21 Feb 2016

Chiba Sweet Potato #madeinJapan

Assalamualaikum


Siapa  suka makan  keledek  warna  purple  yang  manis  manis  leting tu? Kita  gang  yeayy *pelepap * bunyi hi-5. Ecah  memang  hantu  potato, semua  makanan  yang  ada potato  ecah  suka kalau  boleh  nak  tanam seladang potato  dekat  belakang  rumah  Pak  Abu hahaha -padahal  duduk  rumah  flat


Semalam  ecah  berkesempatan ke  Launching of  Chiba  Sweet  Potato by  Chiba Prefecture dekat  Bangsar  Village, sampai situ  terus  depa  bagi rasa keledek tu, memang  menjejes  air  mata  ni  bila  dapat makan  sebab  dah  lama  gila  lidah  tak  merasa  bendaalah ni.


Sebelum  ecah  sembang  kencang, biar  ecah  bagitahu  dulu  apa  itu  Chiba?

ini  lah maskot mereka hihi
You know i'm very stupid in geography, but this  time  lemme tell  you that Chiba  ni  nama  tempat  dekat  Jepun tahu. Potatoes comel  ni  berasal  dari  sana, jauh  kemain terbang  tapi sekarang  korang  boleh  dapatkan  dekat  Malaysia. Maskotnya juga  diberi  nama  Chiba kun. Jangan  otak  enkorang  fikir  oppa  nickhun. tak sama okay, langsung  tak -_-



Chiba  Sweet  Potatoes  ni  berasal  dari  baka Beniharuka, memang  jenis  keledek  manis  yang  femes  ames  dekat  Jepun. Tak sama  dengan  keledek  ubi  goreng  panas  yang  enkorang  beli dekat  kedai Mak Senah. Sweet potato ni  dah  lah  sedap  lepas tu  lembut, Allahu  memang  ecah  balun  banyak  sangat  semalam.


                                          RAW SWEET POTATOES!!! Harga  ikot gram tau tau

                                       ada  3  size, besaq gedabak, normal kurus, kecik comel gitu

Good things  of  CHIBA  SWEET  POTATO

1)Mengandungi  vitamins, potassium and  dietary  fiber. It also stimulates  intestinal  regulation   action. it contains  Jalapin  ala ala  white milk when  cut a raw sweet  potato.

2)Chiba  Prefecture  ni  ialah  pengeluar  terbesar baq hang  dekat  Jepun. Memang  tiptop punya  especially  tanah  dan cultivation  method digunakan, so  the potatoes  are sweet  as well as endorsed safely.

Sekarang  ecah  nak  kongsi TIPS how to bake it!

1) mestilah  beli  raw sweet potatoes ni , kalau tak  kau  nak  masak  apa kan

2) Cuci  potato  bersih bersih dan  balut  dengan  aluminum  foil.

3) Heat an oven  at  200 degree celcius, bake untuk 40-50  mins

4) Cucuk  lah  sikit potato  tu, dengan garpu ke kalau  takda dengan sudip  pun boleh. dah  rasa  lembut gebu aum aum, enkorang dah  boleh  makan  dengan  segeranya.

p/s: kalau  simpan  dalam  peti ais  pun  boleh jugak. kesedapanya  tidak  terganggu pun.

Lagi  sedap  kalau  makan  panas-panas  masa  hujan  lebat, angin sepoi sepoi  bahasa  sambil  tengok  drama korea. haih, lap sikit  air  liur  tu.

         
kau  buat  apa  tu cah. Bukan senang  nak masuk lensa  kak sally  tahu!aku  dah sia siakan  peluang  itu. BTW, QILA  TAK  MENYEMPAT  MAKAN, ORANG  NAK BERGAMBAR  DIA TERUS  KUNYAHTELAN. dah  sedap  sangat T_T

Jujur,  ecah  dan  famili  memang  suka  sangat  chiba  sweet potato  ni, siyes lah  ayah  ecah  makan  semalam  terus  dia  puji  sedap  lepas  tu  lain dari  sweet potato  yang  kita  sesalu  makan.*muka siyes*  Enkorang  boleh  dapatkan chiba sweet potato  ni  dekat  Village Grocer. harga  pun  berpatutan sangat


#ChibaSweetPotato
Kalau  nak  tahu  lebih  banyak  pasal  Chiba  sweet  Potato.

sila  klik ke sini http://www.yummyjapan.net/video/1980

Terima  Kasih sudi baca

5 comments:

  1. bila tgok gamba,yg tak berapa minat mkn sweet potato pun jd teringin :D

    ReplyDelete
  2. geng qilah rupanya heheheh yummy!!!

    ReplyDelete
  3. kalau jalan-jalan di ajak-ajak lah mbak :) kan saya juga suka travel gitu :)

    ReplyDelete
  4. bestnya dpt pergi.
    ramai tgk blogger update pasaj chiba sweet potato ni..

    ReplyDelete
  5. sedap gilaa kan! tau x kak sally patah blk pergi beli lagi..hahahaha...dah sampai kampung baru boleh patah blk Bangsar..kekeke

    ReplyDelete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~