8 Apr 2013

Naluri seorang kakak

Assalamualaikum ^^

Dulu dulu  waktu  ecah masih  di zaman  gigi  depan  rongak  sambil  pegang  lolipop sama besar  muka  ecah , ecah  selalu  berangan  nak  ada  seketul  abang atau  kakak . Jeles  tahu  tengok rakan taulan  bergembira  cicah  buah  pelam  dengan  kakak  ,abang ,kakak no.2, dan kakak no.3  ... aishh, ramai betul  kakak  dorang     -..-


Ecah  rasa  geram dan  jeles  tahap  nak  lompat  dari  bumbung  rumah jiran, selalu  merengek-rengek  nak  abang  kakak  kat  mak . Dengan  harapan  ada  seketul  kakak  yang  boleh  teman  ecah  pergi  toilet  memalam . Tapi . Bukan  dapat  kakak  or  abang  pun , makin  ramai  pulak  adik  yang  ecah  ada. Time  tu  bodoh  tahap  gaban  lagi.


Apabila  dah  makin  besar  gedabak ( perut  yang  makin  besar  lah ecah  oii ! ).hehe. ecah  sedar  sebagai  seorang  kakak  dan  anak  sulung  dalam  keluarga. Banyak  peranan  yang  kena  ecah  bawa . Kekadang  jadi  mak , jaga  dan  kemas  rumah  bila  mak  pergi  sembang  dengan  mak  cik  Timah  ,jiran  sebelah . Tapi  adik  dengki ! Dia  akan  sepahkan  rumah  bila  mak  dah  nak  masuk  rumah . pfffttt . Rasa  macam  nak  shoot  adik masuk dalam  bakul  baju-.-''

hanya  sementara ..

Kelmarin  kan , ecah  mula  sedar  akan  kewujudan  naluri  seorang  kakak . Adik  kecik  ecah  tersepit  pintu  lalu  adik  meraung-raung  dan  adiks(plural) yang  lain  jadi  tukang  pemerhati  je. dorang lah yang  buat adik  kecik  ecah  sakit . Rasa  macam  nak babap  dorang  dua. Tapi . ecah  lagak cool .

Tangan  Dinie makin  biru , mak  dengan  ecah  kopius  nak  buat  apa.

K.long  masuk PBSM  kan?-mak  tanya  sambil muka  gelabah

a'ah. Tapi. Cikgu  x ajaq  pun  nak  buat  pa  kalau  tangan  terkepit. huhuhu (effect)
mak  buat  muka  macam  nak  makan  ecah -.-

adik  makin  melalak  tak  ketahuan  hala. Asyik  cakap  sakit  dan  aduhhhhhhhh , akit..akit.
Telefon  ayah  suruh  balik , takut  jari  dinie  patah . Ecah  pulak  berlari  masuk  bilik  sambil  katup  muka  dengan  tuala . Sumpah  sedeh  baq  kat  hampa. tengok  adik  menangis  macam tu  buat  selera makan  ecah  tergendala  sekejap. kejap  je  pun .

Lepas  adik  berhenti  nangis  lantaran  mak  bagi   ubat  tidur, ecah  serot-serot  pergi  katil  Dinie . Ecah  nampak  mata  mak  berair  sambil  sapu  ubat  kat  tangan  dinie. Ecah  lagi lah.. menangis  sampai  shruuuttttttt . Lepas  mak  keluar  dari  bilik , ecah  baring  tepi  dinie  then  peluk   and  kiss dia. T_T  di situlah  ecah  mula  sedar  yang  senakal  mana pun  adik ,  perasaan  sayang  tak  pernah  berkurang. Makin   bertambah  adalah =D

ecah  bersama  budak  busuk , Dinie . hehe

2 comments:

  1. ololo...cian die...

    wlau cmne pon, family ttp syg kan

    ReplyDelete
  2. Alalalalala....cian nye.nape tak bawa g klinik trus dik?

    ReplyDelete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~