29 Apr 2014

Perkara menakutkan di sekolah

Assalamualikum readers


walaupun  ecah  tak berapa  nak bertenaga sekarang. rasa nak  menghapdet blog masih membara dalam sanubari. cewaaah . entri  kali  ni tak  bermaksud nak memomok atau  bercerita buruk pasal sekolah. bukan tau.tapi  ecah  nak berkongsi  sikit pengalaman  masa  zaman  sekolah dolu dolu. haha.





1)  pemeriksaan  gigi
bukan aku okei. jangan  salah paham. hehee -google


aku  memang  sejak  kecil  ada masalah  gigi  rongak ngak nget. akibat  mengunyah  gula-gula  secara  berkala, ini lah padahnya. so sampai ke besar, gigi  memang  tak perfect baq hang. tak boleh  berangan jadi  model  iklan gigi  macam kak fazura tite..

   " ingin menjadi  model iklan, haruslah memiliki gigi  yang putih berseri", kata fazura.

deep -.-'' terngiang-ngiang kat  lubang  telinga sampai termimpi tahu. dari sek rendah  sampai  sek men. nampak je  ada budak  datang  kelas  sambil  bawak kad kaler hijau.  hatiku  dah pasrah. memang tahu nama aku ada untuk dipanggil. misi kat sekolah  macam aim aku je tau. dah bape ketul gigi aku kena cabut. bencii tahu. nasib  misi-misi tu tak cabut gigi arnab kesayangan keluarga ni. bagi  aku  ni  paling menakutkan  di sek. tssk tssk.

2) histeria

rasanya  perkara  ni  "normal" di sekolah-sekolah. tak kisah lah kena rasuk , kacau atau  jelmaan syaitan. benda ni dah tak asing berlaku di sekolah kan?

sekolah ecah pun tak lari dari  gangguan ni. ecah pernah  nampak  depan mata budak histeria. berlari-lari satu sekolah. sangat  menakutkhonn. kami  diminta supaya  kuat  dan membaca yaasin setiap  hari jumaat.Antara  cara  untuk melindungi kami semua  daripada gangguan syaitan di kawasan sek.
cerita hantu  jangan  cakap lah. bak cikgu  atau murid, ada je nak kongsi cerita. padahal aku dah mengeletar  kepala lutut dengar -.-

3) dipanggil  guru disiplin

pernah dipanggil sekali , serius mengeletar macam  terkena Parkinson tetiba. walaupun aku tak penah  buat  salah.cewaah. perasaan takut tak boleh dibendung.


4) sembahyang sorang-sorang di surau.

di no 2, Korang dah tau aku ni penakut  tapi comel. hehe. benda ni berlaku  tahun lepas, solat zohor  semasa hujan dan petir  menamaniku di surau . Sejujurnya, solat  memang  tak khusyuk sebab  rasa macam  ada  "benda"  tengah  pandang aku  dari  belakang. terus blah  dan memang  tak pandang belakang. 
ustazah kata maybe jin  islam berada dalam surau tu.ramai  yang pernah rasa. hurmm. kesimpulannya, aku solat kat rumah je  dan berusaha mantapkan iman.

5) lupa  bawak buku / datang lewat

memandangkan  rumah dan sekolah hanya 500M. tak sampai tujuhminit pun berjalan .haruslah hadir masa gate dah nak tutup kan dan  peratus untuk aku mungkin datang lewat 98.95678% .Namun, Alhamdulillah. sepanjang  aku bsekolah ,sekali je pernah kena tulis nama. bangga sekejap.

seterusnya, kau  tahu  cikgu kau garang gila  dan memang  pantang  bagi beliau pelajar tak bawak buku. tapi tetiba kau  lupa bawak  buku masa hari tu ?? Kau akan rasa  kau lah manusia  paling  malang  -.-'' .rasa takut  memang mengunung .tapi. lantaran  rumah  dan sekolah  dekat, ecah call ayah  suruh  hantar  buku. nasib baik cikgu  paham .fuhhhh.. terima kasih appa ^^


tu je lah kot  yang  ecah  boleh shared  pasal sekolah. rinduunyaaa nak  pergi sekolah. tapi tak nak masuk form 6. erm ermm.. nak jadi hakak-hakak u lepaih ni. =')

saja  tempek  gambar  sebesar alam. suka hatilah kan. haha.. sayalah Aisyah az -18-

p/s : demam melanda diri. gigih jugak  taip  entry.

terima kasih sudi baca

52 comments:

  1. periksa gg ngan lupa bawa buku tu mmg betuil..
    heheh..
    kena pulak dgn cikgu garang,
    bleh dpt malu nnti.

    ReplyDelete
  2. histeria dengan sekolah asrama ibarat isi dengan kuku. (peribahasa apakah ini) keke..
    banyak kali dah kitaorang kena baca yaasin dekat asrama sebelum tidur. paling lama sebulan.

    kalau budak boarding school tertinggal buku kat asrama kemungkinan untuk dapat ambik semula buku tu adalah 00.001%. redha kena sembur dengan cikgu.

    rindu sekolah jugak... :( btw, get well soon ecahhh :DDD

    ReplyDelete
  3. Hehe, saya memang yakin ja bila pergi check gigi sebab tak ada masalah. Kikiki.. Tapi yang pasal datang lewat and lupa bawak buku tu memang menakutkan. Saya memang rasa nak menangis tujuh keturunan ja bila benda tu terjadi. Huu...

    Eh, kak ecah comel ja aih.. ;P

    ReplyDelete
  4. rindunya sekolah bila baca entry ni.heee.
    Histeria memang banyak kali jadi. siap berpindah-pindah lagi.sangat menakutkan ;(

    periksa gigi mmg scary.hahaha. dr tu mcm nk masukkn seluruh tgn die dalam mulut.hahaha :P

    ReplyDelete
  5. abg shark : hehehe.. nmpak sgt gigi abg pun macam ecah dulu2. muehehe.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    eiqa : kannn.. hahaha. memang pasal histeria tu kira sinonim ngan sekolah.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    niena : ecehhh.. untunglah giggi lawaa.. cabut nakk? hehe. akak hampir menangis bila tertinggal buku.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    puteri : apakah? yang mana satu lawa ni.=p

    ReplyDelete
  6. Singgah jenguk adik comel ney....
    Sama lah tu, lebih kurang jer. Yg akak paling scary, kalau time kena check gigi @ time kena inject tu, huwaaaa.....rasa mau menyorok siap2! Tapi nasib baik semua dah lepas....sekarang dah jadi kenangan manis kan....

    ReplyDelete
  7. lupa nak letak..masuk tandas sorang-sorang -_-

    ReplyDelete
  8. Perkara paling menakutkan nampak nurse bawak kad hijau. XD time tu gak rase cam nak stay tandas lame2. Hahahaaa

    ReplyDelete
  9. kak yana : betul sngt... part injection pun sama. T_T hurmm skrg smua kenangan.

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    kak sally : ha'ahh lupa pasal tandas.. itu lebih menakutkann. -.-''

    ReplyDelete
  10. betul kata sally..akk takut gi toilet sesorg...hhee

    ReplyDelete
  11. nombor 5, itu yes! sangat sangat dan selalu, haha

    ReplyDelete
  12. pergghhh no 1 tu dulu mmng menakutkan. serious selalu juga escape sbb taknak kena check. nasib parents faham . bhahaha. dan part yang kena panggil guru disiplin tu yg paling parah. dulu kite ni nakal sikit. LOL hahaha

    ReplyDelete
  13. Comelnya Ecah! :)

    Moga sembuh cepat ya.

    Histeria dengan sekolah memang macam tak dapat dipisahkan je. Sekolah akak pun ada. Lagilah seram sebab sekolah akak dekat ladang kelapa sawit.

    ReplyDelete
  14. Hahaha kak Nad pernah sekali kena cabut gigi. Bengang gak ah dgn nurse tu sbb sakit ah! Pastu pernah datang lewat sekali gak haha pastu pernah panggil dgn cikgu sbb sahsiah rupa diri pun sekali hahaha

    ReplyDelete
  15. lol kak ecah kita sama har mementang sekolah dekat buat macam sekolah sendiri XD

    ReplyDelete
  16. sis anna : hehe.. ecah penah try nak buat macam tu. tapi terkantoi byk kali -.-''

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    cik lisa : hahaha.. kita memang xley lari dari datang lewat n lupa bwk buku kan.

    ReplyDelete
  17. rasanya semua tu dah pernah rasa kot.. hehehe,,
    smoga cepat baik dari demam tu..
    menabung darlie dan digi sini.. :)

    ReplyDelete
  18. ecah ! rindunya zaman sekolah ! yg histeria tu mmg no doubt takutlah jugak. lagi-lagi kalau duduk asrama macam hazy . Masuk form 6 ea? All the best !

    ReplyDelete
  19. salam ecah cantik tak ingat.

    sbb ecah datang blog anas, so anas terjah balik, nak bg komen sama panjang mcm entry. mampu?

    1- cabut gigi x pernah, tp kena tampal mmg tiap2 tahun. sbb? sbb nurse tu ada crush kat anas, so dia panggil anas tiap2 tahun. boleh?

    2- histeria x pernah lagi. sepanjang anas belajar kat sekolah tu, x pernah kena/nampak depan mata.

    3-kena panggil dgn cikgu disiplin - x pernah

    4-solat sorang2 kat surau? x pernah jugak, sbb bdak2 laki semua solat on time. pfft. and kitorang jenis suka melepak kat surau lama2 and kacau bdak lain solat. boys-

    5-tggal buku- selalu je. redha je kena denda, bukan sengaja. kata pun TER-tinggal.

    gambar last sekali tu xleh cantik lagi? :)

    ReplyDelete
  20. bab check gigi tu memang,hahaha. kalo boleh nak lari balik,almaklum gigi akak tak secantik fazura,kih kih.

    ReplyDelete
  21. bunyi mesin gg selalu terngian..

    tb2 rasa ngilu.

    ReplyDelete
  22. cabut gigi ok lagi . tinggal buku tu laa yg buat cuak gilaaaa ! hahaha ecah comel laa . pewittt :D

    ReplyDelete
  23. vote nombor 1 ngn no.5... macam zati je.. mcm zati je.. haha

    ReplyDelete
  24. hahhahaha..macam kena je ngan kak ima :P

    ReplyDelete
  25. haha.. true. miss school so much.. ngee ^^

    ReplyDelete
  26. same la.. paling takut kalau tak bawa buku..

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum ecah, hahaha teringat zaman sekolah pula.. akak pun penakut boleh tahan gak. kena sentiasa ada peneman. hihi singgah menabung michelin sini~~~

    ReplyDelete
  28. no. 1, 2, 4 tu betoll. xD tpi yang lupa bawak buku tu penah terjadi masa f3. last2 mintak adik hantarkan buku kat skola. memang sah2 kena marah dgn adik balik. haha

    ReplyDelete
  29. Hihi cik akak pun takut gak dengan nurse gigi tu
    Nampak ganas sangat nak cabut gigi kita kan.
    Bukan setakat zaman sekolah je akak takut
    Sampai sebesar gajah nie pun akak takut hihi
    Bila cabut gigi tak nak kat hospital kerajaan.
    Rela kat hospital swasta

    ReplyDelete
  30. Yg no 1 satu tu lah kenangan pahit waktu zaman sekolah. Memang nombor satu dalam kamus hidupku ! cewahh haha Pernah sekali tu, 3 jam duduk atas kerusi, terbaring, mulut ternganga. Alhamdulillah, setakat ni tak ada lagi lalat datang sewa rumah dalam perut XD hihi

    ReplyDelete
  31. rindu nye zaman persekolahan....cik pon takut dengan sums tu...terutama nya bila guru disiplin panggil..

    ReplyDelete
  32. bab check gigi tu mmg takut....time sekolh rendhlh...hihihi:)

    ReplyDelete
  33. part kad hijau tu ngeri gilaa. haha sumpah menggeletar lutut

    ReplyDelete
  34. ahahaha, ni mesti post rindu nak balik sekolah ni. Cikgu kat sekolah cakap, "Hargai tahun akhir kamu kat sekolah. Nanti kamu akan rindu nak ke sekolah balik."

    pelajar lewat tu sinonim sgt dgn saya, pfftt ahaha

    ReplyDelete
  35. no 5. selalu kena rotan disebabkan datang lewat .tak bawa buku tu jarang-jarang la. haih. masih terbayang wajah cikgu disiplin dengan rotan di tangan, perut yang kedepan, muka yg bengis.. brrrr

    ReplyDelete
  36. ok, akak dah start rindu sekolah. 6 tahun dah berlalu. tuanya aku.... hahah

    ReplyDelete
  37. macam pernah kena je semuanye..hahah.. rinduu zaman skola.. happening.. :)hihi

    ReplyDelete
  38. hahaha rindunyaa zaman sekolah huhuh =.= sedih hatii begini haahaha.

    ReplyDelete
  39. alhamdulillah no 2 tu tak pernah lagi haha

    ReplyDelete
  40. baru nak cakap ecah dalam gmbar gigi tu, kihkihh
    cabut gigi, sme laa kitee..
    nurse tu mcm dah aim je gigi kte yg selalu kne tampal nie, ahhaa
    histeria xde lg pengalaman, mintak dijauhkan laa heii..
    akak pun pnah solat mse kilat mnyambar2x, rse something kat belakang tgh dok memerhati.
    ushh, ingat lg, seramm.
    omey nye hakak dalam gmbar sebesar alam tuu.! ^^

    ReplyDelete
  41. kyaaaa my bae is super cute hihihi <33333
    hm memang i hate school hahahahhah

    ReplyDelete
  42. dulu masa duk asrama selalu la ada histeria..
    uisshh..seramm,
    yg pasai gigi tu akak pun pernah kna gak,kahkah!

    ReplyDelete
  43. semua benda yg cha tulis kan sama macam kak rasa msa skolah dulu. nurse dtg je dh mengigil. hahaha

    ReplyDelete
  44. nak g check gigi tu mesti tolak2 suh kwn dlu masuk..padahal check je pun..hahaha..rindu gakkk la nak g skolah balik...

    ReplyDelete
  45. hehehe... btol tuh point2 yg dinyatakan.

    ReplyDelete
  46. zaman check gigi msa skolah rendah.cukup pobia tgk van kesihatan dtg kan.hihi

    histeria zaman sklah mngah. ciksu sndiri pnh kena tau.hukhuk

    ReplyDelete
  47. InsyaAllah, Ecah... leh jadi hakak2 U lepas ni ;D
    bab no 1 tu sama sgt ngan k nrl tu, takut bila kena check gigi... huhu...
    lagi satu takut sangat bila tertinggal buku... cam nak lari time tu... tapi semuanya dah berlalu berbelas thn pun...

    ReplyDelete
  48. paling menguji time no.4 la kan...huuuuu
    menguji keimanan betul...

    ReplyDelete
  49. olo...tomeynya ecah:) tp mmg seronok umah dekat dengan sekolah,dapat rasa sekejap je moments tu dulu2 sebelum merantau jauh dinegeri orang...huu...hari2 homesick:'(

    ReplyDelete

Digalakkan mengomen. tak ada minimum patah perkataan ^.~