22 May 2014

Mengapa redha suami itu syurga bagi isteri ??

Assalamualaikum  cemuaaa!

Mengada sangat kan tajuk ecah. makin nak gi matrik, gedik search  pasal kawin-kawin bagai. hahaha. cara menghilangkan stress  khononnya. yang belum kawin  pun digalakan baca ya!

selama berpuluh tahun  mak cik-makcik, hakak-hakak dah kawin, mungkin tak sedar  pentingnya redho seorang suami. ecah  nak share  satu  artikel ni. ecehh.. malu pulak nak bincang pasal ni. tampar muka sendiri.


Suami  dibesarkan oleh ibu  yang mencintainya seumur hidup.Namun setelah dia dewasa,dia memilih untuk mencintaimu(isteri) yang  belum tentu akan mencintainya seumur hidupmu. Malah, cinta suami padamu lebih besar  daripada  cintanya  terhadap ibu sendiri. betul kan?

 
Suami dibesarkan sebagai LELAKI yang ditanggung nafkahnya oleh kedua ibu bapa sehingga dia sudah dewasa. Namun, belum sempat  suami  membalas segala  pengorbanan ibubapanya, dia telah bertekad  menanggung  nafkahmu, yakni perempuan asing yang baru je dia kenal dan  perempuan yang terikat  dengan akad nikah  tanpa ada ikatan rahim seperti  ibu ayahnya.  

♥      ♥

Suami menghabiskan  masa dan cuba memuaskan keinginan anak-anak dan dirimu. Padahal di sisi Allah, isteri atau ibu tiga kali lebih dihormati  tau  oleh  anak-anak berbanding dirinya (ayah). Si suami tidak pernah sekalipun  berasa  iri hati, kerana dia  mencintaimu  dan berharap  isterinya  mendapat yang  lebih  baik  daripadanya  di sisi Allah.

 
Suami selalu  menutupi masalahnya  dihadapan isterinya dan berusaha selesaikan masalah sendiri. gentleman bukan? Sedangkan si isteri selalu mengadu domba segala masalah dari hal kerja sampai  masalah  terlepas  sale date kat Sogo dan kalian berharap suami boleh tolong dan  bagi harapan.

Malah ,kita tak tahu sebenarnya di saat  kita sibuk potpet potpet, suami  tengah mengalami  masalah  yang lebih besar  tapi dia rahsiakan sebab  tak nak susahkan hati isteri. ermm


 
Suami berusaha  memahami bahasa diammu.isteri acah-acah merajuk gitu serta bahasa tangisanmu sedangkan si isteri  mampu memahami suami tatkala  dia  bagitau  yang dia tengah marah, tacing.




 ♥    ♥    ♥  ♥
Jika   isteri  melakukan dosa  secara  tak langsung suami  akan ikut  terseret  ke  neraka  kerana  dia  bertanggungjawab atas  maksiat  yang dilakukan oleh isteri. 

contohnya: isteri  tidak menutup aurat dengan sempurna  atau  malas nak solat.

Tapi...... bila dia yang membuat dosa, isteri  tidak  diseret sekali ke neraka jahanam, apa  yang  telah dilakukan  oleh suami  adalah  perkara -perkara  yang suami  kena  tanggung sendiri!

               --
Selalu  orang cakap  menjadi  seorang  ibu mak mama  umi  amma sangat  susah sebab kena lahirkan anak  yang sakitnya tidak dirasai  oleh kaum lelaki. Yeapp memang  betul pun. tapi. lelaki  juga  ada  tanggungjawab  lagi besar. Allah itu Maha Adil =)
kenapa  ayah  tak bawak along pi main kat taman bunga cenggini. hikhik
ecah teringat  dekat  ayah  masa baca artikel ni. ayah  sanggup  redah  hujan  sebab  nak  bayar  yuran. Allahu . ecah  akan cuba balas segala kebaikan  Ayah  selagi  mampu. i  u ayah!!

Thank u for reading!

19 comments:

  1. Amboi, entri harini...
    xpe, bagus tuk persediaan sebelum melangkah ke alam rumahtangga.. ;D
    bagus juga tuk k nrl yg dah kawin bertahun2 ni...
    Nice sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan.. thank u kak nurul bagi support.bhahaha. nanti jgn lupa datang ya. =p

      Delete
  2. nice entry ecah :') love it :*

    ReplyDelete
  3. nice ecah.. very nice one. (:

    ReplyDelete
  4. suami isteri ade tggjwb masing2... ^_^

    ReplyDelete
  5. tibe2 terpikir plak kan pasal lelaki lepas bace entry ecah nie..huhu..

    ReplyDelete
  6. Tajuk entri kemain Ecah ni tau. Hihi. Best3 ty info. Wuuu~ terus rase nak hargai lelaki sedunia. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe btul2..ecah pun terus rasa nak nanges pikir kan pasal ayah n lelaki2 di dunia ni. lol

      Delete
  7. amboi, semangat ecah XD
    betullah, Allah maha adil. ada part suami, isteri can't do. sama jugak sebaliknya.
    btw, hazy dapat asasi sains UiTM puncak alam.
    ecah ke matriks pun hokaayyy sangat lah. sama je dengan asasi XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena lah semangat slum menjejak kan kaki ke matrik. kira ni warming up. bhahaha.

      okey aisyah stop merepek!

      hehe tu lahh.. rasa cam sayang tolak asasi unimas. but Allah knows the best kann.ermm

      Delete
  8. terima kasih atas perkongsian ecah...suka baca entry ni=) insyaAllah...sama2 kita lakukan yang terbaik ye untuk insan yang bergelar LELAKI especially Ayah...abang/adik laki dan suami sendiri =) tak lupa untuk MAK dan kakak/adik perempuan yang tercinta jugeeeeeee<3

    ReplyDelete
  9. amboiiiii.....kemain mendalam lagi entry ecah kali je.cik ade bagi bace kat somi cik ne...somi kata...bagusssss adik ne buat entry mcm ne..hihihihi

    ReplyDelete
  10. Good Ecah.. sayang ayah selalu.. semoga ecah dpt calon suami yg baik dan soleh.. amin...

    ReplyDelete
  11. tiba2 kepala teringat dekat suami..dengan keadaan adik dia di ICU, sy pulak dekat nak bersalin,macam2 dalam kepala dia..sedihnyee..

    ReplyDelete
  12. Wah wah wah. Bagus ni Ecah. Buat akak teringat dekat ayah akak pula.

    ReplyDelete
  13. Nice info Ecah hihi bila kita nak kawin ni:p Hahhahahah

    ReplyDelete
  14. sebab tu la sblm kawen ni ilmu tu kalau boleh cukupkan dulu..
    ni ilmu xckup, pastu kawen,,tu yg bnyk prob tu..
    masing2 ilmu xckup...lebih ikut hati je..
    *peringatan utk diri sdri..huuuu*

    ReplyDelete
  15. kan..selalu asyik ibu-ibu jekan..
    papepun,pengorbanan ibu dengan ayah sama hebat :')

    ReplyDelete
  16. hehehehe <3
    qila sayang abah :D
    abah selalu sedih dgn cerita melayu yg derhaka dkt bapa tapi tak dapat balasan.
    tapi tak tahu dah lah nama kita BIN kan ayah.
    Pastu ayah pun tanggung dosa kita.
    Pastu memacam lah yg dia boleh buat but not mom can do kan hihi <3
    thanks chaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~