6 Dec 2013

novel paling sedeh dan Mydol

Assalamualaikum awak dan awk di sana


Tahu  pasal  kaki  novel ? yaa, dengan bangganya  ecah tergolong dalam kalangan kaki novel seantero malaya. Kalau  dah  namanya  bosan tahap  tak  boleh blah , novel 400 pages tu dengan  jayanya  ecah baca  dalam masa 360000saat. riak takbur  sekejap  >_<



sepanjang  17 tahun  hidup  dengan penuh  pancaroba, ada  satu  novel  telah  mencuit hati  perempuan daku.  T_T . lebih  dari  enampulohenam kali  ecah  nangis  baca  novel ni tau. tipu =p . erm.. actually  7kali  je sebenarnya. Hingus  dah  cecah lantai  siap  tisu  berpaket-paket. sedeh  gila baq kat  hang.




novel hasil  tulisan  kak Melur  Jelita(MJ) berjaya  membuat air mata bulat-bulat gemuk-gemuk  aku  mengalir  deras. My Precious Iris  sebenarnya  sambungan  kepada  I LOVE U STUPID. disebabkan aku  ni gelojoh ntahpape -.-'' , aku terus baca sambungan . Lelah  jugak nak habiskan novel ni. Mengandungi  1001 pages yang  telah  memainkan  emosi  remajaku.



Storyline  sangat  sweet  sampai  aku  rasa  macam  dah  kawin *senyum gatal  dan  ecah  rasa  ibarat  berada  dalam  hidup  si Iris. Cerita , pasal  Firman Ebrahim  seorang inspektor  polis berkahwin  dengan  anak  orang kaya, Iris.  Hidup  sangat  sederhana  dan  mengikut  cara  hidup  Islam yang sempurna . Dorang  kena tempuhi pelbagai  ujian  sampai  ada satu  part, Iris  cedera  teruk  dan  buta  sedangkan  iris  tengah  sarat  hamil.tssk tssk ;'(  Firman banyak bersabar  melayan  sikap iris  serta  firman , suami  yang sangat romantik   even dia bukan sorang yang kaya. #mr.frisbee-ehemehem

gambaran  watak firman  dan iris. sumber : Google

Memang  sedih  tahap kamehameha . Silalah  baca  novel ni sebab :

  • penuh dengan  ilmu  keagamaan  (diriku terasa  kerdil sangat semasa baca) sobsob
  • kelakar gila  hoi  sampai  mak nyaris  telefon  hospital metal * sbb aku tak boleh stop gelak
  • cara  penulisan  MJ  memang  lain  daripada  penulis novel lain.
  • banyak  pengajaran *seyes  tak tipu , uols akan  rasa  insaf sangat  lepas baca.

even  bagi  ecah , kak MJ macam  kejam  sangat  tulis  novel  yang  tersangatlah sedeh  sampai  air mata  asyik  nak  keluar. gurau = p hehehe. kak MJ tetap  terbaik tau tauu . Novel  ni  memang tak  rugi  untuk  dibaca. banyak maanfaat  di samping  boleh  gelak ketawa  sambil  kunyah kuaci masa  baca novel.
Saya  bagi   ☆ . kalau boleh  nak bagi sejuta stars !

Sesiapa  yang  dah baca , mesti  melelah  macam  ecah  juga . sememeh habis muka ecah. haha . share  la  ur  komen  bout  this  novel.  jujur tau. aip aipp  tak  baik tipu ^.~

* * *
how my  phony's screen lock  look
For those k-poper macam  ecah, best sangat  app ni  Mydol . Boleh  download  di playstore. sangat  comel  lock screen ni. everytime korang   on fon , dapat  messages  cinta  daripada ur  idol. ecah  memang senyum ear to ear la. ^_________^  exo exo

15 comments:

  1. Wah.. Saya pulak dah baca I Love You Stupid tu tapi tak suka Iris masa dalam ILYS. Gedik and perasan dia, ya ampunnnnn... My Precious Iris, perwatakan Iris macam mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg iris agak gedik dalam MPI, but dia berubah jadi lbih matang sebab dah jadi ibu . Diva dia dah hilang. hehehehe. rasa mcm iris mmg wjud pulak. =p

      Delete
  2. saya dah baca I Love You Stupid... My Precious Iris ni tak baca lagi,hehe... btw,best jugakla cerita dia... :) karya MJ semua tebal2 kan,hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. kita terbalik. xbaca lgi ILYP . sambungan dia mmg best sgtt . *eksaited sgt ni

      Delete
  3. HAHA . kelakar laa ecahh , rasa macam nak baca novel jugak laa cuti nihh >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hikhik. jarang org ckp ecah klakar ^^ sila lah baca . thanks sudi baca !

      Delete
  4. Wah wah wah cha~~~
    piwit!!!!
    Hm nk pinjam :p ;)

    Betul ni rating tertinggi? Qila nk bg hadiah dkt umi lah kalau cemtu ;)

    Ily stupid and my precious iris? :D
    Mahal tak? :DD Heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. meh datang umah kalau nk pnjam. hee. bgi ecah best sangat hoi, nk bgi ur mum pn boleh, tpi mmg smput nk hbiskan . rm 35 stu .kira sndri kalau dua buah =p

      Delete
  5. oh, tolak tepi lah kalau novel. akak tak minat membaca. tambah tambah yang tebal kemain hehe -.-' tapi kan, wallpaper fon awak kan, comellll!! hakhak >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee. akak tasneem kna amalkan bdaya mmbaca. bru ley capai wawasan 2020. hehehe. thanks akak sudi singgah sini T_T

      Delete
  6. Memang karya Melur Jelita novel dia best-2. Novel "Awak suka saya tak?" tu pun tebal nak mampus. Dahlah sedih tapi more kpd ketuhanan. Tapi mimi tak abis baca sebab tebal bangat! Tunggu spm la, hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. yg awk suka sya x? tu mmg tebal gilaa. lelah nk habiskan. bgus2, lepas spm bru leh rilek cam akak . muehehe

      Delete
    2. Haha, untunglah. Tapi mimi pun kekadang boleh jadi gila kut kalau takbaca novel yang mimi suka.. Tahan aje macam tengok coklat depan mata. sabo jelah, haish!

      Delete
  7. Untunglerr dah habis SPM. Eh macam best je novel ni. Selalunya saya prefer yang ada unsur ketuhanan lebih drpd cerita cinta mungkin sebab takde cinta yang kekal selain cinta Allah kut?

    Akak, kebetulan sbnrnya nama kita sama and nama ayah pun dekat nak sama. Nama saya Aisyah Azizul. Saya nampak nama akak terus click xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh, samalah kita. novel ni byak unsur ketuhanan , ilmu agama pn btrambah =) hi-5 sikit sebab nama kita sama *paapppppp ^^ thanks sudi follow belog akak ^.~

      Delete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~