Tekak Ohh Tekak

Assalamualaikum 


Hukhukhuk * batuk  kuat-kuat   . Intro  kali  ini  nak  show  off    yang  tuan  tanah  blog  ni  tengah  menderita  batuk  yang  tak   ketahuan  hala.  haha . Sepanjang  minggu  ni ,  bunyi  batuk  hasil  paksaan  daripada  tekak's  chumel  ecah  telah  berjaya  menjadi  background  music  time  sesi  pembelajaran  dalam  kelas  dan  rakan  taulan  hanya  mampu  ketap  gigi  ketat-ketat  ja .


Bermula  dengan  sakit  tekak  yang  amat  pada  2  minggu  lepas.   Dalam  kepala  otak  ligat  berputar
"Ni  mesti  penyakit  tonsil  nak   mai  kat  aku " huh-.-'  tak  dapat  disangkal  lagi .  Cuaca  panas  dan  perasaan  malas  tahap  gaban  nak  meneguk   air  kosong  sebab  ketagih  nak  telan  ABC  antara  kesan  berlakunya  radang  tonsil .


Masuk  kali  ni  dah  bebelas  kali   juga  ,  ecah  kena  radang  tonsil .  Doctor  pun  dah  meluat  nak  melangut  tengok  muka  ecah  yang  duk  setia  pi  menziarah  klinik  beliau .  Ubat  jangan  cakap  la .
Berpaket-paket  dalam  gemgaman  ni .  Tunggu  masuk  tekak   kemudian  ke  usus  saja.

Tapi  , kalian  tahukan  apakah  radang  tonsil  yang  giat  dicanang  oleh  ecah  sebentar tadi ??

                     

Berdasarkan  gambar  yang  diculik  dari  Mr. Google  ini .  Setiap   manusia  yang  normal  akan  ada   dua  kelenjar   iaitu  tosil  ni  lah .   So ,  apakah  peranan  yang  digalas  oleh  cik  tonsil ?
Fungi  tonsil  ni  ialah  untuk  me-protect  kita  daripada  virus  or  bacteria  yang  mungkin  akan  termasuk  kedalam  saluran  penafasan .  

Dalam   kes  ecah  ni , mungkin  cik  tonsil  takda  antibodi  yang  kuat  lalu  tumpas  dalam  menahan  virus  dan  bacteria  jahat  masuk  kedalam  tekak.  Lalu ,  berlakulah  radang , inflamasi  ,  bengkak  sampai  tahap  saiz  yang   menyebabkan  -
  • Laluan  makanan  makin  sempit
  • masalah  pernafasan  pun  berlaku

Symptom - simtam yang  dialami oleh ecah  ialah  demam ,  batuk  mengalahkan  lelaki  cik  oi  ,  telinga  turut  dapat  tempias *sakit  gila  wei ,  paling  teruk  ecah  rasa  seolah-olah  ada  1  liter  air  garam  dalam  mulut  setiap  kali  telan air  liur.  eiuuuuuw . Allah  S.W.T sahaja  yang  tahu  penderitaan  yang  dialami  daku
                                
  Astafirullahaladzim. Yang  ni  dah  tahap  kronik  amat .*bukan  pic  ecah

Terlintas  di  hati  kekadang  tak  mau  pergi  sekolah ,  nak  cakap  pun  tak  boleh  kena  berbisik  .  Gila  payah . Tappiiii,  dengan  semangat , azam  dan  iktikad  yang  padu  dan    membara   nak  tuntut  ilmu ,  ku  gagah  kan  diri  yang  serba  naif  ni  melangkah  pergi  ke  sekolah.  Aceceh .  Itu  alasan  kedua  sebenarnya.  In fact ,  ecah  malas  nak  pergi  klinik    pi  merayu-rayu  kt  abang  doct   bagi  surat  MC . haha.


Namun  atas  factor  teringat  pesan  abang  doct  yang   pernah  rawat  ecah  sebelum-sebelum  ni,  dia  kata "  kalau  adik  manis  sakit  tekak  lagi ,  kita  terpaksa  hantar  adik  pergi  hospital  sana  for  operation" Glurpp. O.P.E.R.A.T.I.O.N .
Sumpah  rasa  nak  terlentok  depan  abang  doctor  tu . Cover  punya  pasal , senyum  sampai  ke  kening.  Sebab  tu  lah  ecah   malas  nak  pergi  check  lagi  kat  doctor   tu , nanti  tak  pasal-pasal  beliau call  ambulance  suruh  usung  ecah  kencang-kencang  ke  hospital.

hehem ..attention , Setiap  penyakit  ada  penawarnya . Mencegah  lebih  baik  daripada  mengubati .

Ecah   cuba  b'ikhtiar  macam  mana  nak  campak  jaoh-jaoh  sakit  ni  selain  melantak  ubats  yang  dikasi.
Kay  foine,  ecah  dapat  korek  1  rahsia  daripada  sorang  akak  dotdot ni.  Dia  kata  telanlah  seteguk  dua  air  RIBENA  yang dibancuh  pekat plus  air  suam.
Alhamdullilah,  petua  tu  amat  berguna  bagi  ecah. Sakit  tu  makin  lenyap  bersama ribena  dan  ubat's  yang  ber-colourful  gitu.


                       Empat  benda  yang  sentiasa  menemani  kemana  ecah  berada.  Harus !
                       Ribena  tu  dah  tinggal  ciput.  Nak  sihat  punya  pasal ,  minom  banyak-banyak!


Dequadin  amat  mujarab  dalam   kurangkan  batuk. Dingin  sungguh  tekak ecah.  So  cool :') 
Terimas uncle DIN!


Apa-apa  pungg,  merungut  bukan  satu  jalan  penyelesaian !   Selalu  ingatkan  diri  sendiri   bahawa  sakit  bukan  tanda   Allah  tak  sayang  kita  means   sakit  tu  sebenarnya  tanda  Allah  sayang  kita   kerana  Allah  nak  uji  hamba-Nya  yang  sorang  ni  penyabar  , kuat  iman   .  Ingat ! Ada  kebaikkan  kalau  kita  diserang  penyakit . Allahu  Akbar ~

p/s :  Sedeh  di hati  masih belum  sembuh , tak  dapat  join  kelab  usahawan  ber-business  kat  padang  hari  ni . Sukan  sekolah    kot  !  Atlet  sekolah  ni~ trolololo .

*Tolong  jaga  kesihatan  anda  dan  sayangilah  diri  kalian  sepertimana  parents  anda  lurve  u ols . Allah  sayang   akan  orang yang menyanyangi  diri  sendiri.
                                            Muka  budak  yang  terlebih  dose. Buehahahhaha

3 comments:

  1. owww..baru taw nih..huuu >,<
    skunk musim rmai org xsiht..dmam, btuk, selsema la..take care yea..^_^

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..barakallahu feekum

    ReplyDelete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~