26 Jul 2012

20 minit terperangkap dalam Elevator :'(

 Assalamualaikum 

Rasa  tak  macam  seram  sejuk  time  baca  tajuk  ecah kali  ni.  Buat-buatlah  muka  terkejut   sambil pegang  perut   yer !


Pengalaman  yang  agak  menakutkan  bila  kita  tersekat  tanpa  kerelaan  hati  dalam  elevator atau  lebih  femes  dipanggil  lift  dalam  kalangan  rakyat  Malaysia .
Sebelum  ni  ecah  buat muka kerek  jer  naik  lif  sorang-sorang  padahal  rumah  tingkat  dua  je pun. naahh, padan  muka  kau  cik  ecah  si  perasan kiut  miut ,   tadi  tak  pasal-pasal  pintu  lif tak   nak  terbuka .  Apa  lagi  ketuk  pintu  lif  tu  kuat  macam  orang  main  kompang    sambil   minta  pertolongan  daripada  insan  yang  lalu  lalang  depan  lift 


Dalam  otak  chumel  ecah, terlintas   cerita  yang  dilayan  time  malam  jumaat  sambil  katup  mata dengan  bantal  busyuk adek . Paham-paham  jelah ;p . Tapi .  Bila  dipikirkan  balik, ni  kan  bulan Ramadhan . Si  Syaiton  laknatullah  tu  dah  kena  ikat  ketat  dan  padat . Lima  saat   lepas tu, terlayang   pulak  dekat  cerita  Secret  Garden . Mamat  yang  kacaks  lagi  menawan , Hyun bin tersekat  dalam  elevator  then  sesak  nafas .  Yang  membezakan  ecah  dengan  beliau,  cuma  lif yang  dia  tersangkut  tu  mewah  yang  amat  tapi   ecah  hanya  tersekat  dalam   lif   kat  flat  tak bernama.
Oppa  still nampak  kacak  tau . *ngade-ngade ^^
Serius  ecah  rasa   kekurangan  oxygen  dalam  peti  besi  yang  besaiz  sebesar  bilik  air  di R&R. Nak  mintak  orang  buat  CPR   tak  boleh, sebab  tak  da  sesiapa  dalam  lif  tu .ngada-ngada lagi. Nasib  baik, lampu  dalam  lif  tak blackout.  Kalau  tak  memang  ecah  tak  kan  sedar  sampai kesudah .

Dalam  syok  melayan  hati  yang  tidak  keruan,bercelaru , beebelit-belit , ecah terpikir  macam mana  aku  nak  bukak  puasa  nanti. Aku  akan  mati  kebulur  sorang-sorang  dalam  lif  ni. Siapa nak  teman  mak  aku berbuka? Macam  mana  aku  nak  solat  dalam  ni . Kerja sekolah  belambak pulak  tu . Esok  ada  debate  lagi .  Nanti  kekawan  tanya  kenapa  aku  tak  datang sekolah. Memang  nampak  agak  tak rasional  disitu. Namun, itulah hakikatnya  soalan  yang berputar  di minda  kala  itu:'(


Hanya  berbekalkan  sebuah  beg  sekolah  yang  dua  tahun  tak betukar  bersama  buku  sejarah form4 di tangan, ecah  hanya  mampu  menepuk-nepuk  manja  pintu  lif  yang  degil  kebenor nak  membuka . Ecah  cuma   boleh  jerit " TOLONG"  " ADA  ORANG  TERSEKAT  DALAM NI"  "MAK  AYAH"  "oppa "*kan  dah  terkeluar. Nampak  tak  ketragis-an  kisah  ecah  kali  ni .


Dengan  ilmu  yang  tak  berapa  nak  cukup  ni. Ecah  bawa  keluar  gunting  sakti  dibeli  di  Popular. cungkil  kuat-kuat  pintu  lif  agar  terbuka  sambil  mulut  terkumat-kumit  minta tolong! Alhamdulillah, terbuka  sikit . Tetap  bersyukur . Bolehlah  rasa kuantiti  oxygen  makin  bertambah dan  peluang  untuk  keluar  around 60%. Kalau   ada  phony a.k.a  phone , kan  senang . Boleh lar calling-calling  ayah or  bomba. Terdetik  di hati, tindakan    kerajaan  membenarkan  bawa telefon ke sekolah  2013 , Mungkin  ada  kebaikan   terutamanya  dalam  situasi  serba  gini >.<
                            
              Kan  best, kalau  lif rumah  cam  gini. Kalau tersangkut kat dalam  pun tak  kesah  sangat!

Lebih  kurang  15  minit  bertapa  dalam  lif  yang  serba  naif tu , akhirnya  ecah  dengar  suara aunty-aunty  tanya  okey  ke  tak  dari  luar. Memang  sah  la K.0 . Ecah rasa  nyawa  ecah  bagai telur  puyuh  dihujung tanduk , boleh  pula  tanya  bagaimana  keadaan  ecah  =.=' .Sabar~


Then  ada  uncle  berbangsa  cina  pula  menjerit -jerit  suruh  aku  tekan  segala  punat  yang  terlekat di  lif  tu. Demmm sungguh, haram  tak guna  satu punat  tu . Berbekalkan  ingatan  kuat  pada pesanan  ustazah  waktu  pom3 yang  menyeru  anak  muridnya  membaca  Ayat  Kursi  ketika mengalami  kesusahan . Ecah  apa  lagi, baca  lah  ayat  tersebut  yang  suatu ketika  dulu  bertapa payahnya  nak  mengingat , tapi  kali ni  tak  sia-sia  Ecah  menghafal  Ayat Kursi.

AllahuAkbar. Pintu lif  tu  berjaya  dibuka  sepenuhnya . Thanks  a  lot  to uncle  cina  , sebab  muka  dia  tergambar  seribu  kepayahan  dan  kepenatan  yang  nyata  setelah  berhempas pulas  membuka  lif . Nak-nak  pulak,  tengok  muka  mak  depan  lif. Muka  mak, nampak  terkejut yang  amat  sebab  tak  sangka   sang  puteri tesayang  rupanya  yang  tersangkut  dalam  lif  tuh. Mesti  mak  ingat  anak  cik  Bedah jiran  sebelah  yang  tersangkut.hehe

Apa  lagi ,terus  ecah lari kencang-kencang  masuk  dalam  rumah. malu  plus  lega  giler  sebab dengan  jayanya terselamat  daripada  accident  kecil tu.

haha. Bila teringat  balik,  agak  kelakar  dan  ngeri  juga . Bayangkan lah  muka  ecah yang  dipenuhi air  mata  serta  hingusan  yang  bagai  tiada  penghujungnya. ARRHHH...such  a  bad  memories ever. Phobia  sudah  nak  naik  lif. Trauma  mengalahkan  orang  tersadai  di pulau .

Mungkin  bersempena  bulan  Ramadan ni,  Allah  nak  uji  hamba -Nya dengan  pelbagai dugaan dan ecah  cuba   berfikiran  positif , tragedi  yang berlaku di  hari  keonam  puasa :')
Harap  maklum,  pemilik blog ini memang  fail  seni ~


p/s:  bayangkanlah, ada  abang-abang  bomba yang  tolong  selamatkan  ecah.  MALUnya, dah la   muka  ecah  ketika  tu  macam  orang  sepoloh hari  terperangkap  dalam  kegelapan. Grrr-.-'

30 comments:

  1. Hahaha, awak ni. Kelakarlah xD entry awak semua best-best ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. thanks sudi baca entri ecah :') *terharu *

      Delete
  2. Replies
    1. maceehhh bg advise kat ecah. dah g wat report punn :)

      Delete
  3. alamak.rasanya lebih ok dari tersesat di negara orang.hehe.zufa ditinggalkan di UK ketika berumur 13thun. ap yg dipk mase tu, macam mana nak speaking, macam mana nak balik m'sia, macam mana nak mintak sedekah, macam maca dan macam mana.ttp agk cuak berada dalm lift dgn oxygen xde kan.memang phobia lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh.. kt UK :)so mcm mana en.zufar plg ke M'sia?? *b'minat nk tau ..
      Haha..mmg fobia lah lps tu. Nk pndg lif pun dh t'getar2 >.<

      Delete
  4. Salam ecah.

    Mesti berjurai2 air mata ngan segala hingusan kan, hehehe.

    Sian dia..lana tak pernah lgi..sbb sblm masuk lif sorg2, biasanya buat spotcheck lu..ha, tu kau, siap spotcheck lagi, ko haderr? hahaahaha

    Tgk dulu keadaan, agak2 yakin, baru masuk..takut gak tersangkut dalam lif sorg2 mcm ecah,huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam cik lana :),
      air mata ecah sampai kering kontang kot..haha.. hingus jangan tanya lar.. pathari 5 mlm ,selsema lpas tu. buehaha
      Try la buat2 tsekat dalam lif, baru la dapat rasa bertapa bnilainya hidup ni~ >,<

      Delete
  5. hehe apepn alhamdulillah tkde ppe. ecah kena extra careful lepas ni tau. n byk2kn berdoa.. insyaAllah dlm kesusahan, kalau kita selalu engt allah time sng, allah akn tolong kita wlau tkde spe pun kt situ. trust HIM k syg ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks a lot dear^_^ ..ni satu pengajaran buat ecah supaya sntiasa ingat Allah & be more careful .. #ketaq lutut nak naik lif lepas ni :p

      Delete
  6. untungla ada jgk pengalaman...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. tak sabar nak share exprience ni dgn anak cucu nanti :p

      Delete
  7. tak tau nak ketawa o nak tumpang sedih bila baca. hehehe. papepun syukurlah awak selamat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua dlm satu kan?? memang gelak sorang-2 kalau tringat blik ..
      Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur :')

      Delete
  8. huhu, klakar pun ade..dah la sorang2..takut

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.kalau ada miss bubble dlm lif tu kan senang . Boleh duduk dlm buih-buih cinta lama2~ *ngarut

      Delete
  9. Bahaya kalau naik lif sorang2. Takut kejadian macam ni berlaku :) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.. ecah yg besar gedabak ni pun dah takut yg amat. Bayangkan lah kalau budak-budak kecik yg t'sngkut -.-'

      Delete
  10. ini lah punca nya ! ini lah sebab nya kenapa mun takut naik lif .
    sorang sorang ape ntah lagi ,
    hehe . alhamdulillah dapat keluar .
    kalau tak , check in satu malam lah dalam tuu . ngehehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. tak sanggup kak mun oi nak check in dalam tu . taubat dah nak naik lift!

      Delete
  11. Haha.. macam2. Kesian pun ada gak. Seb bek berjaya diselamatkan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesiiiaaannn kannn kat budak kecik ni ~ hukhuk .:')

      Delete
  12. alaaaa kesiannya awak...

    p/s: tak try usha abang2 bomba ke? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. *buka muka sedih* macceehh coz kesian kan ecah^^ satu pengalaman yg ecah tak kan lupa sampai bila2!

      Delete
  13. menarik citer ecah, serius anas baca pun gerun je, penah jadi kat anas gak-tp dalam tu ada 5 orang, so tak takut sgt lah. Tp mmg black out dan malam. Ohoi...^^, anas singgah sini ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha .untunglah tersangkut beramai-ramai. yg blackout tu agak seram. ecah tercongok sorang-2 dalam tu . sobsob:')
      #maceehhh byk2 abg anas, singgah la slalu kat sini yer~

      Delete
  14. ciannye dia.. nasib baik selamat.. klakar pon ade..

    ReplyDelete
  15. kalau wawa sure2 dah mengelabah habis dah..huhu alhamdulillah..awak selamat.. :)

    ReplyDelete
  16. amomo. kesiannya. hee. alhamdulillah lah takde pape. btw nice entryy!

    ReplyDelete
  17. @cik yuyu - alhamdulillah . agak-agak cerita ni boleh masuk Raja Lawak x?~

    @wawa abdullah - mengelabah sakan xpe ,tapi kalau pengsan lagi tragic t :D

    @unsecret life of nora - Omo.syukurlah. macceehhh awok !

    ReplyDelete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~